Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nu släpps hemliga samarbetet med Ben Gorham och Ikea

15 okt, 2020 
AvCecilia von Mentzer
FotografIkea
Doftgurun, vår svenska stolthet Byredos Ben Gorham, har skapat 13 nya dofter tillsammans med Ikea. Tre doftfamiljer med 4-5 dofter i varje. Samtliga förpackade i vackra kärl av keramik som förstås kan återanvändas.
Annons

Det har tisslats och tasslats ett tag nu! Skulle Byredos Ben Gorham låna sin näsa och sina kunskaper till en serie doftljus tillsammans med Ikea? Jovisst, är det så! I dag släpps nyheten över världen och den 6 november finns ljusen i de fina keramikkärlen i Ikeabutiker jorden runt.

Ikea samarbete Ben Gorham doftljus
Priset på doftljusen ligger på mellan 49 och 299 kronor.

Feminas systertidning ELLE Decoration var med som enda svenska tidning på den digitala presskonferensen i förra veckan. Vi är nog många som kommer samla på de här doftljusen, serien heter Osynlig, och vem vet kanske blir de årets julklapp?

Dofter väcker minnen

Tanken bakom serien med 13 dofter, i tre olika storlekar, är just att förbättra livet hemma. Dofter vet vi alla väcker minnen och att addera dofter kan just förstärka den positiva upplevelsen av att vara hemma.

Ikea doftljus samarbete Ben Gorham
Keramikkärlet pryds av en triangel som ska symbolisera de tre doftnoterna i kollektionen.

Ben Gorham startade sitt doftföretag Byredo 2005, och hans succéresa har pågått allt sedan dess, med parfymer, doftljus, tvålar etc. Men också spännande samarbeten; bland annat har han gjort Rosa bandet, och i dagarna släpptes ett samarbete med Peak Performance.

Annons

James Futcher är kreativ chef på Ikea och tillsammans med Iina Vourivirta, designer på Ikea, och Ben Gorham har det nya samarbetet sett dagens ljus.

Osynlig design

– Det har varit ett intressant och givande samarbete tillsammans med det kreativa teamet. Att vi döpte doften till just Osynlig betyder ju just att dofter är en form av osynlig design. I vår kreativa process började vi med dofterna för att sedan fortsätta med förpackningen, säger Ben Gorham.

Ben Gorham Byredo
Ben Gorham, grundare av dofthuset Byredo.

– Något som är icke-fysiskt som en doft ville vi skulle ha en taktil och vacker förpackning. Därav de fina keramikkärlen med en präglad triangel som ska symbolisera just de tre doftnoterna Ben utgått från, blommig, frisk och träig, säger Iina.

Och när ljusen har brunnit ut har du fina askar med lock att använda till dina småpryttlar.

Annons

– Det har varit en utmaning att hålla hög kvalité men ändå erbjuda låga priser, där har Ikeas expertis varit fantastisk att se, att få följa hela produktionskedjan ner på logistiknivå, säger Ben. Jag är väldigt stolt över att vi kan erbjuda denna höga kvalité till ett så pass lågt pris.

– Som svensk har det förstås varit extra kul att få jobba just med Ikea som är en del av min uppväxt. Jag jobbar ju redan med ett internationellt företag men Ikea har förstås helt andra muskler!

13 dofter och tre doftfamiljer

13 dofter och tre doftfamiljer enades man om. Det kan låta mycket, men man tror verkligen att alla kommer att hitta sin egen favorit. Tre kärl av keramik i tre olika storlekar med den symboliska triangeln i storlekarna 7 cm, 49 kr, 10 cm, 99 kr och 11 cm och 21 cm bred, 249 kr.

Ben Gorham osynlig samarbete Ikea doftljus
När ljuset brunnit ut har du en keramikburk för småprylar, perfekt!

Under doftnoten Frisk finns bland andra basilika och mint och fikon och cypress. Under Blommig syren och bärnsten och rosor och hallon. Och under Träig sandelträ och vanilj och tobak och honung.

Annons

Ben Gorham och Byredo

Har han någon personlig favorit? Nej, faktiskt inte! Ben älskar alla sina dofter lika mycket och uppmuntrar folk att pröva sig fram till sin personliga favorit.

– Det känns som att hela jag är ett enda stort doftminne efter alla åren med Byredo. Men självklart måste jag nämna Indien, min mamma kommer därifrån. Och jag reste mycket där som barn och jag bär med mig alla dofter därifrån, goda och dåliga, säger Ben.

Ben Gorham Ikea samarbete doftljus Osynlig
Osynliga dofter i badrummet.

– Jag vill att du ska mötas av min kollektion Osynlig hemma. Dofter är osynliga och lockar oss till associationer.

Läs mer här:

Annons