Terrazzo var en av 70-talets utmärkande trender i hemmet och nu gör den än en gång comeback. Trenden var tillbaka redan för några år sedan, utan att riktigt lyckas konkurrera ut den populära marmorn, men nu håller den på att slå igenom stort igen – åtminstone enligt Pinterest.

Terrazzo är en konststen som kan framställas av bland annat cement, krossad marmor, kvarts, granit och glasbitar. Den kan variera mycket i färg och utseende, från grönt och rosa till ljusa nyanser av grått och vitt. Terrazzo är dessutom ett hållbart material som tål slitage.

Läs också: 17 fina möbler och inredningsdetaljer i trendig rotting

Sökningarna av ”terrazzo” på Pinterest har nämligen ökat med över 300 procent jämfört med tidigare år och nu ser man inte längre trenden enbart på golvet. Den finns även på köksbänkar, tak och inredningsdetaljer.

Och det behöver nödvändigtvis inte vara en ny köksbänk eller ett nytt hallgolv det handlar om för att få in trenden i hemmet. I dag finns allt från tapeter till glasunderlägg med trendiga terrazzoinspirerade mönster som ger liknande effekt.

Här listar vi sju fina sätt att få in terrazzo i hemmet:

1. Välj terrazzo till köksbänken

Terrazzo fungerar i köket både som bänkskiva och som köksö

Foto via: Nordiska Kök

Terrazzo är ett snyggt och personligt val för köksbänken eller varför inte för hela köksön?

Välj en bänk med flera nyanser av samma färg för ett minimalistiskt inslag och en sten med fler färger och större mönster för att göra mer av ett statement.

2. Prova en lekfull tapet

Låt din tapet inspireras av terrazzo-mönstret

Foto via: Graham & Brown

Terrazzotrenden behöver inte bara handla om stenen. Inspireras av mönstret i ditt tapetval och låt terrazzon ta plats på väggarna.

Särskilt fint blir det med en terrazzotapet i barnrummet där den skapar ett lekfullt element.

3. Satsa på inredningsdetaljer

Inredningsdetaljer med terrazzo

Foto via: Burkatron

Från lampor och bokstöd till glasunderlägg – terrazzo är ett snyggt val när det kommer till mönster på de små detaljerna som bryter av i hemmet.

Dessutom kan du enkelt skapa vissa inredningsdetaljer själv, du hittar instruktionerna för underläggen ovan här.

4. Välj terrazzoinspirerat porslin

Låt porslinet inspireras av terrazzons oregelbundna fläckar. Satsa på ett snyggt severingsfat eller små mönstrade assietter och koppar för att liva upp bland det helvita porslinet.

5. Låt terrazzo ta plats i badrummet

Vad är terrazzo? Låt den snygga stenen ta plats i badrummet

Foto via: My Home Design

Terrazzon gör sig snygg i badrummet, oavsett om du föredrar stenen på väggen, på golvet eller i form av ett tvättställ.

En sten som blandar såväl naturnära färger som mer färgglada pasteller och nyanser ger ett mjukt intryck samtidigt som det sätter färg på rummet.

6. Addera textiler med mönster

Den som vill ha in en liten dos av terrazzo, men även enkelt kunna byta ut den ifall man tröttnar, kan prova trenden i form av textiler.

Addera en terrazzoinspirerad kudde på soffan eller ett mönstrat duschdraperi i ett monokromt badrum för en fin färgklick.

7. Satsa på ett terrazzogolv

Vill du satsa stort och få in terrazzotrenden mer varaktigt gör sig materialet snyggt som golv. Dessutom är det lätt att städa, vilket gör det utmärkt för exempelvis köket eller badrummet.

Läs också: Inredningsnostalgi – minns du dessa möbeltrender?

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Mest läst