Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lyckas du med att odla i pallkragar

28 apr, 2017 
AvLotta Hansson
hur odlar man i pallkrage
Vi säger bara pallkragar. Världens bästa idé om man vill odla egna giftfria grönsaker, men är mindre intresserad av att gräva stora trädgårdsland.
Annons

Så här gör du för att odla i pallkragar:

  1. Välj en solig plats. Jämna ut marken lite. Börja med att ställa ut en pallkrage.
  2. Täck marken och lite upp på pallkragens insidor med markväv för att hålla rotogräs borta. Häfta fast. Alternativt täck bottnen med ett två till tre centimeter tjockt lager av gamla dagstidningar.
  3. Bygg på med fler pallkragar om du önskar en högre arbetshöjd. Höjden avgörs också av vad du önskar odla. Morötter och potatis behöver ett djupare jordlager än till exempel rädisor, sallad och jordgubbar. Fyll på med gödslad jord. Beräkna ca tre säckar planteringsjord och en säck kogödsel per odlingsbädd.
  4. Så och vattna sedan fram tills det är dags att skörda.
odla i pallkrage tips
Växtstöd behövs både till det ena och det andra, bönor och luktärter till exempel. Nelson Gardens nya Verona och Toscana passar lika bra i pallkragen som längs en vägg. Den tillverkas i pulverlackerat stål och är i tre sektioner. Höjd 140 alt 180 cm  och bredd 38+75+38 cm. Pris från 300 kr/st.

Bra att veta om odling i pallkrage:

  • Pallarna brukar vara gjorda av torkad gran eller furu. Numera är de alltid värmebehandlade för att ta död på eventuella skadeinsekter. Gamla pallar kan vara tryckimpregnerade och bör därför inte användas.
  • Pallarna är lätta att ställa ihop och tar då liten plats om man mot förmodan väljer att hoppa över odlingen något år.
  • Målning med linoljefärg förlänger pallarnas hållbarhet.
  • Pallkragar kan man numera hitta nästan överallt: i trädgårdsbutiken, hos ICA. Coop, Plantagen med flera.

 

Läs även:

Annons