Husmorsknepet: Så rengör du mikron med citron
0:39

Efter reklamen: Husmorsknepet: Så rengör du mikron med citron

(0:39)

Slå på ljud

Johanna sadlade om från jobbet som kommunikationschef och började driva eget inom inredning för över 10 år sedan. Hon har en passion för inredning och gamla saker och driver även Inredningspodden där hon intervjuar kända och okända personer som arbetar inom inredning, design och arkitektur – alla med en spännande historia och djup kunskap inom sitt område.

Johanna, stort välkommen! Hur känns det att bli en del av Femina?

– Tack! Det känns roligt att få vara en del av Femina som jag läst jättelänge eftersom mamma prenumererat på tidningen hela min uppväxt. Jag tycker om blandningen mellan lättsamt och allvar i texterna. Och så gillar jag att läsa om mat, mode, trädgård och inredning.

För dem som inte känner dig – vem är du?

– Jag är uppvuxen i Dalarna där jag har kvar min släkt och där vi renoverar och bygger ut en gammal bergsmansgard mitt i skogen vid en liten sjö. Men jag bor också i en retro-lägenhet från 60-talet i Stockholm sedan 15 år med min man och två tonårsdöttrar.

Hållbar och tidlös inredning

Johanna har tröttnat på fenomenet att vi ofta köper nya saker tills vidare och byter ut inredning ofta, något som ofta leder till många onödiga köp. Det stora utbudet av inredning i Sverige och Skandinavien är roligt men också utmanande som konsument, därför skriver hon ofta om inredning som håller över tid och som sedan går att göra om, måla om och klä om för ett få ett nytt liv.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?

– Jag vill inspirera till inredning som håller länge i material som går att göra om, klä om, måla om osv. Det behöver inte kosta mer men det kan vara svårare att hitta. Sedan kommer du att få läsa om trädgard och odling. Jag har anlagt ett stort grönsaks- och blomsterland på gården som ska bli ännu större i år...

Både kända och mindre kända personer gästar podden

Sedan 2018 driver Johanna Inredningspodden där hon intervjuar personer inom inredning, design och arkitektur. Under åren har både kända och mindre kända personer gästat podden och drömgästen är formgivaren Signe Persson-Melin och Beata Heuman.

Berätta om Inredningspodden, vad får man i din podd som man inte får någon annanstans?

– Jag följer det som är aktuellt just nu och vill att avsnitten ska ha en del fakta så att du som lyssnar kan känna att du lärt dig något efteråt. Under pandemin ökade intresset för trädgårdsdesign och odling, då gjorde jag en serie med sådana avsnitt från bl.a Rosendals trädgård med deras trädgårdsmästare. Under de senaste åren har det blivit en del kända personer som gästat och en del personer som inte är lika kända för allmänheten men som har en väldigt spännande historia att berätta eller besitter en beundransvärd kunskap inom ett ämne. Då blir det lite ”Ah sjutton, det visste jag inte!” Då har jag nått mitt mål.

Vem är din drömgäst att få till Inredningspodden?

– Jag har en lång lista som jag ständigt fyller på med gäster som jag vill ha med i podden... Formgivaren Signe Persson-Melin är en drömgäst sedan länge men hon är 95 år och bor i Malmö och vi är fortfarande mitt i en pandemi... Om jag kunde resa tillbaka i tiden hade Karin Larsson varit en given drömgast. Och Alvar Aalto...

Vilken inredning tror du att vi kommer få se mer under 2021?

– Generellt lägger vi ju ner mycket tid och pengar på att inreda vara hem under pandemin. Vi renoverar, byter kök och badrum som aldrig förr trots (eller kanske på grund av) att många av oss ändå samtidigt arbetar hemifrån. Allt som har med utemiljö tror jag att vi kommer att få se mera av även denna var och sommar på grund av pandemin.

Vi lever ju i en speciell tid, vad längtar du efter allra mest efter just nu?

– Jag vill bli frisk från Covid-19! Det ar min högsta önskan just nu.

Ni hittar Johannas blogg här och lyssna på Inredningspodden här.

Mest läst