Tegelplattor är inte bara till för utsidan av huset, en tydlig trend är att bryta av med en tegelfond inomhus. Har du lite tur och är beredd att lägga ner möda kan du knacka fram en gammal tegelvägg hemma, men misströsta inte om ditt hem saknar den äkta varan. Med hjälp av fusktegel kan du få den rätta, rustika känslan.

Att sätta upp en tegelvägg av fuskbetong är inte särskilt svårt och det påminner om att kakla. Skillnaden är att det inte behövs någon fuktspärr och underlaget ska vara oorganiskt, exempelvis gips och absolut inte spånskivor.

Du behöver:

  • Tegel, gärna i en tunn variant
  • Kakelfix
  • Bruk
  • Pensel

Gör så här:

1. Blanda ihop fixet till en styv massa, använd mindre vatten än vanligt. Ett styvare fix får plattorna att sätta sig snabbare. Undvik att kamma ut för mycket fix åt gången.

2. Sätt upp plattorna som vanligt, men gör fogarna bredare, cirka en centimeter tjocka. Tänk på att mäta hela tiden, så att resultatet blir rakt. Mät underifrån och upp, försök att få hela raden att sitta på samma nivå.

3. Blanda ihop bruk till fogningen och pensla på med en vanlig pensel för ett jämnt och fint resultat. Får du bruk på plattorna, ta genast bort med vatten.

Källa: Äntligen Hemma Foto: We Heart It / Imperfect Object