Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så höjer du mysfaktorn i ett minimalistiskt hem – 8 knep

08 nov, 2018 
AvNanna von Knorring
Att inreda med mjuk minimalism skapar ett påtagligt lugnt, harmoniskt hem som är lätt att trivas i. Men balansgången mellan minimalismen och det mysiga stuket är inte alltid helt enkel. Här är åtta knep som höjer mysfaktorn.
Annons

Ett minimalistisk och mysigt hem kan låta som två motsatser – men det är faktiskt två drag som kompletterar varandra och som är typiskt många hem i Norden. Det mysiga, minimalistiska hemmet handlar nämligen om att kombinera funktionalitet och trivsamhet i ett och charmen kan då sitta i de mest subtila detaljer.

Några grundläggande faktorer som är viktiga i ett minimalistisk och mysigt hem är att ytorna ska vara användbara och inbjudande samt att intrycket är lugnt för ögat. Ett ledord för att inte hamna i det kalla och nästintill sterila träsket kan vara det danska begreppet ”hygge”, som ofta kombineras med just skandinaviskt svala inredningar och ger dem en varm, trivsam atmosfär.

Vill du skruva upp myset lite extra i vinter och inreda med mjuk minimalism? Här följer åtta knep som höjer mysfaktorn i det minimalistiska hemmet.

1. Tänk på texturer

Gör det minimalistiska hemmet mysigt med olika texturer
Foto: Emily Laye Styling: Marie Ramse för JM

Skapa dynamik i inredningen genom att mixa texturer. Låt hårda och mjuka ytor blandas och inred med både släta och fluffiga textilier.

Annons

Tänk lager på lager-styling fast i form av texturer och material – om allt är i samma material och finish kommer intrycket bli enformigt och platt.

2. Plocka in naturmaterial

Sovrum med naturmaterial och mysig minimalism
Foto: Mikael C/SE360 för Bjurfors/mäklare: Alexander Jämthagen

Ett enkelt sätt att mjuka upp den minimalistiska inredningen är med hjälp av naturmaterial. Det bidrar med värme och kan även ge en kontrasterande rustik touch om man så önskar.

I sovrummet är linnelakan ett snyggt alternativ, men även detaljer i flätad jute och bambu, naturfärgat trä och keramik bidrar till en ombonad känsla.

Annons

3. Mjuka upp med textilier

Mysig minimalistiskt vardagsrum med textilier
Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Det är viktigt att inte glömma bort textilierna om man vill ha ett mysigt, minimalistiskt hem. En snygg matta, ett par vackra gardiner, några kuddar och en pläd mjukar upp i både sov- och vardagsrummet, utan att ta ifrån det minimalistiska helhetsintrycket.

4. Blanda gammalt och nytt

mysig minimalism i toner av brunt och grått
Foto: Marcus Stork Inredning: Zaba Fröberg för Alexander White/mäklare: Anna Herin

Undvik den sterila showroomkänslan i hemmet genom att blanda såväl nyinköpta möbler och detaljer som secondhand.

Annons

Det behöver inte vara mycket som bryter av från det nya för att ge hemmet en personligare, varmare touch, några krukor med patina kan vara nog. Även den minimalistiska stilen kan hylla det ofullständiga och inspireras av wabi-sabi.

5. Addera mera ljus

gör det minimalistiska hemmet mysigt med rätt belysning
Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Sandra Stals

Alla hem behöver mysig belysning och särskilt viktigt är det i det minimalistiska hemmet som annars kan kännas kallt.

Tänk på att helst ha minst tre ljuskällor i varje rum och tänk även på att variera dem genom att kombinera tak-, golv-, vägg- och bordslampor enligt behov och smak.

Annons

6. Se över färgpaletten

mysigt minimalistiskt sovrum i grått
Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon Interior för Bjurfors/mäklare: Christian Warberg

Monokromt och minimalistiskt går ofta hand i hand, men det är viktigt att lämna rum för subtila kontraster för att intrycket ska bli inbjudande och levande.

Det kan vara så lite som att variera mellan några nyanser av grått, men stylingknepet kommer ge stor effekt för helhetsintrycket.

7. Inred med grönska

Gröna växter gör det minimalistiska hemmet mysigare på ett kick
Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel för Entrance Mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Pricken över i:et oavsett om du bor minimalistisk eller inte är såklart de grönskande detaljerna. Det gröna ger liv åt hemmet och höjer även trivseln.

Annons

Om du vill hålla det minimalistiskt och inte vill ha grönskan som blickfång kan du satsa på krukor och vaser som går ton i ton med inredningen.

8. Skippa inte detaljerna

Minimalistiska inredningsdetaljer
Foto: Ragnar Òmarsson Styling: Anna Lenskog Belfrage för Ikea Livet Hemma

Det kan vara lätt hänt att man väljer att skippa detaljer av rädsla för ett stökigt intryck, men risken är att hemmet då känns sterilt och opersonligt.

Dessutom finns det många vackra detaljer att välja bland – från konst och posters, speglar och ljusstakar till coffee table-böcker och andra personliga inredningsdetaljer. Se till att klä väggarna och låta några väl valda detaljer stå framme för en personligare känsla i hemmet.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons