Årets inspirerande bilder på sommarnyheterna från Ikea för – som sig bör – tankarna till sol, varma dagar och semester. Kollektionen är till stor del färgstark och går i en i lekfull retrostil. Här finns allt för livet utomhus: utemöbler och strandmöbler, sommartextil, solcellsbelysning, porslin, grill- och picknickutrustning, krukor och trädgårdsredskap.

Bilderna från kollektionen går i två olika riktningar, en sofistikerad, lite bohemisk rivierastil och en poppig, färgglad retrostil som flörtar med Grekland och strandutflykter á la 60-tal.

Ikea inspiration uteplats 2019
Ikea Äpplarö 2019
Ikea uteplats inspiration takterass

Stora exotiska gröna växter, mycket textilier, naturmaterial och dämpade färger matchar upp Ikeas soffgrupper och skapar en ombonad, charmig och internationell känsla.

IKEA_HAVSTEN soffa sommar 2019

Årets varianter av solcellslampan Solvinden går i klara färger i prickigt och randigt och finns precis som tidigare år som både tak- golv – och bordslampa. Bekväma soffan Havsten lanseras även i ny glad orange kulör.

Ikea sommar 2019 retro blomkruka
Ikea sommar 2019 picknick

De grafiska mönstren är signerade Lotta Kühlhorn och Malin Unnborn i samarbete med Textilgruppen & Papperian; ett initiativ för funktionshindrade med passion för konst, och i sortimentet SOMMAR 2019 har gruppens målningar blivit glada mönster.

– Vår ambition har varit att arbeta tillsammans med en grupp formgivare med unikt formspråk. Textilgruppen & Papperian ser saker ur ett oväntat perspektiv, något vi verkligen uppskattar, säger Sara Ottosson, produktutvecklare på Ikea.

IKEA SOMMAR 2019 brickor glas
handduk kruka puff ikea 2019

Blått, orange, rött och gult är dominerande färger i sommarens kollektion och nyanserna syns inte bara på accessoarer och textilier, utan även på möbler som bord och soffor. På bilden ovan ser vi bordet Krokholmen och puffen Otterön/Innerskär.

IKEA SOMMAR 2019 textilier
ikea sommar 2019 blommor konstgjorda

För dig som inte har så gröna fingrar finns konstgjorda blommor som eukalyptus, buxbom, lavendel, hortensia och rosenskära.

De flesta delar av sommarkollektion kommer att finnas i butik från februari 2019.

Foto: Ikea

Läs också:

Inred med ljuvlig sommarkänsla – tips för hemmets alla rum

Vårens bästa inredningstips för balkongen

5 inredningstrender som spås ta över Hemnet 2019

Mer läsning

Femina