Julefriden har sina tydliga platser i hemmet. Stjärnorna i fönstret och julgranen på bästa plats. Gärna i vardagsrummet. Och där får granen stå och lysa frid över helgen.

Men visa av erfarenhet höjer nu försäkringsbolaget If ett varnande finger för det kan bli obehagliga överraskningar under granen om man inte är uppmärksam.

En av de vanligaste frågorna som If får varje år kring julen är nämligen om hemförsäkringen gäller för fuktskador på golv som orsakats av läckande julgransfötter.

– Det låter som en liten sak men är ändå förvånansvärt mycket skador. Och det är samma visa varje år, säger Jenny Rudslätt, hem- och villaexpert på försäkringsbolaget If, i ett pressmeddelande.

Hemförsäkringen täcker inte rostig fot

Problemet är också att skadan kan förbli oupptäckt under lång tid. Kanske ligger det en matta under foten där fukten inte riktigt syns. I värsta fall upptäcker man ju inte att det har läckt förrän man dansat ut julen och granen ska ut ur huset. Det finns ju olika traditioner för hur länge det är men klart är i alla fall att granen står ett tag åtminstone.

Försäkringsbolaget kan dock inte alltid erbjuda plåster på såren om parketten har ”krullat” sig. Hemförsäkringen gäller bara om julgransfoten plötsligt och oväntat spruckit. Har man hällt i för mycket vatten eller har en rostangripen julgransfot så får husägaren bita i det sura äpplet och betala ur egen ficka.

– Det är förstås jobbigt att råka ut för, särskilt om det sker mitt under julledigheten då man bara vill umgås med nära och kära. Därför är det bra att vara lite observant, så att det inte behöver ske, säger Jenny Rudslätt.

Så här kan du skydda golvet:

Det finns dock enkla saker att göra själv för att slippa det. Här är några.

1. Ha plastskydd under julgransmattan

2. Ha en större julgransfot

3. Håll koll så att du inte häller i för mycket vatten

4. Titta till under granen då och då. Speciellt under först tiden efter att du fyllt på vatten

Källa: If

FOTO: TT

Läs även:
Den halva julgranen – för dig med husdjur och busiga barn

Din julgran kan orsaka allergi – så många drabbas varje år

Mest läst