Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Shoppingtips: 14 stora mattor för en elegant och ombonad stil

26 okt, 2018 
AvNina Nyström
Tips på stora mattor
En rejäl matta gör rummet ombonat, håller ihop möblemanget och dämpar ljud. Men ett vanligt fel många gör är att välja en för liten matta. Därför har vi letat reda på 14 stora, snygga och lättplacerade mattor för alla smaker.
Annons

En matta kan ändra rummets stil och karaktär helt. En fin matta kan lyfta ett helt rum – och på samma sätt kan en felplacerad eller omatchande matta sänka intrycket i hemmet. Men det är inte alltid så lätt att veta hur man ska placera sin matta på bästa sätt. Här är några knep som gör det lättare.

Några enkla grundregler att tänka på när du väljer matta

  • Under ett matbord ska alla stolar få plats på mattan, även när de är utdragna. Välj en matta som sticker ut ungefär 60-80 centimeter från bordskanten så brukar det bli lagom.
  • En stor matta ger sovrummet en lyxig känsla och gör det mjukt och härligt att sätta ner fötterna på morgonen. Har du mattan under sängen bör den gå in tre fjärdedelar av sängens längd och sticka ut minst 50 centimeter på varje långsida.
  • Vid soffan kan man tänka på lite olika sätt, beroende på vilka möbler man har och hur stor matta man väljer. Men en grundregel är att mattans längd bör vara minst lika lång som, eller längre än, soffan.

 

Matta Star Asplund

1. Star matta, Asplund

Matta Star i ull är en av Asplunds designklassiker, designad av Emma Olbers. För dig som vill ha en diskret mönstrad matta. Finns i ljusgrått och beige. Största storlek: 160×240 cm.

Annons
Stor matta blockfärg Aruto Linie Design

2. Blockfärgad matta, Linie Design

Handtuftad blockfärgad matta i ull från Linie Design. En matta som tar för sig, finns i tre fina färgkombinationer. Största storlek: 200×300 cm.

Stor röd matta London Ellos

3. Viskosmatta, Ellos Home

Mjuk matta i viskos med silkeskänsla och fina färgskiftningar. Från Ellos Home, finns i nio olika färger. Största storlek: 200×300 cm.

Annons
Silkesmatta beige Edge Linie Design

4. Mönstrad viskosmatta, Linie Design

Stilfull matta från Linie Design i viskos, med harmoniskt mönster med en skuren känsla. Finns i färgerna grå, beige, vinröd och midnattsblå. Största storlek: 200×300 cm.

Randig gul matta från HM

5. Randig bomullsmatta, H&M

Randigt ger en lantlig och hemtrevlig känsla. Matta i mörkt senapsgult och vitt från H&M. Största storlek: 140×200 cm.

Annons
Beige matta Jotex

6. Rutmönstrad matta, Jotex

Riktigt stor handvävd ullmatta med stickat upphöjt rutmönster som ger en fin effekt. Från Jotex. Största storlek: 250×350 cm.

Beige silkesmatta almeria linie design

7. Skimrande viskosmatta, Linie Design

Annons
Matta Linie design rostfärgad och marinblå

8. Ullmatta, Linie Design

Ullmatta från Linie Design med fina ränder och fransar som lockar ögat. Finns i fyra fina milda färger; grå, senapsgul, rostfärgad och midnattsblå. Största storlek: 200×300 cm.

Naturfärgad kelimmatta Bargi

9. Kelimmatta, Bargi

En kelimmatta i naturfärger ger ett lugnt intryck och en ombonad, bohemisk känsla. Från Bargi. Största storlek: 170×230 cm.

Annons
Matta etno HM

10. Etnomönstrad matta, H&M

Etnomönster är hetare än någonsin! Jacquardvävda matta i ullmix från H&M. Största storlek: 200×300 cm.

Matta Firenze röd

11. Stilren matta, Classic Collection

Matta i klassisk stil med lite art deco-vibbar. Från Classic Collection och finns även i marinblått med vit kant. Största storlek: 200×300 cm.

Annons
Bohemisk vinröd matta från House Doctor

12. Bohemisk matta, House Doctor

Bohemisk vinröd matta med fina detaljer, från House Doctor. Största storlek: 140×200 cm.

Matta gul fiskbensmönstrad

13. Fiskbensmönstrad matta, Classic Collection

Mjukt honungsgul fiskbensmönstrad matta från Classic Collection. Finns också i naturvitt och marinblått. Största storlek: 170×230 cm.

Annons
Matta beige Ellos

14. Ullmatta, Ellos Home

Ullmatta i silkeslook med ett utseende och en känsla som efterliknar den handknutna tekniken hos persiska mattor. Från Ellos Home. Största storlek: 140×200 cm.

Shoppingtips: 12 snygga dörrmattor till hallen

 

 

Annons