Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Så inreder du ett litet vardagsrum – 9 smarta knep!

30 mar, 2017 
AvMikaela Råberg
tips få vardagsrum se större ut
Med rätt och genomtänkt styling kan du få ut mer av dina få kvadratmetrar. Här är nio bra tips för det lilla vardagsrummet.
Annons

Ett gigantiskt vardagsrum med oändliga inredningsmöjligheter är få förunnat, särskilt i storstäder där smarta och genomtänka lösningar är högst nödvändiga.

Det gäller att ta vara på varje kvadratmeter och vrå – och gör du det rätt kan du skapa intrycket av ett såväl rymligt som inspirerande vardagsrum.

Här är 9 smarta sätt att inreda ett litet vardagsrum:

1. Höj taket med gardiner

Skira gardiner i en ljus kulör släpper in mycket av dagsljuset. Väljer du dessutom ett par som går från tak och ända ner till golvet kan du få takhöjden att upplevs som generös och vardagsrummet som större.

2.Förvara på höjden

Om golvytan inte räcker till gäller det att nyttja höjden. Förvara längs väggarna i skåp eller hyllor – fina detaljer och böcker kan med fördel placeras på öppna hyllplan för att ge vardagsrummet mer karaktär.

3. Välj avskalade möbler

Möbler i diskreta färger och med rena, avskalade former är en fördel om du bor smått. Ett finlemmat glasbord är perfekt för just compact living-vardagsrummet då benen smälter in i övrig inredning och skivan reflekterar och släpper igenom ljus.

Annons

4. En ljus bas

Underskatta inte färgerna, som faktiskt gör mer för intrycken än man kanske tror. Även om det just nu är jättetrendigt med mörkare väggar är en ljus bas ändå att föredra för det lilla vardagsrummet. Färgen reflekterar ljuset och får rummet att kännas mer öppet. Välj gärna en matt yta, som reflekterar ljuset bättre än en blank.

5. Anpassa möblerna

Foto: Henrik Nero för Alexander White

En härlig soffgrupp är kanske drömmen, men glöm inte att anpassa möblerna efter just din yta. En alldeles för stor soffa kan göra att rummet upplevs mindre – och du får dessutom svårare att röra dig fritt.

En tvåsitssoffa eller två smarta fåtöljer är kanske ett bättre alternativ? Komplettera med sittpuffar eller stora prydnadskuddar som kan fungera som sittplatser om du får storbesök.

6. Skippa gardinerna

Foto: Cim Ek för Alvhem/mäklare: Sara Wibréus

Gardiner mjukar upp skänker hemmet ett ombonat intryck, men de kan också skymma ljuset och få vardagsrummet att kännas trångt och mörkt. Särskilt om du har en stor möbel framför fönstret. Mjuka istället upp med en fin matta, dekorativa kuddar, plädar och gröna växter.

Annons

7. Glöm inte växterna

Oavsett hur litet vardagsrummet är finns det alltid plats för växter. De gör trots allt mycket för intrycket.

Utöver självklara placeringar som i fönstret kan många av de trendigaste växterna just nu med fördel ställas långt in i rummet, utan att ta stryk. En yvig och hög grön växt placerad i ett annars svårmöblerat hörn kan verkligen lyfta det lilla rummet.

8. Ordning och reda

Foto: Maria Sahlander för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

Även det största vardagsrummet kan kännas trångt och stökigt om det är belamrat med massa möbler och småprylar – tänk då hur det blir i ett litet. Håll det rent och snyggt genom att rensa bort allt onödigt och satsa på färre, men ändå väl valda, detaljer.

9. Nyttja fönsterytorna

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Angelica Rydström/Rydströmskan för Bo Sthlm/mäklare: Cecilia Heikkilä

När förvaringsmöblerna och golvytorna redan är upptagna är ett tips att vända sig till fönsterbrädorna.

Dock inte sagt att du ska fylla dem med onödiga småprylar som inte hör hemma någonstans, men det lilla vardagsrummet kan få ett lyft om du låter några fina inredningsdetaljer smycka fönsterbrädorna.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons