Den 34-åriga japanska förvaringsexperten Marie Kondo har sedan 2014 fått folk över hela världen att öppna sina garderober, skåp och lådor och gå igenom allt som finns där.

Ska skänka glädje

Innan hon gjorde succé med Netflix-serien Tidying Up skrev hon en rad böcker där hon predikade sin metod för att få ordning och reda i hemmet. Boken Konsten att städa: förändra ditt liv med ett organiserat hem är har översatts till 30 språk och är en internationell bestseller. Marie Kondos metod för organisering kallas för KonMarie och innebär att man rum för rum går igenom allt man äger, en kategori åt gången, se över vad man har och endast behåller de saker som man blir glad av. Dessa saker får därefter en egen speciell plats att förvaras på.

KonMari-konsulter

Marie Kondo har onkeligen rönt stora framgångar och 2015 kom hon med på Time Magazines lista över det årets 100 mest inflytelserika personer på grund av hennes revolutionerande inställning till organisering och förvaring.

Utöver arbetet med att organisera i folks garderober och hem har Marie Kondo tagit fram särskilda KonMarie-förvaringslådor som snabbt sålt slut. Tidigare gjorde Marie Kondo hembesök hos kunder som behövde hjälp att organisera, men kön har växt i takt hennes popularitet. Och för att hinna med den stora efterfrågan av Marie Kondos tjänster har hon lanserat KonMari-konsulter. För att bli en KonMari-konsult måste man först betala 20 000 kronor för att få delta i ett seminarium och om man sedan efter utbildningen blir godkänd konsult måste man betala en årlig medlemsavgift på 4500 kronor, skriver Refinery29. 

Enligt amerikanska sajten Celebrity Net Worth har Marie Kondo hittills tjänat 72 miljoner kronor, en summa som sannolikt växer de kommande åren i takt med att fler och fler upptäcker KonMarie-metoden.

Läs även:

Så rensar du ditt hem med KonMari-metoden – 7 tips

Så skapar du ordning och reda i garderoben – med KonMari-metoden

Så organiserar du frysen – och sparar pengar

15 smarta tips: Så inreder du ett lättstädat kök

 

Mest läst