Svante Öquist

Varmt välkommen som ny bloggare på Femina.se! Kan du berätta lite om din bakgrund och vad du sysslar med i dag?

– Jag är småbrukarson, uppvuxen i Norrbottens kustland. Har jobbat som dekoratör, utbildad arbetsterapeut och hamnade av en slump som layoutelev på Svensk Damtidning i början av 1980-talet. Jag hade kommit hem! 1987 var jag som art director med och startade ELLE i Sverige. Senare blev jag art director för såväl ELLE som ELLE Decoration och de senaste 22 åren som chefredaktör för ELLE Decoration. Sedan i höstas frilansar jag med allt som jag tycker om inom inredning, trädgård och livsstil. Tänker att jag ska jobba mindre och förhoppningsvis – bättre!

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Tillåtande – en blandning av högt och lågt! Är helt övertygad i min tro på att ett trivsamt hem skapas med att omge sig med saker som en tycker om – och som har betydelse för en. Här inbegrips den fula ljusstaken jag fick av en moster… Hatar elitism – även om det är lätt att ”falla dit” – när en har jobbat så länge i den här världen som jag har gjort. En sorts hemmablindhet skulle jag kunna kalla det!

Vilket är ditt bästa loppisfynd?

– En gustaviansk ”pinnsoffa” helt i trä – köpt för en hundralapp. Nu lever den i par – eller rättare sagt, i vinkel – med en lyxig italiensk loungesoffa, som jag sparat ihop till. Tror på tesen att köpa mindre – men bättre och hellre då spara ihop till saker över tid. Eller tvärtom – fynda på loppis!

Du har ju också en fantastisk trädgård. Vilken säsong uppskattar du mest trädgårdsmässigt?

– Alla! Dock älskar jag sensommar och höst lite mer än de andra …

Har du någon favoritdesigner?

– Om jag måste välja blir det Signe Persson-Melin i Sverige och Jasper Morrison i UK.

Nu står ju julen för dörren. Hur gör du för att skapa julstämning hemma?

– Massor av ljusstakar – såväl elektriska som levande!

Och slutligen: vad kommer vi att kunna läsa om i din blogg?

– Inredning, mat och trädgård. Ungefär detsamma som det som är min inredningsstil. Högt och lågt och mitt och min familjs väg till att, om än ”floskligt” – sätta guldkant på vardagen i takt med årstiderna.

 

Här hittar du Svante Öquists blogg och här kan du följa honom på Instagram!