Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Så målar du på tapet – 4 enkla steg

03 jul, 2017 
AvMikaela Råberg
Ett enkelt sätt att förnya hemmet på är att byta färg på väggen. Och du behöver inte tapetsera om bara för att du idag har tapeter. Det går alldeles utmärkt att måla direkt ovanpå.
Annons

Förändra ett rum snabbt och smidigt med färg. Att måla en vägg är både enkelt och oftast prismässigt överkomligt – och det spelar ingen roll om dina väggar idag är klädda i tapet.

Läs även 5 sätt att uppdatera dina Ikea-möbler

Att måla direkt på tapeten kräver dock lite förarbete för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Följ de här stegen så är du i hamn.

Så målar du på tapet – steg för steg:

Steg 1

Kontrollera hur många lager tapet som sitter på väggen. Med ett eller två lager är det fritt fram att måla ovanpå, vid flera lager tapet är det dock bäst att riva ner samtliga lager.

Steg 2

Känn efter på tapeten så att den sitter fast ordentligt överallt. Var extra noga med att kontrollera vid taket, runt lister och i hörn.

Småbitar som lossnat kan limmas tillbaka, men om större partier släppt är det säkrast att riva bort allt som sitter löst.

Spackla för hål och eventuella revor och slipa ytan jämn. Ta bort allt slipdamm.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Steg 3

Skydda golvet med täckpapp och listerna med maskeringstejp.

Steg 4

Måla först partierna närmast tak, lister och hörn med en pensel. Måla därefter väggarna med roller, från golv till tak. Låt torka och upprepa.

Tips!

Dra bort tejpen från listerna innan färgen har torkat, annars riskerar du att dra upp den nymålade färgen, som då kan spricka.

Källa: Happy homes

Denna artikel publicerades ursprungligen på Elle Deco. 

Annons