Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så inreder du snyggt på hyllan – 10 tips som lyfter hemmet

10 dec, 2018 
AvNina Nyström
Så inreder du hyllan snyggt
Att inreda en välmatchad och balanserad men samtidigt personlig och praktisk hylla kan vara en utmaning. Här är tipsen och stilnycklarna som lyfter bokhyllan, skänken eller vägghyllan – och i förlängningen, hela rummet.
Annons

I inredningsreportagen och hos influencers på Instagram är det alltid så där spontant missmatchat och lagom stökigt – fast inte rörigt – i hyllorna. Men hur gör man för att lyckas med den perfekt operfekta sammansättningen? Självklart är det olika för alla hem och personligheter, men det finns några stilnycklar som hjälper dig att få det praktiskt, vackert och hemtrevligt i hyllorna:

1. Enhetlig färgsättning

Oavsett om du väljer monokromt, naturnära färger eller färgglatt blir det snyggast att hålla sig till samma system över hela hyllan. Har du mycket färg, sprid ut de olika färgklickarna jämt över hela hyllan, så att det inte blir obalans för ögat.

2. Gruppera

Har du många småsaker, gruppera dem tillsammans så blir det ett lugnare och mer genomtänkt intryck. En vacker bricka eller ett snyggt fat håller ihop ditt stilleben på ett fint sätt och ger större effekt av känslan du vill åstadkomma

Billy bokylla inspiration
Gruppera mindre prydnadssaker så blir effekten både snyggare och mer stilren och. Bild via Amazed Mag

3. Belysning

Belysning gör mycket för din hylla. En fint arrangerad slinga, en liten lampa med dämpat ljus eller en klämspot med ljuset riktat på något du vill lägga extra fokus på är alla bra val.

Annons

4. Personligt

Visst blir man inspirerad av alla perfekt sammansatta arrangemang i butiker, magasin och mäklarannonser – ibland vill man kopiera stilen rakt av. Men glöm inte att addera personliga saker i din hylla. Foton, böcker som säger något om vem du är, kanske en inramad teckning från barnen eller andra personliga minnen och favoriter gör hyllan levande och hemtrevlig.

Bokhylla Pipersgatan
Foto: Svenska Mäklarhuset

5. Undvik ”tippande” hyllor

När du placerar ut dina saker, se till så att inte inredningen ”tippar”, det vill säga att du inte har stora tongivande föremål på ena sidan och bara små saker på andra sidan. Försök väga upp färgval och höjd jämt över hyllan eller att åtminstone vara medveten om eventuella brytningar i balansen.

6. Dynamik

Var inte rädd för att prova olika saker i din hylla efter att du satt grunden. Man brukar känna fort om det blev rätt eller inte. Flytta runt och prova olika sammansättningar tills du känner att du hittat harmoni.

Bokhylla inspiration
Prova dig fram tills du hittar rätt – tänk exempelvis hur annorlunda den här hyllan hade blivit utan den lila klövern och mässingskrukan? Foto: Zara Home

7. Växtlighet

Grönska ger en levande känsla, och ofta är det det som saknas om det inte känns helt bra på hyllan. Var inte rädd för att ta i med en större växt, och prova dig fram till vad som passar övriga rummet. Ibland behövs det bara en annan stil, en annan form på bladen, annat material på krukan eller en annan grön nyans för att det plötsligt ska stämma.

Annons

8. Böcker

Hur sorterar du dina böcker i hyllan? Den finns olika sätt att arbeta efter. Vissa väljer att samla böckerna efter färg, vilket kan ge ett lugnt intryck. Att vända böckerna med ryggen inåt är ett annat stylingknep som ger en enhetlig känsla för den som inte tycker om för mycket färg, men samtidigt tar det bort en del av personligheten i hemmet. Ofta ger det en fin och levande känsla att växla mellan stående och liggande grupperingar. Använd gärna böckerna för att skapa stilleben med mindre prydnadssaker ovanpå en bokhög.

Bokhylla Malsjö Ikea
Här har man verkligen jobbat efter ”More is more”. Foto: Ikea

9. More is more

Har du tänkt på varför det ofta känns så hemtrevligt på Ikeas bilder och i deras visningsrum i varuhusen? Hemligheten är helt enkelt att de har mycket av allt. Var inte rädd för att välja lampor och krukor som tar för sig – ofta väljer vi för smått. Flera tavlor i grupp ger en maffigare effekt än en ensam och flera hyllor tillsammans ger både mer förvaring och en mer inredd känsla. Är man för ängslig och välmatchad när man inreder blir resultatet ofta bara stelt och ansträngt.

10. Detalj som bryter av

En detalj som bryter av och nästan ”stör ögat” ‘är ofta det som gör helheten fulländad. Kanske en färgklick, en rund form bland i övrigt kantiga linjer eller en vackert hängande klängväxt som draperar hyllan?

Johanna Bradfords hem har inspirerat många. Klängväxten ger både grönska och ett fint strukturbrott. Foto: Andreas Bergstedt för Entrance Mäkleri

Läs mer:

 

Annons