Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så får du till vacker vårträdgård – oväntade knepen

14 mar, 2022 
Avannika christensen
Fotografannika christensen
Gör dig redo för våren! Som vi längtar – så fort solen tittar fram och värmer en aning vill vi köra fingrarna i jorden igen. Här är bästa tipsen på hur du kommer i gång med vårbruket i trädgården.
Annons
Vårstäda trädgården – så här gör duBrand logo
Vårstäda trädgården – så här gör du

Premiär i solen

Lökväxter och videkvistar i vårsolen.
Lökväxter och videkvistar tål frost vilket passar bra under våren då graderna kan variera en hel del.

Börja med det bästa först – något fint att titta på! Ett vårarrangemang med blommande lökväxter och videkvistar tål frost, och passar därför bra även om våren skulle visa sig lite nyckfull. Irisens blommor drar även till sig de första insekterna, de som kan vakna tidigt en solig dag. Planterade du inga lökar i höstas finns det gott om dem i blomsteraffärerna nu.

Diska ute i solen

Diska krukor inför vårens plantering.
Diska av krukor i den härliga vårsolen inför plantering.

Duka upp med balja och borste på ett bord i vårsolen så att du kan njuta av värmen och fundera på vilka favoriter du ska välja i år. En inspirerande plats för nytta och nöje när du rengör krukor och förbereder dem för vårens planteringar.

Annons

Plantera i krukor

Pelargonsticklingar, planter i krukor.
Pelargonsticklingar, köp nya eller klipp från övervintrande plantor och planter om i krukor.

Köp pelargonsticklingar eller klipp från övervintrande plantor och plantera om i fina krukor. Kanske vore det kul att prova ett par nya sorter i år! Ställ de nyplanterade sticklingarna i ett soligt fönster inomhus. Har du växthus kan de få flytta dit så snart temperaturen är över 10 plusgrader. Skydda småplantorna med skuggduk den första veckan i växthuset – annars riskerar de att få brännskador på bladen.

Söta och tåliga

Penséer är toppen att plantera på våren.
Penséer är toppen att planter på våren när det blir plusgrader. De tål även frost.

Det är dags för penséer när det blir plusgrader på dagen och det har varit några frostfria nätter. Penséer tål frost några gånger – de slokar på morgonen, men de repar sig under dagen. De småblommiga är de tåligaste!

Annons

Drick upp ogräset

Drick upp ogräset.
Kirskål är ett ogräs som passar bra i en grön smoothie.

Kirskål är knappast kul, men har du fått ogräset i trädgården kan du göra en god smoothie av det! Mixa en näve kirskål, en näve färsk spenat, en banan, en kiwi och en tesked honung tillsammans med 2 dl vatten. Spä eventuellt ut med mer vatten.

Storstäda växthuset

Städa växthuset till våren.
Storstäda växthuset inför den stundande våren.

Några gillar storstädning, andra inte. Men du kommer att känna dig nöjd när det är gjort! Tvätta växthuset ordentligt i vartenda hörn. Använd gärna såpa eller något annat miljövänligt rengöringsmedel. Putsa både på insidan och utsidan. En platt golvmopp är perfekt att tvätta med. Den utdragbara stången gör att du kan nå upp i taket och det är lätt att dra långa drag. Skölj trasan ofta.

Annons

Gör perennerna startklara

Gör perennerna startklara.
Klipp ner vissna perenner innan de börjar växa igen.

Klipp ner vissna perenner i rabatterna innan de börjar växa igen. Städa inte för mycket, låt vissna löv ligga kvar som skydd för växterna om det blir bakslag.

Snabbstäda med räfsan

Snabbstäda med räfsan.
När det torkat upp lite är det dags för att räfsa gräsmatta och gångar fria från löv.

Så fort det torkat upp lite kan du räfsa gräsmatta och gångar fria från löv och nerblåsta kvistar. Genast ser trädgården mer inbjudande ut.

Annons

Rensa ogräs så tidigt som möjligt

Rensa ogräs.
Rensa ogräs på våren är enkelt och sparar tid, marken är fuktig vilket gör det lättare att dra upp det med rötterna.

Att rensa ogräs tidigt på våren är enkelt och sparar tid. Marken är ofta fuktig så det går snabbt och lätt att dra upp det med rötterna. Tar du ogräset tidigt så hinner det inte heller fröa av sig och sprida sig. Det här jobbet har du igen senare på vårkanten när det är så mycket annat som pockar på uppmärksamhet och som ska göras.

Få verktygen i topptrim

Få verktygen i topptrim.
Ta hand om verktygen så att de är toppform inför våren.

Hann du inte ta hand om verktygen i höstas är det bra att ta tag i det som första uppgift. Tvätta, olja och slipa så att allt funkar på bästa sätt när det är dags att komma i gång på allvar.

Annons

Gräv ner gödsel

Gräv ner gödsel.
Gräv ner gödsel i pallkragarna där du ska odla grönsaker.

Förbered pallkragarna där du ska odla grönsaker genom att gräva ner gödsel. Väl brunnen häst- eller kogödsel är bra, eller använd kogödsel på säck. Lägg i en halv säck per pallkrage, alltså cirka 25 liter. Har du kompost kan du ta en kvarts säck kogödsel och lika mycket kompost.

Kompost är kanon

Kompost är bra för odling.
Sprid ut komposten i rabatterna och i köksträdgårdens pallkragar.

En kompost är guld värd! Gräv ur komposten så snart den tinat, sprid ut myllan i rabatterna och i köksträdgårdens pallkragar. Till en tomt på 500 kvadratmeter behövs cirka 4 pallkragar på höjden för en kompost. Det bästa är att ha två komposter så att du kan flytta över sådant som inte är riktigt klart från den gamla till den nya komposten.

Annons

Årets sådd

Årets sådd.
Gör en plan för dina sådder. Häng upp påsarna för att ha koll på när du ska så dem.

Nu börjar det roliga! Gör upp en plan för dina sådder. Kolla igenom vad du har kvar från förra året och köp nya frön eller beställ på nätet. Häng sedan upp påsarna så att du ser när du ska så dem. På det sättet får du en bra överblick.

Förgro potatis

Förgro potatis.
Lägg sötpotatisen på förgroning några veckor innan de ska ner i jorden.

Om du vill ha tidigare potatis är det bra att lägga sättpotatisen på förgroning 3–6 veckor innan de ska ner i jorden. Lägg potatisarna i en låda med lite sandblandad jord. Spreja jorden lite då och då så skrumpnar de inte. Ställ dem ljust i cirka 12–18°, då blir groddarna korta och stabila.

Återanvänd lökarna

Återanvänd lökarna.
Planter lökväxter som stått inne under vinter ute nu i vår.

Så fort det går att ­gräva i jorden kan du plantera ut lökväxter som stått inne i krukor under vintern.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons