Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Sofia Vusir Jansson: "Slit och släng är otroligt omodernt!"

28 sep, 2017 
AvMalin Karlberg
Vi välkomnar vår nya bloggare Sofia Vusir Jansson, som skriver den inspirerande inredningsbloggen Mokkasin med fokus på remake, vintage och DIY.
Annons

Hur känns det att börja blogga på Femina.se?

– Jättekul! Det känns spännande att få kollegor igen! Och jag ser fram emot att utforska Femina som både sajt och magasin, då det hela är nytt för mig.

Varför valde du att flytta din blogg till oss?

– Helt enkelt för att jag blev glatt överraskad av innehållet både på sajten och magasinet. Att innehållet är brett, intressant och håller mycket hög kvalitet.

Vad kommer vi att kunna läsa om i din blogg?

– Min blogg är en salig blandning av det som passerar i min värld, livet självt liksom. Jag ser bloggen som en slags dagbok men då handlar det inte bara om min vardag utan också det som rör mitt jobb som fotograf, stylist och kreatör i allmänhet. Även det som inspirerar mig för stunden och det kan vara det mest oväntade. Jag tycker också jag har ett ansvar som bloggare och influencer att dela med mig av sådant jag tycker är viktigt och verkligen brinner för.

Foto: Sofia Vusir Jansson

Vilka typer av inlägg brukar dina läsare uppskatta mest?

– Jag uppfattar det som om många blir påminda om att världen inte behöver vara särskilt storslagen för att vara fin och snäll. Att man kan uppskatta det lilla i vardagen.

Annons

I vilken utsträckning påverkas du av inredningstrender?

– Inte alls faktiskt. Jag har helt enkelt väldigt svårt för trender. Jag tror vi konsumerar så mycket och så fel, just på grund av att vi försöker följa trender. Att vi byter ut, slänger och ångrar köp, mest hela tiden. Slit och släng är otroligt omodernt tycker jag. Min önskan är att inspirera andra till att våga följa sin egen magkänsla. Att liksom se bortom trenderna. Att öppna ögonen för personlig inredning, hållbar konsumtion, återanvändning, remake och DIY. Att öka kunskap hur du tar hand om dina möbler på bästa sätt för att de ska kunna hänga med i evighet. Och inspirera till att tänka långsiktigt och medvetet.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Jag tror på att låta inredning ta tid och snarare gå till djupet med vem man är som vistas i ett hem och inreda efter dessa önskemål istället för att följa trender. På så vis tror jag vi alla kan hitta en hållbar inredning som håller under hela livet.

Annons

Därför speglar vårt hem först och främst oss som bor här, allas vår personlighet, våra intressen och sådant vi tycker om att omge oss med. Jag tror ju att ett hem skapas under ett helt liv, det är liksom levande under hela tiden . Möbler och saker ofta plats, möblera om älskar jag. På så vis får rummen nya lösningar för förändringar i livet.

Om man skulle vara tvungen att kategorisera vår inredningsstil så skulle jag nog säga att den är bohemisk, mjuk och levande, direkt motsats till minimalistisk och grafisk. Det är tapeter, mönster, mycket detaljer och väldigt brokigt. Skulle nog säga att inredningen är föränderlig från rum till rum. Och faktiskt också föränderlig under säsonger, som sagt, då en av våra favoritsysselsättningar är att möblera om.

Foto: Sofia Vusir Jansson

Vilken inredningstrend är du mest trött på?

– Jag är nog trött på allt som sägs vara en inredningstrend. Jag är trött på inredning och hem där det inte syns att människor lever. Jag är trött på det perfekta och tillrättalagda och opersonliga. För övrigt ogillar jag trenden om att vi byter ut hela möblemang, kök och badrum i ett svep. Att man inte uppmanas att se att man oftast inte behöver göra så. Ett kök behöver ju överhuvudtaget inte vara homogent och matchigt för att fungera och vara ett härligt rum man trivs i.

Annons

Berätta om ditt hus!

– Vi flyttade hit för 10 år sedan. Jag hade inte ens sett huset när vi köpte det för jag var höggravid med tvillingar och fick inte lämna Stockholm där vi bott i över 15 år. Allt gick megasnabbt, vi sålde vår lägenhet, min man bytte jobb, vi blev fyrabarnsfamilj och när tvillingarna var drygt en månad flyttade vi från 90 kvm till över 500 kvm. Vi kan väl säga att det var ett evigt kaos i flera år samtidigt som vi renoverade det här huset som från början var ett tvåfamiljshus.

Vi har renoverat all yta, golv, tak, väggar. Byggt kök och ändrat planlösningar, flyttat väggar, flyttat dörrar och extremt tunga element. Vi har gjort nya väggar, satt dit trädgårdsdörrar, gjort så att vi plötsligt fick rum i fil. Tagit fram saker som blivit gömda under tidigare år, såsom trappräck, pärlspont och en glasveranda. Vi har byggt pool och ordnat trädgården.

Foto: Sofia Vusir Jansson

Hur tänker du när du fotograferar?
– Jag ser mycket genom kameran. Med bilderna vill jag berätta min historia. Som i allt annat så tror jag på att alltid lite på sin egen magkänsla för att hitta till ditt eget kreativa uttryck.

Vilket är ditt favoritmotiv när du fotar?
– Det där är absolut föränderligt. Och väldigt olika utifrån stämningar och händelser.

Vad ser du fram emot i höst?

– Jag är superpepp på att ge bloggen en hel massa kärlek och utveckla planer som jag funderat länge på kring bloggandet men inte riktigt kommit igång med. Men nu känns det som ett fint läge.

Annons