Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så lyckas du med rosorna – 7 tips

02 jul, 2018 
AvHelena Sjögren
Rosor är klassiska men också väldigt vackra. Här är våra sju bästa tips för att lyckas med rosor.
Annons

För många är trädgården inte komplett utan rosor. Och det är lätt att förstå, det är en vacker blomma som är lätt att älska med sina vackra färger och i vissa fall till och med ljuva dofter.

1. Välj rätt ros

Rosor passar i nästan alla trädgårdar. Antingen kan du välja att ha rosor helt på egen hand eller tillsammans med perenner. Storvuxna rosor fungerar bra som häck eller buskage tillsammans med andra buskar. Perfekt som rumsavdelare eller vid tomtgränsen.

Fundera därför först på vad du vill ha dina rosor till.

Många gammaldags rossorter blommar bara en gång per säsong. De nyare sorterna blommar ofta hela sommaren, men har förlorat sin doft. Rabattrosor kräver ofta mer jobb, de behöver beskäras och gödslas för att blomma ordentligt.

Bra rosor för samplantering med perenner:

Rosor och perenner kan vara en fantastisk kombination. Här fem bra rosor för perennrabatten: Gertrude Jekyll, Ispahan, Officinalis, Crown Princess Margareta och William Lobb.

Rosen Crown Princess Margareta.
Crown Princess Margareta. Bild: Shutterstock/IBL

2. Vad behöver rosen?

När du valt vilken ros du vill ha, ta reda på vad det krävs för jord, sol, vind och vatten. De flesta rosor vill han näringsrik jord och ett soligt skyddat läge. Är jorden väldigt lerhaltig kan du behöva dränera. Är jorden sandig behöver du tillföra tyngd och näring vilket du kan göra genom kompost, kogödsel och lergranulat.

Annons

Innan du planterar ska du låta rosen stå i en hink med vatten några timmar.

Tänk också på att jorden måste bytas om det har funnits rosor på platsen tidigare.

Kvinna planterar en rosbuske.
Bild: Shutterstock/IBL

3. Plantera rosen djupt

När det väl är dags för plantering gäller det att plantera rosorna djupt. Bearbeta jorden ner till en halvmeter så den är luftig och porös.

Rosen ska sedan placeras 10 till 15 centimeter djupare än den stod i krukan. Gropens vidd kan gärna vara väl tilltagen så att rötterna får chans att sprida ut sig.

När rosen väl är på plats, vattna så att jorden sluter sig kring rötterna.

4. Prova ta sommarsticklingar

Att föröka rosor genom att ta sommarsticklingar kan vara kul, men också lite klurigt. Kom också ihåg att moderna rossorter är svårare. Välj i stället honungsrosor och historiska rosor.

Annons

Sommarsticklingar tar du i juli.

Börja med att bryta loss en gren, helst en som det har funnits blommor på eftersom de är mest ”laddade”. Se till så den så kallade klacken är med.

Klipp bort toppbladen och sätt sedan fyra eller fem sticklingar i en plastkruka.

Fukta jorden och sätt sedan en plastpåse med hål för ventilation över krukan. Ställ krukan i vandrade skugga och undvik starkt solljus.

Nu återstår bara att vänta ett par månader. Största faran är att sticklingarna fått för mycket vatten. Om fina små rötter börjar söka sig upp mot hålen har du lyckats.

5. Håll rosorna i trim under sommaren

När rosorna väl är på plats vill vi gärna att de ska fortsätta hålla sig fina. Under sommaren kan det vara svårt att hålla dem i trim, men det finns bra knep för att de inte ska torka ut.

1. Vattna ordentligt. Ungefär 20 liter per planta är ett bra riktmärke. Se till att vattna direkt på jorden. Använder du vattenspridare kommer bladverket bli blött vilket ökar risken för svampangrepp.

Annons

Ju äldre rosorna är desto bättre klarar de sig, små plantor kräver därför mer vattning.

2. Klipp bort vissna blommor. För rosor som blommar mer än en gång per säsong kommer det då rikligt med nya knoppar.

Kvinna knipsar vissen ros från rosbuske.
Bild: Shutterstock/IBL

3. Skär bort vildskott på förädlade rosor och toppa skott som skjuter i väg.

6. Underhållsgödsla rosorna

Några gånger varje sommar kan det vara bra att underhållsgödsla med organiskt gödsel. Gödsel ger näring samtidigt som det höjer mullhalten och blir en jordförbättrare.

Gödslingen håller också rosorna friska och gör dem mer motståndskraftiga mot sjukdomar.

Rosa rosor.
Bild: Shutterstock/IBL

7. Våga beskära rosorna

Var inte rädd för att beskära dina rosor. De tål mycket mer än du tror. Klipp gärna under sommaren för att forma plantan som du vill ha den.

Genom att ta bort de äldsta, tjocka grenarna och det ”vediga” ger du rosen möjlighet att föryngra sig.

Alla nyplanterade rosor ska skäras ner till tio centimeter på våren.

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även:

 

Annons