grytvante-eu

Nej, det är inget aprilskämt – det är en EU-förordning som nyligen antagits av EU-parlamentet och som handlar om personlig skyddsutrustning.

Unionens krav på personlig skyddsutrustning som används i yrkeslivet kommer framöver att utvidgas och även röra utrustning för privat bruk.

Och dit räknas grytlappen eftersom den skyddar din hand. Därmed måste producenter som skapar grytlappar kunna presentera teknisk dokumentation som intygar att de är testade, uppfyller grundläggande säkerhetskrav, är försedda med typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning. Namn, tillverkarens firmanamn och adress och en lättförståelig bruksanvisning måste då också följa med produkten.

Hur ska det då gå för alla virkade mormorsrutor och andra retro-grytlappar som är så populära på landets loppisar? Och för alla som älskar att handarbeta och sälja sina övertaliga alster på marknader kan detta skapa ett stort problem.

Men det finns ett sätt att göra detta även efter år 2018, utan att tvingas beställa dyra konsumenttest och trycka upp bruksanvisning. Om du kallar dina grytlappar för dekorativa hantverksprodukter, och påpekar att de inte är tänkta att användas som skydd mot ugnshetta, så får du sälja dem precis som idag.

Av Maud Holmberg Klyft, från vår systertidning Hemmets.se.
Foto: Shutterstock

Mest läst