Signatur Sandell

Arkitekten och formgivaren Thomas Sandell blev inspirerad av hur köket hos hans goda vänner i Milano ser ut.

– I Italien har man kök på ett annat sätt, det är mer fristående möbler, spisen står för sig, kylskåpet står någon annanstans, man har något bord som beredningsyta. Det är massor av sådana saker som gör att det känns ledigare. Och så tänkte jag att när vi gör kök här, då är det snickare och inbyggnadskök och allt anpsassas för att det ska se rent och snyggt ut. Men jag tänkte, varför inte göra precis tvärtom och behandla köket som om att man köper vilken möbel som helst?

Foto: Marbodal
Foto: Marbodal

I arbetet med serien Signatur Sandell, har han jobbat med att göra köket mer anpassningsbart efter hur vi lever våra liv.

– Allt mer så blir kök och vardagsrum mer integrerat, man vill kunna sitta och äta framför tv:n och det kan man väl bejaka. Köket är en plats som man är på hela tiden och att det är ett sätt att vara. Jag gjorde ett bord där ungarna sätter sig och läser läxor, i andra änden kan någon laga mat. Hela tanken är att blanda upp, att man inte delar på arbete och vila. Det är själva idén bakom alltihop, även om delarna ställs ihop funkar det, säger Thomas Sandell.

Foto: Marbodal

Köksserien kommer i färgerna grått, svart, vitt och varm terracotta och material som marmor, ek och rostfritt. Tanken är att alla färger och material ska matcha varandra – oavsett vilka delar det är.

– Jag tänkte mycket kök, jag tycker att bänkskivor i marmor funkar i kök men det funkar även med marmorbord i vardagsrum. Det är ett material som andas kök, men som är så pass trevligt att det funkar ihop med mormors ärvda byrå.

Samtliga köksdelar går att anpassa för att skapa ett kök som fyller det behov som just du har. Och från en praktisk synpunkt är köket dessutom lättstädat eftersom alla delar står på ben!

– Det är ett sätt att hålla rent och så blir det lättare och luftigare när det står på ben. Josef Frank hade en inredningsregel med möbler på ben, han menade att ju mer du ser av golvsockeln är det desto bättre.

Köksserien Signatur Sandell lanseras i Marbodals butiker den 1 mars.

Foto: Marbodal

Alla bilder kommer från Marbodal.

Läs även

Åhléns lanserar kökskollektion med Björn Frantzén – se produkterna här

7 fina matplatser i 7 olika stilar