Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Pantone har utsett årets färg 2020 – Classic Blue

05 dec, 2019 
AvNanna von Knorring
Rofylld, tidlös och självsäker. Efter några färgstarka år har Pantone nu utsett kulören Classic Blue till 2020 års färg. Läs allt om färgen här och inspireras av fem fina sätt att få in mer blått i hemmet.
Annons

Pantone är ett färginstitut som i över tjugo år utsett årets färg baserat på rådande tendenser i samhället. Ett val som i sin tur anses kunna påverka flera branscher när företag väljer kulörer under det kommande året.

Efter tre mycket färgstarka år går Pantones färgval nu in i något av en ny fas. 2017 var det en färgstark grön nyans vid namn Greenery, 2018 den starka violetta nyansen Ultraviolet och 2019 var det Living Coral, en poppig korallfärg, som var på allas läppar. Men nu är det alltså en betydligt mer klassisk och lugn färg som får ta plats.

Pantones årets färg 2020 är en klassisk blå färg
Pantone 19-4052 Classic Blue är årets färg. Foto: Pantone

Classic Blue är årets färg 2020

Pantone 19-4052 Classic Blue är en tidlös och lugn blå nyans som andas elegans och enkelhet. Den blå tonen påminner om det blå som syns på himlen vid skymning och symboliserar enligt Pantone vår önskan om skydd och en stabil grund att kunna bygga vidare från, nu när vi kliver in i 20-talet.

Annons

Färgen beskrivs även som en slags motpol mot de snabba teknologiska framstegen, eftersom det är en genuin färg som känns vilsam och enkel att anamma. Den klassiska blå färgen är helt enkelt en färg som inger lugn och ro hos många när de ser den.

Nyfiken på att inreda med mer blått inspirerat av årets färg? Blått är både klassiskt, snyggt och tack vare de många nyanserna går färgtrenden att tolka på ett personligt sätt.

Här följer 5 inredningstips i blått – inspirerat av årets trendfärg 2020:

1. Inred i blått i sovrummet

Sovrum med blå påslakan från Ellos Home
Satsa på påslakan i blått för en rogivande effekt i sovrummet. Foto: Ellos Home

Välj blå påslakan i sovrummet för en vackert vilsam och tidlös bäddning. Nyanser av blått för tankarna till naturen och skapar en avslappnad miljö som verkar lugnande. Även gardiner eller andra sovrumstextilier i en vacker blå färg kan ha samma rogivande effekt i inredningen.

Annons

2. Måla väggarna i blått

Statement blue - fin blå väggfärg från Jotun 2020
Statement Blue är en vacker, sofistikerad blå färg från Jotun som även den är en trendfärg 2020. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

Blå väggar har länge varit ett populärt val, oavsett vilket rum det är man har valt att färgsätta. Särskilt bra passar färgen i sovrummet där den bidrar till en harmonisk atmosfär, men den passar också på köksluckor eller kakel.

Bland 2020 års färgtrender, baserade på vad färgtillverkarna lanserat inför det nya decenniet, syns många fina nyanser av storfavoriten. Från klassiskt blått till mer poppiga nyanser och ljusblå toner – blått går snyggt ihop med den typiskt skandinaviska inredningsstilen och är lätt att matcha med andra färger i inredningen.

Annons

3. Inred med blå detaljer

Blå detaljer i Gant Homes vårkollektion 2020
Det syns många trendigt blå detaljer hos Gant Home i vår. Foto: Gant Home

Känns väggar eller sovrumstextilier i blått som ett för stort steg vad gäller färg? Även de minsta detaljerna kan addera de tidlösa blå nyanserna till hemmet.

Det kan vara en lampskärm, en matta, en kruka med ett vackert mönster i blått eller varför inte en snygg sittpuff? Skapa en subtil färghelhet med flera mindre detaljer i blått eller välj en enskild statementpjäs som får lyfta in färgen i inredningen.

4. Duka i blått

Dukning med blått porslin
Ge dukningen en tidlös färgklick med blått porslin. Foto: Bloomingville

Sätt färg på dukningen! En helvit dukning är alltid ett säkert kort, men att blanda in blå toner är ett klassiskt val som står sig år efter år. Det finns mycket att välja bland och det kan vara allt från ett festligt serveringsfat i blått till vardagstallrikar eller servetter i tvättad linne som piggar upp på matbordet.

Annons

5. Välj en blå soffa

Inred med blå soffa – årets färg 2020
En soffa i blått är en möbel som håller i många år, även om färgen är särskilt trendig just nu. Foto: Fredric Boukari Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Den blå soffan är ett tidlöst val i hemmet. Den ger en dos färg, samtidigt som den går att styla så att den smälter in med övrig inredning. Dessutom kan du välja mellan allt från kornblått till en djup mörkblå. Här listar vi tolv snygga sätt att styla just den blå soffan för dig som vill ha mer inspiration!

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons