Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Superknepet som får din orkidé att blomma

07 sep, 2017 
AvCecilia Ahle
Under många år fick Helén Nordvall, 34, från Kramfors aldrig sina orkidéer att blomma. De stod gömda bakom gardiner. Då fick hon höra om knepet som förändrade hela hennes orkidévärld.
Annons

Orkidéer är det vackraste Helén Nordvall vet. Hon älskar dem i alla färger och varianter. Problemet är att hon aldrig har fått sina älsklingar att blomma mer än en gång.

– De är verkligen jättefina när de blommar och helt perfekta att ge bort. Men så fort blommorna dör blir de så fula. Det ser ut som skräp! Då gömmer jag orkidéerna bakom en gardin tills jag slänger dem, säger Helén Nordvall.

Och hon har slängt många genom åren, riktigt många.

– Jag har försökt läsa massor med tips under den här tiden. Jag har vattnat uppifrån, nerifrån, med näring… Jag har testat allt, men utan att få det att fungera. Därför blev jag så himla glad när jag äntligen hittade lösningen.

Då hade Helén två orkidéer hemma. De hade stått bakom gardinerna i två år utan att få några fler blommor än de som redan fanns när hon fick dem. Helén tog då bort all jord och bark från rötterna och sköljde av dem under kranen. Sen satte hon blomman i en bredare, genomskinlig vas så att solen kunde lysa igenom och fyllde på med vatten upp till luftrötterna.

Annons

– Två veckor senare hade båda orkidéerna fått nya skott. Nu har det gått två månader och de blommar jättevackert. En har till och med fått en ny stängel. Jag blev så himla glad!

Från den dagen är det slut med jord och bark hemma hos Helén. En gång i veckan byter hon vatten i vaserna och sköljer av rötterna, annars sköter de sig själva.

– Det var så tacksamt och lätt. Jag har inte särskilt gröna fingrar, men jag älskar verkligen orkidéer. Det känns väldigt skönt att jag aldrig mer kommer behöva slänga några, säger Helén Nordvall.

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även:

Annons