Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Smarta husmorstips som håller kläderna fina

29 sep, 2015 
AvFemina
VÅTSERVETTERNAS LOV
Annons

För sex år sedan blev jag mamma
sedan blev inget detsamma
tiden är knapp och jag måste hinna
ta bort en fläck eller i väg springa
våtservetterna alltid med i väskan är
bra till allt, från putsa skor till fläckar av bär.

vintage-resvaskor

Blir du ofta besviken över hur skrynkliga dina nystrukna kläder är efter att de har legat i resväskan någon dag? Då har jag ett tips! Vik inte ihop kläderna när du packar, rulla ihop dem i stället och lägg i.

Jag har en liten korg stående jämte tv-soffan. I den finns sytråd, nålar, sax, knappar och annat sybehör. Sedan är det bara att lägga de plagg som behöver justeras där. Nästa gång jag slår mig ner vid tv:n är det bara att fixa till kläderna direkt, samtidigt som jag ser på tv. På det viset blir inget liggande på hög, utan åtgärdat nästan direkt.

Vädra kläderna i stället för att tvätta dem. Dels för att minska slitaget, dels för att spara energi

illustrerade-galgar

Min mamma la alltid en fin tvål eller en tom parfymflaska (i stället för att slänga den) i alla sina garderober, klädskåp och lådor. Hon sa att skadedjur inte gillade det. Jag vet inte om det stämmer med djuren – men jag gör samma sak numera, och det doftar alltid lite diskret och gott om kläder och underkläder. Läs mer: Rensa ur garderoben och bli en lyckligare människa

Annons

När man köper kläder följer det ibland med extra knappar, paljetter, tråd med mera. Jag har en pärm där jag har satt in A4-blad, och på dem tejpar jag fast knappen – eller vad det nu är – och gör en enkel skiss och beskrivning av plagget det hör till. Den dagen jag måste sy i en knapp är det jättelätt att hitta rätt!

Ett effektivt och miljömedvetet sätt att ta bort bär- och fruktfläckar från kläderna är att doppa fläcken i helt vanligt kokande vatten. Inget starkt och dyrt medel utan bara rent kokande vatten…

Ta tandkräm på gräsfläcken – sedan försvinner den lätt i tvätt

smeg-kyl

Hur många gånger har du inte svurit över att strumpbyxorna har gått sönder? Lägg dem i frysen en timme innan du ska använda dem, det förändrar densiteten så att strumpbyxorna håller längre!

Annons

Träningstoppen, joggingtröjan eller sportbehån som luktar ofräscht även efter tvätt lägger jag i ättika utspätt med vatten under natten (1 dl ättika + 1–2 liter vatten) och tvättar sedan igen. Plaggen blir jättefräscha.

Bästa sättet att få bort katt- och hundhår är att använda en vanlig gummihandske. Bara dra med handen över kläder, möbler med mera så samlar du upp allt! Både mer effektivt och ekonomiskt än att köpa klädrullar.

Mina räddare i nöden är en svart och en brun kajalpenna, som jag nästan alltid har i handväskan. Flera gånger har de har fått ”rycka ut” och täcka skrapmärken och fläckar på skor, klackar och handväskor. Förr använde jag ibland svart spritpenna men den ger ett permanent avtryck. Med kajalpenna kan man dölja för stunden – men fixa på riktigt senare.

Ta fram nagelfilen efter det att du har sytt upp jeansen som är för långa. Fila lite på fållen så ser den naturligt sliten ut i stället för taffligt hemmasydd

Om mockaskor har blivit ”blanka” tar du en gulgrön svamp och ruggar upp dem försiktigt med gröna sidan. Och lackskor blir som nya igen om du smörjer dem med matolja. Ett gammalt tips som jag praktiserade efter dansen på 60-talet. Läs mer: Så tar du hand om dina mockaplagg

Annons

Använd nylonstrumpor för att få upp finish och glans på dina skor och stövlar. Efter att ha smort och masserat in skorna med skokräm har de ofta en ganska matt yta. Mattheten försvinner direkt om du polerar med nylonstrumpor. Ett enkelt tips som jag fick av min mormor för mer än 25 år sedan.

Återanvänd gamla Feminatidningar som stövelblock! Perfekt tjocklek och hårdhet för att stövlarna ska hålla sig snygga

Ni vet de där små påsarna med Silikagel som man får i nya väskor och skor, där det står: ”Throw away. Do not eat”? Gör inte det. Alltså, släng dem inte (ät dem inte heller). De är jättebra att ha där man förvarar kläder och skor, som på vinden eller i källaren. Lägg dem i fickor, skolådor med mera för de drar åt sig fukt och den där unkna doften som kläder i förvaring kan få efter ett tag.

yes-diskmedel

Gnugga in fläcken med Yes diskmedel. Låt torka. Tvätta sedan plagget som vanligt – och fläcken är borta

Om du tillsätter bikarbonat i sköljvattnet blir vittvätt som är gulaktig vit igen och du behöver inte slänga dina strumpor, trosor eller behå än!

Jag sparar gamla underlakan som börjar bli dåliga och gör ett hål i mitten. Sedan trär jag detta över till exempel vinterkappan när jag hänger undan den för säsongen. Samma sak gör jag med klänningar jag är rädd om. På det här viset slipper jag använda illaluktande klädpåsar i plast.

Miss inte att läsa:
Städa miljövänligt

Annons