Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så inreder du för att få ett lättstädat hem – 14 tips

11 dec, 2018 
AvNanna von Knorring
Vill du ha ett lättstädat hem? Då gäller det att inreda rätt från grunden för att underlätta vardagen. Här listar vi 14 smarta inredningstips som gör hemmet enklare att städa.
Annons
Slipp klädstolen – 7 snygga knep att ta till iställetBrand logo
Slipp klädstolen – 7 snygga knep att ta till istället

Inredning handlar inte bara om att att skapa en snygg yta eller mysig känsla i hemmet. Det handlar även om att skapa en fungerande grund för vardagslivet, oavsett om du bor själv eller tillsammans med andra.

Och vissa inredningsval kan faktiskt göra städningen lite smidigare, vilket i förlängningen gör det enklare att hålla hemmet snyggt och rent.

Här följer 14 smarta inredningstips som gör hemmet mer lättstädat:

1. Satsa på sluten förvaring

Öppen förvaring samlar damm – och det snabbt. Låt bokhyllan ha dörrar och ifall du vill ha en hylla med dekorationer och dylikt är det smart att välja att enbart ha en sådan, istället för flera mindre som måste dammtorkas ofta.

2. Välj höga ben på säng och soffa

När sängen, soffan och fåtöljer har höga ben är det enklare att komma åt med dammsugaren – och visst är det härligt att slippa lägga sig ner på golvet för att se till att alla vråar bli dammfria?

Höga sängben gör dammsugningen enklare, här hos Ellos Home
När sängen kommer upp en bit från golvet blir dammsugningen smidigare. | Foto: Ellos Home

3. Köp inte för många möbler

Ju fler möbler, desto mer att hålla rent och att flytta på när dammsugaren åker fram. Belamra inte hemmet med möbler, det ger både ett stökigt intryck, skapar ett onödigt hål i plånboken och försvårar städningen. Välj dina möbler med omsorg och satsa främst på behov – det räcker med en dekorativ puff eller fåtölj.

Annons

4. Inred med krokar och korgar

Krokar och korgar gör förvaringen flexibel och så även städningen. Att plocka i hemmet går undan om du har en korg som du fyller med saker och sedan kan ställa på golvet eller hänga på en krok.

Flätade förvaringskorgar, här från Ikea, är smidiga när du ska plocka undan och städa i hemmet
Flätade förvaringskorgar är smidiga när du ska plocka undan i hemmet. | Foto: Ikea

5. Satsa på ljusa ytskikt

På mörka ytor syns dammet fort. Välj ljusare kulörer på hyllor och sidobord för att slippa dammtorka varje dag.

6. Häng upp på väggen

Vägghängd förvaring och vägghängda möbler frigör golvyta och får dammsugningen att gå fortare. Det finns mycket som går att hänga på väggen – allt från skohyllan och bänken i hallen till förvaringsmöbler och toalettstolen.

Vägghängd förvaring gör dammsugningen smidigare – här Bestå från Ikea
Vägghängd förvaring gör dammsugningen smidigare. | Foto: Ragnar Òmarsson Styling: Anna Lenskog Belfrage för Ikea Livet Hemma

7. Välj släta ytor i köket

Ifall du inreder ditt kök från grunden eller byter ut delar av det kan det vara fördelaktigt att välja släta luckor och stänkskydd för att underlätta städningen. Fogar och kanter samlar smuts som kan bli svår att få bort om du inte rengör noggrant och ofta.

Annons

8. Inred med en lättrengjord matta

Låt mattan i vardagsrummet underlätta städningen istället för att samla damm. Mattor med en kortare lugg är enklare att dammsuga och rengöra och du minimerar risken för att smuts och damm ska gömma sig i en lång lugg.

Snyggt vardagsrum som är enkelt att städa
En matta med kort lugg är enklare att hålla ren än en med lång lugg. | Foto: Fredrik J Karlsson Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Anna-Kajsa Nylander

9. Välj inte enfärgade golv

Renoverar du eller får du välja allt från grunden i ditt hem? Välj bort enfärgade golv för att slippa dammsuga dagligen. Damm och smuts syns inte lika tydligt på melerade golv eller golv som har lite liv i färgen. Blanka, enfärgade golv å sin sida måste dammsugas ofta eftersom även de minsta smulorna syns direkt.

10. Förvara hela vägen upp

Låt skåpen i köket och garderoben i hallen sträcka sig hela vägen upp till taket. På så vis slipper du torka damm ovanför skåpen – ett ställe som snabbt samlar damm och som lätt glöms bort. Dessutom maxar du din förvaring, vilket gör att färre saker riskerar att ligga framme i hemmet.

Förvaring från golv till tak underlättar städningen i hemmet
Med förvaring från golv till tak slipper du torka damma ovanför skåpet. | Foto: Ulrika Nihlén Styling: Ida Lauga för Fantastic Frank

11. Satsa på avtagbara klädslar

Soffor och fåtöljer med avtagbar klädsel är enklare att rengöra eftersom det går att ta av och tvätta tyget som ligger i riskzonen för att drabbas av allt från husdjurshår till vinfläckar. Som en extra bonus är klädseln dessutom enkel att byta ut ifall du skulle tröttna och vill ha en annan färg på soffan.

Annons

12. Glöm inte hallmattan

Hallmattan fångar upp smutsen direkt när den kommer innanför dörren och förhindrar den från att sprida sig vidare in i hemmet. Dessutom är den enkel att skaka av utomhus eller att dammsuga när den behöver rengöras.

Håll snyggt i hallen med hjälp av dörrmattor
Inred med mattor i hallen för att fånga upp smutsen. | Foto: Anders Bergstedt Styling: Elli Roshandel/Nouvel Interior för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

13. Välj sluten förvaring i hallen

Hallen är ett rum där krokar inte är att föredra, åtminstone inte som huvudsaklig förvaring. Intrycket blir snabbt stökigt om det är fler som samsas om utrymmet och då är det enklare att stänga in såväl skor som jackor i ett klädskåp.

14. Rensa regelbundet (och se till att allt har en plats)

Att rensa ofta och vara beslutsam när man gör sig av med saker är ett måste – annars är nästan alla andra knep för att göra hemmet lättstädat lönlösa. När allt har en plats går det snabbt att ställa undan, men om du har för mycket hemma kommer intrycket aldrig bli snyggt och städat.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons