Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Palettblad utsedd till årets sommarblomma 2019

31 maj, 2019 
AvMarcus Alm
palettblad
Den populära krukväxten med de vackert färgade och formade bladen har utsetts till årets sommarblomma. Palettblad är en krukväxt som trivs lika bra inne som ute – läs mer om den här!
Annons

Sedan 2016 utser Mäster Grön varje år Årets sommarblomma. Blomman ska vara en utplanteringsväxt som odlats i Sverige och som, förutom att vara vackra, har egenskaper som påverkar våra sinnen och bidrar till en mångfald av insekter i våra trädgårdar.

Detta är Årets sommarblomma 2019

Årets sommarblomma 2019 är en svenskodlad utplanteringsväxt. Så här förklarar juryn sin vision med utnämningen av en sommarblomma varje år på aretssommarblomma.se:

”Den utvalda har ett högt odlingsvärde och en positiv påverkan på dina sinnen. Samtidigt har den vissa utvalda egenskaper som berikar trädgårdens insektsliv. En enskild växt, väl beprövad men kanske lite okänd, lyfts fram för att vi i juryn önskar att fler får uppleva dess skönhet och nytta. Någon gång har du kanske sett dem i den offentliga miljön, men det kan också vara en traditionell utplanteringsväxt som fått ett nyvaknat intresse.”

Motivering: Därför är palettblad Plectranthus scuttelarioides Årets sommarblomma 2019

– Blommorna är himmelsblå som mitt lag, sa John Taylor till Årets sommarblommas Instagram.

Annons

”En sagolik växt fylld av fantasifulla mönster och kontraster! Bladen kan vara lika färgstarka och charmerande som blommor i allmänhet. Bladen kan också lyfta fram de andra fina blommorna och små bladen som lätt gömmer sig i dina samplanteringar.

Bladen är alltifrån rosagulliga som prinsessans kjol, över brons och lime till mörkt chokladbrunröda. Vissa chokladbruna med ljust limegröna uddkanter som sagokungens sammetsmantel. Addera flera nyanser och spektakulära mönster däremellan, allt utom blått.

Blåa kan däremot de pyttesmå blommorna vara, som på sensommaren utvecklas i långa, täta ax från bladvecken. Inte intresserad – nyp bort dem och bladen blir finare!

Bladen är lena, små eller stora, smala eller hjärtformade, oftast i två eller flera starka färger med fantasifulla mönster och med avvikande uddkant. Stjälkarna är unika, fyrkantiga, förgreningen tät och växtkraften otrolig.”

Så lyder juryns motivering bakom valet av Palettblad, Plectranthus scuttelarioides, Årets sommarblomma 2019.

Annons

Fakta om Palettblad

Det finns en uppsjö sorter palettblad att välja på idag, många har dykt upp efter att blomman tog sig hit från Asien under 1800-talet. Den är, enligt Årets sommarblomma, enkel att odla och föröka hemma, men även korsningar är enkla att lyckas med hemma. Det är anledningen till att så många nya sorter finns idag.

Från vinter och tidig vår passar palettbladet bra som krukväxt både inne och ute och eftersom det både finns sorter som står upp och de som hänger så finns möjligheter att plantera palettblad både i kruka och i ampel.

Källa: Årets sommarblomma, allas.se
Foto: Annikas Naturliga Ting / Mäster Grön

Läs mer:

Annons