Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så inreder du ett lättstädat badrum – 9 enkla tips

29 mar, 2019 
AvNina Nyström
Snygga och lättstädade badrum
Badrummet blir fort smutsigt – men att hålla det rent är viktigt för hela känslan av hemmet. Med de här smarta knepen går städningen både snabbare och lättare.
Annons

Ett fräscht badrum (och kök) lyfter intrycket av hela hemmet (och då gör det inte så mycket om du har några dammråttor här och var…). Men för att det ska gå snabbt att fräscha upp badrummet är det bra att underlätta så mycket som möjligt för sig själv. Dels genom att göra kloka val om du renoverar, men också med hjälp av små smarta inredningsdetaljer och knep:

1. Gör plats för en tvättkorg

Smart förvaring i badrummet
Man får ge och man får ta – öppna hyllor och lite svårstädat golv – men smart tvättkorg och hängare i ett! Foto: Ikea

Har du plats – försök få in en liten tvättkorg för strumpor, behåar och annat som annars lätt hamnar på golvet. Den här smarta kombinationsmöbeln från Ikea fyller både den funktionen och punkten nedan – samtidigt som den ger en sittplats eller avlastningsyta.

2. Satsa på smarta krokar

Likadant är det med kläder som kan användas någon gång till, mysbyxorna eller träningskläder på tork. Sätt upp krokar, gärna på ett diskret ställe så hamnar de inte i en hög eller konstant hängandes över duschväggen.

3. Gör det lättstädat under

Badrumsinspiration från Vedum
Vägghängd inredning gör det lättstädat även på mörka golv. Foto: Vedum

Välj en vägghängd toalett så slipper du smutssamlande kanter och får lätt att komma åt och städa under. Dessutom slipper du städmomentet kring själva cisternen. Undvik också den svårstädade mittemellanhöjden på ben på kommod och skåp – du vet den där smutsen kommer in, men inte dammsugaren. På samma sätt är gammaldags tassbadkar otroligt vackra – men man ska komma ihåg att det kan vara svårt att komma in under.

Annons

4. Välj dold förvaring

Visst är det fint med öppna hyllor, men i badrummet flyger det runt både hår, damm och diverse stylingprodukter. Det skapas lätt smutsiga ytor, och skiten letar sig in i korgar och lådor. Se till att du har lock och dörrar att stänga till med så håller det sig fräschare längre både utanpå och inuti.

5. Skippa onödiga dammsamlande kanter

Badrumsinspiration H&M home
Stilrent och lättstädat utan att vara omysigt. Låt detaljerna göra sitt! Foto: H&M home

Välja enkla former med få vinklar, hörn, kanter så blir det lättare att hålla efter i farten mellan städningarna och du slipper fuktiga dammsamlingar. Fristående tvättställ är till exempel svårare att städa än sådana som är infällda i bänkytan eller kommoden. Kommoder döljer också både vattenlås och rör (både snyggare och mer lättstädat) samtidigt som det ger dold förvaring.

Annons

6. Köp en lättvättad matta

Badrumsmattan får utstå en hel del smutsiga fötter, nedfallande stylingprodukter och smink, hår och damm – samtidigt som rummet ofta är fuktigt. Uäck! Här tipsar vi om fina badrumsmattor som ger en lyxig känsla.

7. Håll efter duschväggen

Snyggs badrum med trägolv
Badrumstrenden går allt mer mot känslan av ”vanliga” rum. Här är ett utmärkt exempel på hur man kan ha det både lättstädat, stilrent och mysigt samtidigt. Foto: Inr

Klarglas får fläckar av kalk och schampo, så är det bara. Men genom att ha en duschskrapa lätt tillgänglig ökar chansen att du snabbt skrapar av duschväggen efter varje dusch, vilket gör den ”riktiga” städningen lättare. Det finns också olika ytbehandlingar att välja till som förhindrar att smutsen får fäste. Växter kan också ge en fräschare känsla i badrummet, här tipsar vi om hur du inreder med växter i badrummet.

8. Välj rätt kakel och fogar

Genom att städa och spraya av väggarna regelbundet förhindrar du att smutsen biter sig fast rejält. Glansigt kakel är mer lättstädat än grövre, strukturerade ytor och ljusa fogar är svårare att hålla rent än mörkare. En mellannyans är mest förlåtande. Innan du gör några större ingrepp, läs expertens 4 tips inför badrumsrenoveringen!

Annons

9. Rensa ofta

Städa ut gamla produkter med jämna mellanrum. Har du inte anlänt det på länge kommer du med alla sannolikhet inte att använda det framöver heller. Ta hjälp av den lilla markeringen på baksidan av produkterna, en burk med en siffra i, ofta 12 eller 24, anger hur många månader produkten håller efter att den har öppnats. Här är 8 saker du bör rensa ut ur badrummet i vår.

Psst! Här tipsar vi om enkla och trendiga sätt att förnya badrummet för en härligare känsla!

Läs mer:

Annons