Artikeln innehåller reklamlänkar

Även om många föredrar personligt och unikt hemma är det svårt att låta bli att snegla på de nya trenderna. Det finns ju så mycket fint att inspireras av!

Läs också 10 fina taklampor för dig som har lågt i tak

Under Stora trenddagen presenterade Stefan Nilsson, mer känd som Trendstefan, sina spaningar för 2018.

Här är årets hetaste trender och tipsen hur du kan anamma dem.

1. Monsteran är fortsatt stark

Att monsteran och dess blad tagit över våra hem är inte nytt för säsongen, men ännu ser vi inga tendenser på att vi tröttnat – snarare tvärt om – och monsteran är fortsatt stark även detta trendår.

Låt den gröna, vildvuxna växten ta plats och gör den till en del av inredningen. Pynta inte bara fönsterbrädor med monsteran, den kan vara minst lika fin på golvet. I ett hörn ramar den in rummet perfekt.

Klicka hem ett konstgjort monstera-blad från Åhléns (länk till Åhlens) – perfekt för dig utan gröna fingrar. Läs mer och köp här (länk till Åhlens).

2. Grafiskt och 80-tal tar över

Nutidens aktivism och protesttrend har färgat av sig på inredningen och inspirerar med 80-tal, samt det punkiga och grafiska.

Slagord och budskap syns på inredningsdetaljer, så som prydnadskuddar, posters och porslin, och färgerna som gäller är svart, vitt – gärna som kombination i ränder och rutor – och rött.

Just den starka röda protestfärgen kan enkelt tonas ner med sand- och terrakottatoner som ger ett mjukare intryck. Nyanser som oxblod, burgundy och rosa är också alternativ.

Poster från Ellos Home (länk till Ellos). Läs mer och köp här (länk till Ellos).

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

3. Rosa i massor

Är den en färg som vi absolut inte är klara med så är det rosa. Den feminina och söta kulören är den allra trendigaste 2018 i allt från kläder, bakverk och restauranginredning till detaljer och färger i hemmet.

Säsongens finaste kombination är rosa och gult, men rosa går även ihop med grått, rött, svart och beige.

sammet puff sittpuff rosa

Rosa sammetspuff från Jotex (länk till butik) till budgetpris. Läs mer och köp här (länk till butik).

4. Avkopplande beige

I en hektisk tid är avkoppling och rofylldhet viktiga faktorer och i hemmet skapas den lugnande atmosfären med jordiga och naturnära färger.

Grått är fortsatt populärt och harmoniskt, men i år är det beige nyanser som verkligen tar över.

En mattbeige vägg, sängkläder eller vacker keramik fixar den rätta känslan på ett kick och är fin att matcha med grått och trendigt rött eller rosa.

Sängkläder från Ellos Home (länk till Ellos) i neutral beige ton. Läs mer och köp här (länk till Ellos).

5. Grönt överallt

År 2018 är hälsans år och många vill äta allt mer grönt. Men det är inte bara kosten som blir grönare och i inredningsvärlden är gröna nyanser att räkna starkt med.

Ge hemmet en grön dos med hjälp av inredningsdetaljer i ljusa toner – eller allra trendigast – djup grön. En tapet eller ny väggfärg är också snyggt, eller det allra enklaste – och kanske snyggaste – med gröna växter.

Den här säsongen går vi däremot från ätbara växter och plantor till de dekorativa. Huvudsaken är att växterna är vackra och de får gärna vara i annorlunda former.

Läs också: 7 snygga krukväxter som lyfter din inredning

Som en motreaktion till prunkande grönt spås trenden med döda blommor bli stor. Och med döda blommor menar vi inte vissna buketter eller torkade rosor, utan dekorativa arrangemang och fina växter – om än torra.

Grön sammetskudde till budgetpris från Åhléns (länk till Åhlens). Läs mer och köp här (länk till Åhlens).

6. Romantisk barock

Historiska referenser hittar in i trendhemmet med den romantiska barocken – och visst är det snyggt.

Stora blommor, romantiska influenser och hantverk är detaljer att satsa på och tonen är feminin med mycket rosa, rött, gult och brunt och vackra printade tapeter.

För den som fortfarande vill behålla den svala och avskalade skandinaviska stilen räcker det att lyfta in en möbel med barockstuk – de välgjorda, guldmålade speglarna är riktigt populära.

7. Speglar ovanför soffan

En trend 2018 som många fullkomligt älskar är att inreda med speglar. Men glöm hallen eller badrummet – det trendigaste du kan göra är att placera spegeln på väggen bakom soffan. Särskilt speglar med runda former tar över – och det började redan förra året.

Vill du täcka lite mer av väggen är det helt klart en spegelvägg du ska satsa på och snyggast är helt klart att kombinera flera olika speglar i varierande former och storlekar.

Stor rund spegel från House Doctor (länk till RoyalDesign) med 110 cm i diameter. Läs mer och köp här (länk till RoyalDesign).

Läs också: 8 fina spegelväggar att inspireras av

8. Rosa kök

Trender i köket är en sak för sig och kan ofta skilja sig en aning från allmänna inredningstrender. Men i år har rosa nyanser hittat ända in i matrummet.

Rosa kök är det hetaste du kan ha 2018 – men det är så klart inte för alla – även om en ljusrosa ton kan göra köket hur fint som helst.

Är du inte redo att ta steget fullt ut kan du alltid satsa på rosa köksdetaljer. Textiler och porslin, men även rosa köksredskap och grytor kan piffa upp köket markant.

9. Stora träd

Till de gröna växterna kan du komplettera med ett träd. Inomhusträden började vi se en del av redan för två år sedan och än är deras tid inte förbi.

Ett ståtligt träd ger ett mäktigt intryck till hemmet och det trendigaste du kan ha inom trädväg 2018 är ett så stort, konstigt och fult träd som möjligt.

Källa: Stefan Nilsson, Stora trenddagen


Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Mest läst