Med våren kommer ljusare morgnar och ljusare kvällar, men dagsljuset gör också att smutsiga fönster och damm kommer fram i ljuset igen. Att vårstäda kan vara både trist och tråkigt, men med den här checklistan lovar vi att du i alla fall kan vara effektiv.

Vårstädning checklista – 5 bra steg:

1. Börja i rätt ordning

Visst kan det låta självklart, men detta kan faktiskt spara dig både tid och energi. Gör en plan, skriv en lista och bocka sedan av punkt för punkt. Börja med att ta ut mattor som ska vädras. Städa sedan uppifrån och ner. Spreja rengöringsmedel i badrummet och låt verka under tiden du gör något annat. Spreja även ugnen med ugnsrengöring och låt det verka en stund.

Kvinna torkar av dörr.

Glöm inte bort att torka av dörrarna. Bild: Shutterstock/IBL

2. Passa på att rensa

I samma veva som du går igenom och städar hemmet kan det vara en god idé att rensa. Stoppa undan vinterkläder och vinterskor. Behöver vinterjackan kemtvättas se till att få det gjort innan du hänger bort den.

Passa också på att göra dig av med saker du inte använder. Sälj eller ge bort dem. Gör dig själv en tjänst och släng saker som är trasiga i stället för att stuva undan dem för hundrade gången.

Släng gamla handdukar, lakan och kuddar. Gör dig också av med kablar, sladdar, gamla telefoner från tidiga 2000-talet och andra elektroniska produkter som du inte behöver.

Läs också: Så städar du på BARA 15 minuter när du får oväntat besök

3. Ha bra städgrejer

Det kan verka som en självklarhet, men med rätt städgrejer blir det mycket enklare att få vårstädningen att gå som en dans. Se till att dammsugarpåsen inte är full och rensa ut röret innan du börjar. En gammal galge med en trasa är utmärkt för att komma åt bakom elementen. Har du en mopp du alltid stör dig på? Släng och köp en som gör jobbet enklare.

Överdosera inte rengöringsmedel. Mer innebär inte automatiskt renare, risken är i stället att det blir flammigt.

Kvinna putsar glasdörr.

Bild: Shutterstock/IBL

4. Använd alla husmorsknep i boken

De bästa rengöringsmedlen är sällan de med flest kemikalier. Vänd dig i stället till skafferiet, där finns en mängd ingredienser som fungerar utmärkt när du ska vårstäda. Bakpulver och vatten kan rengöra avlopp men fungerar också bra för ugnsrengöring. Med hjälp av bikarbonat kan du få bort dålig lukt från mattor och möbler. Ättika och citron är också bra rengöringsmedel. Ättika och vatten är utmärkt på fönster. Glöm inte heller att vanlig såpa och diskmedel är utmärkta rengöringsmedel.

5. Försök ha lite kul

Även om städning inte är det roligaste du vet finns det ingen anledning att göra det tråkigare än vad det är. Är ni flera i familjen kan ni dela upp hemmet och hjälpas åt för att städningen ska gå snabbare. Kanske kan du lyssna på bra musik eller en intressant podd.

Att muta sig själv lite kan också vara en bra idé. Kanske kan du bjuda dig själv på hämtmat eller en god middag på restaurang när städningen är färdig, om inte känslan av ett nystädat hem är tillräckligt.

Kvinna sover i solstol i trädgård.

Passa på att unna dig en riktigt välförtjänt vila efter städsejouren och klappa dig själv på axeln. Bild: Shutterstock/IBL

Bonus: Nu kan du vänta till hösten

Gör du en riktigt ordentlig vårstädningen av hemmet kan du vänta till hösten med nästa stora städning. Den är flera, flera, flera månader bort!

Källor: Heimstaden, Elle Decoration, VLT

Artikeln publicerades först på Året Runt.

Läs även:
Få ett mer välstädat hem – med hjälp av enminutsregeln

Chris O’Neill i unik intervju: ”Jag har städat badrum och skrubbat toaletter”

 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: