Trendar: NostalgiI rampljusetBUP-upproretLivsstilLivsberättelser

Så organiserar du dina köksskåp på bästa sätt – 8 smarta tips

08 feb, 2019 
AvNina Nyström
Bild på inspirerande kök
Handen upp alla som har kaos i köksskåpet? Problemet är ofta att man har för mycket saker och inte riktigt har tänkt igenom placeringen av de olika prylarna. Här är några smarta tips som gör det både lättare och mer motiverande att bibehålla ett ordningsamt system i längden.
Annons

När man är nyinflyttad har man goda intentioner för hur ordningsam man ska vara i sitt nya hem. Kaos och stök bor inte här! Allt packas noga upp och organiseras omsorgsfullt i skåp och lådor enligt ett logiskt system. Men så går tiden och saker och ting hamnar lite huller om buller och brödsmulor, havregryn och kryddor letar sig in i varenda springa. Plötsligt får formarna och kastrullerna inte plats i skåpet längre, trots att du inte köpt fler – och vi ska inte ens tala om hur det ser ut i skåpet under vasken.

I sann Marie Kondo-anda har vi därför samlat tipsen som skapar det ultimata systemet för evig ordning – eller, åtminstone gör det lite mer hållbart.

Smarta system och knep för välorganiserade köksskåp

1. Rensa skåpen

En av de viktigaste faktorerna för att kunna hålla ordning är att inte ha för mycket prylar. Så rensa bort de skeva stekpannorna och skänk bort uppläggningsfaten som du ändå aldrig använder.

Annons

2. Organisera efter hur ofta saker används

Vissa saker används varje dag, vissa varje vecka, andra några gånger om året. Tänk efter noga när du väljer var de olika sakerna ska stå. Om du inte ser det, kommer du inte att använda det. Dessutom – underlätta för dig själv genom att placera saker nära stället de ofta används på. Kastruller nära spisen, knivar nära arbetsytan och tallrikar nära diskmaskinen.

3. Utnyttja höjden

Har du massor av plats över i höga skåp, investera i extra hyllplan så får du plötsligt dubbla ytan.

4. Gör det samstämmigt

Det kommer vara mycket roligare att öppna skåpen och mer motiverande att bibehålla ordningen om du investerar i nya fina burkar och behållare. Dessutom tar de ofta upp mindre plats eftersom de är anpassade för att staplas ovanpå och placeras intill varandra. Tänk på att fyrkantiga burkar tar mindre plats än runda.

Hörnskafferi
Med ditt nya välorganiserade system kan du också ha ett öppet skafferi med glasdörr… | Bild: Elektrolux

5. Ta dig tid att märka upp

Märk upp glasburkar med torrvaror såväl som hyllor som ska vikas åt speciella föremål. Det gör det både snyggare och lättare att hålla ordning.

Annons

6. Samla saker

Ha en hylla för bakprylar, ett skåp för elektriska hushållsapparater och så vidare. Dela sedan gärna in dem i mindre fack – exempelvis zest- och skalverktyg för sig och stekspadar och slevar för sig.

7. Utnyttja alla ytor

Ett smart knep för den trångbodda är att även nyttja ytor du kanske inte tidigare tänkt på. Montera pappersrullen på insidan av skåpsdörren, häng en kryddhylla på skafferidörren och ta hjälp av besticksfack och små burkar för att samla ihop småsaker på udda ytor.

8. Håll ditt nya system

Visst kommer det att kräva daglig, eller åtminstone månatlig disciplin att hålla ditt system vid liv. Men det är också enklare gjort när du väl lagt en smart grund.

Läs också:

Inspirerat av: My Domaine Toppbild: Kvänum kök

Annons