Att plantera egna växter och följa deras utveckling är ett enkelt och roligt sätt att få utlopp för sina gröna fingrar. Det går att köpa sticklingar med rötter som är färdiga att plantera, men du kan lika väl själv ta sticklingar från gamla krukväxter och göra allt från början till slut.

Många krukväxter kan förökas med sticklingar och det gäller att prova sig fram för att hitta det som passar bäst för varje växt. Här är fyra enkla steg du kan följa för att plantera dina sticklingar och få dem att gro.

1. Klipp av en bit av växten och snitta stjälken med en vass kniv. Du vill skära av precis under en utbuktning på stjälken, eftersom att rötterna kan växa ut där.

2. Sätt ner sticklingen i en kruka med den såjord som passar bäst för växten och vattna. Se till att inte vattna din stickling för mycket, då riskerar den att ruttna.

Läs även: 6 frön du med fördel sätter redan nu

3. Ställ krukan varmt, exempelvis ovanför ett element, och gärna på en ljus plats.

4. Trä en plastpåse över krukan för att skapa ett ”växthus”. Vänd på plasten varje dag för att förhindra att det blir för fuktigt.

5. Efter några månader när din stickling fått ordentliga rötter och växt till sig kan du plantera om den i en större kruka.

Källa: Blomsterlandet

Läs även

Trendspaning: Så här inreder vi med växter 2017

Så får du blandbuketten att stå sig längre

Mest läst