Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Trendspaning: Krukväxterna att satsa på inför 2020

13 aug, 2019 
AvNina Nyström
ormbunke och begonia är heta växter 2019.
I takt med höstens intåg väcks lusten att köpa nya blommor och göra fint inomhus. Och i år hittar vi några nygamla favoriter högst på trendlistan – ormbunkarna och begoniorna gör comeback!
Annons

Hur många rufsigt bohemiska, trendiga fredagsbuketter och torkade strån vi än ser i flödet är majoriteten av oss fortsatt traditionella: rosen är fortfarande svenskarnas favorit bland snittblommorna, tätt följd av tulpanen.

Men mer färgglatt och blommande kommer starkt även bland krukväxterna – i Plantagens nya trendrapport spås att mormorsblommorna ersätter den gröna växttrenden. Ännu väljer dock de flesta fortfarande gröna växter när de ska inreda sitt hem, och det är klart att vi inte överger det gröna helt, lättskött är fortfarande ledordet när vi väljer blommor.

De senaste årens storfavoriter monsteran och fikonträdet verkar dock få maka på sig till förmån för nya trendväxter som exempelvis ormbunken.

begonia
Begonian finns i många fina färger. Bild: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Ormbunke och begonia trendigaste inomhusblommorna 2019

1. Mormorsblommorna är tillbaka

Blommande ”mormorsblommor” som till exempel begonia är på framfart. Mer färg i inredningen är en trend som går hand i hand med den ökande populariteten.

Annons

2. Stort och grönt – ormbunken gör comeback

Stora träd och stora gröna växter fortsätter vara populärt, men monsteran och fikonträdet får ge vika – nu är det fikus eller kanske ännu hellre en stor ormbunke som gäller. ”Om 2018 var året då den stora monsteran skulle stå i blickfånget, så är 2019 den stora ormbunkens år” menar trendexperten Stefan Nilsson.

Ormbunke och hartassbräken.
Både den klassiska ormbunken och hartassbräken är snygga, lättskötta och trendiga val. | Bild: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt.

3. Grupperingar av suckulenter

Som en mottrend till de stora växterna ser vi även grupperingar av små växter, till exempel suckulenter. Gärna i form av sticklingar som placeras ut till fina stilleben på en ärvd byrå. ”Tidigare gjorde vi stilleben av våra loppisfynd – nu gör vi det med suckulenter istället”, menar Stefan Nilsson.

4. Luftrenande växter

Ökad medvetenhet om växters hälsobringande effekter ger ett uppsving för växter som effektivt renar luften. Fredskalla, svärmors tunga och benjaminfikus är några vanliga luftrenare.

Annons

5. ”Fula” växter

Det perfekta och tillrättalagda får ge plats åt icke-perfekta växter med asymmetriska detaljer eller där historien bakom är viktigare än utseendet. Sneda, vridna blad eller med färgen på ”fel” ställe (till exempel undersidan av bladet) är en växande visuell trend.

Sticklingar är fortsatt populärt

Intresset för att ta sticklingar är stort – 48 procent tar ibland eller ofta sticklingar. Framförallt väljer man att ta sticklingar för att det är roligt att föröka växter, men det är också vanligt att man ger bort sina sticklingar till vänner och bekanta. Har man en växt som betyder mycket vill man gärna att den ska leva vidare.

 

Källa och omärkta bilder: Plantagen; Konsumentundersökning med 2020 respondenter samt intervjuer med experter inom växter, trender och inredning.

Läs mer:

Annons