Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svante Öquist startar blogg hos Femina: "Sätt guldkant på vardagen!"

04 dec, 2018 
AvMalin Karlberg
Svante Öquist
Inredningsprofilen Svante Öquist, tidigare chefredaktör för ELLE Decoration, startar nu en blogg om inredning, mat och trädgård på Femina.se. Följ med in i Svantes värld och låt dig inspirera av hans inredningsfilosofi – ett trivsamt hem skapas genom att omge sig med saker man älskar, inte genom att köpa "rätt" designprylar.
Annons

Varmt välkommen som ny bloggare på Femina.se! Kan du berätta lite om din bakgrund och vad du sysslar med i dag?

– Jag är småbrukarson, uppvuxen i Norrbottens kustland. Har jobbat som dekoratör, utbildad arbetsterapeut och hamnade av en slump som layoutelev på Svensk Damtidning i början av 1980-talet. Jag hade kommit hem! 1987 var jag som art director med och startade ELLE i Sverige. Senare blev jag art director för såväl ELLE som ELLE Decoration och de senaste 22 åren som chefredaktör för ELLE Decoration. Sedan i höstas frilansar jag med allt som jag tycker om inom inredning, trädgård och livsstil. Tänker att jag ska jobba mindre och förhoppningsvis – bättre!

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Tillåtande – en blandning av högt och lågt! Är helt övertygad i min tro på att ett trivsamt hem skapas med att omge sig med saker som en tycker om – och som har betydelse för en. Här inbegrips den fula ljusstaken jag fick av en moster… Hatar elitism – även om det är lätt att ”falla dit” – när en har jobbat så länge i den här världen som jag har gjort. En sorts hemmablindhet skulle jag kunna kalla det!

Annons

Vilket är ditt bästa loppisfynd?

– En gustaviansk ”pinnsoffa” helt i trä – köpt för en hundralapp. Nu lever den i par – eller rättare sagt, i vinkel – med en lyxig italiensk loungesoffa, som jag sparat ihop till. Tror på tesen att köpa mindre – men bättre och hellre då spara ihop till saker över tid. Eller tvärtom – fynda på loppis!

Du har ju också en fantastisk trädgård. Vilken säsong uppskattar du mest trädgårdsmässigt?

– Alla! Dock älskar jag sensommar och höst lite mer än de andra …

Har du någon favoritdesigner?

– Om jag måste välja blir det Signe Persson-Melin i Sverige och Jasper Morrison i UK.

Nu står ju julen för dörren. Hur gör du för att skapa julstämning hemma?

– Massor av ljusstakar – såväl elektriska som levande!

Och slutligen: vad kommer vi att kunna läsa om i din blogg?

– Inredning, mat och trädgård. Ungefär detsamma som det som är min inredningsstil. Högt och lågt och mitt och min familjs väg till att, om än ”floskligt” – sätta guldkant på vardagen i takt med årstiderna.

 

Annons