Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så inreder vi med färg 2020 – 5 trendkulörer

17 okt, 2019 
AvNanna von Knorring
Våga inreda med mer färg i hemmet! År 2020 kommer med flera fina trender för dig som vill måla om. Här är kulörerna som kommer synas på både väggar, tak och möbler framöver.
Annons

Det nya decenniet kommer med förväntningar, optimism och en vilja att förnya sig – åtminstone om vi ska tro färgtrenderna för det nya årtiondet. Vi har gått igenom färgnyheterna från Jotun, Alcro, Beckers och Nordsjö för att syna vilka som blir de rådande färgtrenderna under 2020 och de kommande åren framöver.

Trendfärgerna år 2020 speglar de tendenser som tros påverka och influera oss de kommande åren. I en hektisk vardag och den digitala värld vi lever i börjar en längtan efter något annat att ta fäste allt mer.

– Vår trendforskning visar att människor vill visa mer omtanke, vara lekfulla, söka efter mening och vara kreativa, säger Ann-Charlotte Linde, Colour Manager på Nordsjö.

Ett nytt decennium ser många även som en slags nystart oavsett var i livet man befinner sig.

– 2020 går vi förväntansfullt in i ett nytt årtionde. Många längtar efter lite förändring i livet, att lära sig något nytt eller bara dagdrömma lite mer. Oavsett vilket, ett bra ställe att börja på är i våra egna hem, säger Lisbeth Larsen, kulörchef på Jotun.

Annons

Förnya hemmet med färg istället för med nya saker i år. Inspireras av några av de trendigaste kulörerna för att ändra känslan i ett rum – färg kan nämligen ha en betydligt större effekt på inredningen än vad du tror.

Här listar vi fem av färgtrenderna som spås ta över våra hem 2020:

Färgtrend 1: Grönt

Nordsjös trendfärg Tranquil Dawn är en grågrön kulör.
Nordsjös trendfärg Tranquil Dawn är en rogivande grågrön kulör. Foto: Nordsjö

Precis som tidigare år stavas en av de allra hetaste färgtrenderna grönt. En färg som ofta förknippas med just optimism och framtidstro eftersom den är frodig och livfull.

Annons

Nordsjö har utsett en mild, dämpad grågrön ton, Tranquil Dawn, till årets färg och de gröna tonerna är många år 2020. Från grågrönt och mintfärgat till piggare och färgstarkare nyanser – grönt kan ge ett harmoniskt lugn eller en efterlängtad färgklick i hemmet.

Local Green är en av de trendiga gröna färgerna 2020
Local Green är en ombonad grön färg. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

Jotun lanserar en grön kulör med gul ton i, Local Green, som ger en jordnära, frodig och varm känsla när man målar med den. Hos Alcro syns det gröna i en poppigare variant i färgen Chicken Coop. Färgen lanserades ursprungligen för tio år sedan, men inför det nya året har Alcro plockat fram favoriter från de senaste tjugo åren som blivit tidlösa favoriter att måla med.

Annons

Hur den gröna färgen upplevs beror helt på hur den kombineras. I en vit helhet blir det gröna kanske en efterlängtad färgklick, med rosa ett blickfång som ingen kan missa och tillsammans med beige kompletterar det gröna en naturnära helhet.

Alcros Chicken Coop sätter snygg grön färg på hemmet
Alcros Chicken Coop sätter snygg grön färg på hemmet. Foto: Alcro

Färgtrend 2: Rosa

Trendigt rosa 2020 med Beckers mjuka rosa färger
Trendigt med Beckers mjuka rosa toner. Här är väggen målad i färgen Anemon 656. Foto: Beckers

På modescenen syns mycket chockrosa år 2020, men när vi inreder och målar i våra hem föredrar de flesta en mer dämpad nyans av trendfärgen. Pudrigt rosa, med en grå dämpad ton eller en vacker, klar pastell – rosa är en av färgerna som ger en mild färguppdatering till väggar, snickerier och möbler.

Annons
Väggen är målad i trendigt rosa och grönt – här med Dreamy Pink och Tranquil Dawn från Nordsjö
Kombinera trendfärgerna för ett färgglatt hem – här har väggen målats med Dreamy Pink och Tranquil Dawn. Foto: Nordsjö

Hos Beckers har det rosa inspirerats av 70-talsestetik och art déco-vurmen. Tillsammans med vitt och beige blir det rosa ljust och luftigt, medan den ihop med varmare kulörer ger en ombonad känsla.

Rätt nyans av rosa ger hemmet en sofistikerad touch, men om du älskar färg och vill göra mer av ett lekfullt intryck kan du matcha det rosa med andra trendfärger. Tillsammans med en dämpad grön blir de två trendkulörerna en färggrann kombination.

Dämpade rosa toner hos Alcro 2020.
Dämpade rosa toner hos Alcro 2020. Här har väggpanel, dörr och lister målats i färgen 839 Silke. Foto: Alcro

Färgtrend 3: Varma, brända nyanser

Bränd gyllene orange väggfärg - 11175 Adventure från Jotun
Bränd orange ger ett varmt gyllene intryck. Här är väggen målad i 11175 Adventure. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

Förra året var det fortfarande mycket beige bland färgtrenderna, men man kunde redan ana att en varmare, mer färgrik palett höll på att växa fram. Och i år är de brända och gyllene tonerna här med besked. Det beigea finns naturligtvis kvar i våra hem, men får nu med fördel sällskap av fler naturnära färger i varma toner.

Annons
Beige går fint ihop med brända toner, här hos Alcro
De brända tonerna är enkla att kombinera med beige som varit en favorit i flera år. Foto: Alcro
Diskret värme med väggar i bränd orange, 11175 Adventure, kombinerad med grågult, 11174 Curious Mind
Diskret värme med väggar i bränd orange, 11175 Adventure, kombinerad med grågult, 11174 Curious Mind. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

De brända kulörerna erbjuder en dämpad färg och en stor dos värme i ett. Genom att måla och inreda med färgerna skapas ett ombonat hem. Tillsammans med svalare färger och en stramare inredningsstil skjuter de mustiga nyanserna av rött och orange till värme till helhetsintrycket, utan att bli dominerande.

Annons
Varm, bränd röd väggfärg – Grounded Red från Jotun
20144 Grounded Red från Jotun ger en varm och jordnära känsla. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

Färgtrend 4: Gult

Sahara 614 är en ljusgul väggfärg från Beckers 2020
Ljust men färgglatt med den gula färgen Sahara 614 från Beckers. Foto: Beckers

Optimismen inför det nya decenniet tar form i pigga gula nyanser, i likhet med den gröna trenden. Det gula är en livsbejakande färg som representerar både solens sken och hoppfullhet.

Annons

Inred med gul färg på ett ljust och minimalistiskt vis eller kombinera med geometriska mönster i kontrasterande svart för wow-faktor och dynamik. Oberoende av stil så passar det gula mycket bra tillsammans med kalla metaller som silver och krom.

11174 Curious Mind är en grådämpad gul färg från Jotun
Det gula syns även i en grådämpad tappning, här hos Jotun i färgen 11174 Curious Mind. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

Gult behöver dock inte vara synonymt med soliga, energiska eller ombonat varma gula nyanser om man inte vill. Det kan även vara elegant dämpat, som ovan där halva väggen målats i grågult. För den som föredrar något diskret, men med lite mer värme än det gråtonade, finns även nyanser av beige med en gul ton.

Annons
711 Fevik är en gul färg från Alcro
Soligt och vackert i gult med 711 Fevik. Foto: Alcro

Färgtrend 5: Blått

Blågrön väggfärg från Jotun - 5490 Serene Blue
5490 Serene Blue är en blågrön väggfärg som ger ett harmoniskt intryck. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

Svala toner av blått fortsätter att vara en storfavorit bland såväl stylister som inredningsälskare. Harmoniskt, sofistikerat och svalt – de blå nyanserna passar i alla rum i hemmet och både som bas- och accentkulör.

Annons
Ljusblå väggfärg från Beckers
Ljusblått och vilsamt med Beckers vackra ljusblåa kulör Midsommarnatt 756. Foto: Beckers

Det blå går fint ihop med den skandinaviska inredningsstilen och passar till både mässing och krom samt till i princip vilket material som helst. Dessutom är blått ett väldigt hållbart och flexibelt val på väggen då färgen är lätt att matcha med en mängd olika kulörer i övrig inredning, som eventuellt byts ut oftare.

Statement blue - fin blå väggfärg från Jotun 2020
Statement Blue är en klar och stark blå färg som ger ett sofistikerat intryck. Foto: Line T. Klein Styling: Kråkvik & D’Orazio för Jotun

Många av de blå kulörerna som lanseras år 2020 vävs samman med den gröna trenden. Det finns flera nyanser med en touch av både blått och grönt, så har du svårt att välja mellan färgerna behöver du inte längre göra det. Blågröna toner ger en annan typ av dynamik till rummet och har ofta det där lilla extra som gör färgvalet lite mer spännande.

Annons
tak målat i 734 Blåstång och vägg i 717 Mortel
Det är enkelt att välja en personlig blå nyans – det finns mycket att välja bland. Här är taket målat i 734 Blåstång och väggen i 717 Mortel. Foto: Alcro

Tips! Novis vad gäller att inreda med färg? Du behöver inte måla om ett helt rum. En möbel, några snickerier, en dörr eller en detalj i ny färg gör redan mycket för känslan i hemmet.

Läs mer:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons