Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Styla hemmet som ett femstjärnigt hotell – 9 knep att inspireras av

13 sep, 2017 
AvMikaela Råberg
Med hjälp av rätt detaljer, i rätt mängd och på rätt ställen kan du skapa en lyxig atmosfär i ditt hem. Här är knepen att inspireras av från femstjärniga hotell.
Annons

Har du någon gång bott på ett femstjärnigt hotell med hög designfaktor vet du att det är de genomtänkta detaljerna som gör rummet. Men du behöver inte betala dyra pengar på att sova borta för att få uppleva den känslan.

Det finns många smarta stylingknep att ta till för att anamma lyxhotellkänslan i ditt eget hem.

9 inredningsknep att inspireras av från femstjärniga hotell:

1. Gardiner i flera rader

Gardiner på hotellrum ska fungera både mörkläggande, insynsskyddande och stämningshöjande på en och samma gång. Därför har hotell oftast flera gardinpar hängandes i olika rader.

Välj en skena med flera spår för upphängning av dina gardiner. Längst ut kan du välja en mörkläggande textil med tungt och fint fall, och på det inre spåret kan du välja ett mer transparent och lätt tyg, som släpper in ljus.

2. Speglar som öppnar upp

Är det någonstans där speglar inte bara förekommer i badrummet eller i hallen så är det i hotellrum och sviter. Och det är inte särskilt konstigt. Speglar öppnar som bekant upp och får begränsade utrymmen – så som ett hotellrum – att kännas luftigare och rymligare än det i själva verket är.

Annons

Använd dig av det här inredningsknepet även i hemmet och inred med snygga och vägghängda speglar. Ett tips för att öppna upp hemmet ännu mer är att hänga spegeln mittemot ett fönster.

3. Klassiska material

Något som kännetecknar många femstjärniga hotell är känslan av stil och tidlöshet. Och det är här de klassiska materialen kommer in i bilden.

Välj möbler och detaljer i tidlösa och lyxiga material, så som läder, sten, sammet, glas, metall och massivt trä.

4. En inbjudande bäddning

Sängen på femstjärniga hotell brukar alltid vara något alldeles extra. Komforten och kvaliteten på sängbottnarna gör visserligen sitt, men den lyxiga känslan har oftast med bäddningen att göra.

Låt vita, strama lakan, ett stort och fluffigt täcke och krispiga bomullssängkläder i bra kvalitet utgöra grunden. Addera ett vackert överkast och avsluta med flera prydnadskuddar som kompletterar huvudkuddarna.

5. Lyxiga sittmöbler

Femstjärniga hotell är inte sällan inredda med påkostade designermöbler, men du behöver inte ruinera dig och byta ut alla dina möbler för att skapa samma känsla.

Annons

Satsa på en kvalitativ sittmöbel i klassiskt stuk, material och utseende som du lyfter in i övrig inredning. Kika på auktioner, loppis eller köp- och säljsajter där du kan hitta designerstolar eller fåtöljer för en mindre peng än i butik.

6. Matta vid sängen

Oavsett vad man tycker om heltäckningsmattor kan rätt typ av matta till rätt typ av inredning skapa en lyxig atmosfär – och det är kanske därför som många hotell fortsätter att inreda med heltäckningsmattor.

Vill du inte gå hela vägen och lägga in en heltäckningsmatta kan en matta vid sängen göra stor skillnad för den exklusiva känslan.

Placera mattan under sängen om du har en matta som är så pass stor att den går ut en bit från sängkanterna. Annars är ett tips att placera den längs sängens nedre del.

7. Sätt stämning med belysning

Stämningsfull belysning är A och O för ett lyxigt intryck och femstjärniga hotell lägger därför mycket energi på hur och var lampor och spots ska placeras.

Annons

I hemmet ska du blanda allmänljus med punktbelysning och belysning som du kan anpassa ljusstyrkan på. För ett rum kan det därför vara lagom att komplettera taklampan med en golvlampa, fönsterlampa, bordslampa och spotlights i taket.

Belysningslister längs golvet, taket, under sängen, bakom tv:n eller byrån kan också addera till en mysig och lyxig känsla.

8. Stenmaterial

Foto: Philip McCann Styling: Christina Boutza för Nestor/mäklare: Erik Bysell / John Lewis

Sten skapar en lyxig känsla och är ett tidlöst material. I femstjärniga hotell ser vi ofta badrum helt inredda i sten, så som marmor eller granit, men du kan anamma känslan utan att renovera.

Styla badrummet med accessoarer i sten. Varför inte en tvålpump, bricka för smycken eller annat föremål i det gedigna materialet?

Annons

9. Fräscha buketter

Underskatta inte vad levande växter kan göra för rummet.

En vacker bukett i en vas lyfter vilket hem som helst och skapar den lyxiga känslan av ett nystädat rum eller svit på ett femstjärnigt hotell.

Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

Annons