Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Trolla med färger hemma – 3 enkla och smarta inredningsknep

11 jul, 2019 
AvAnna Asplund
Inspireras av stylisterna: Använd färger för att förnya ditt hem och lösa vanliga inredningsproblem. Här är tre enkla knep som ger många nya möjligheter.
Annons

Det finns många knep för att ge hemmet ett lyft med hjälp av färger. Här är tre fina sätt att vara kreativ med färgerna i din inredning och få till känslan du vill ha hemma – med enkla medel.

1. Måla en del av inredningen istället för en hel vägg

Att måla en dörr eller karm i en snygg färg är ett enkelt inredningsknep
Styling: Livindeco Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm
Måla ett element eller ett rör för att markera en del av inredningen och få till en färgkick
Foto: Ogeborg

Har du fallit pladask för den trendiga persikofärgen och vill göra något med den, men är inte redo att måla om ett helt rum? Självklart går det att bara lägga en ny pläd på soffan, men för en lite tydligare förändring (som samtidigt inte tar över hela inredningen) kan det vara snyggt att måla om, men en mindre del rummet.

Annons

Ett fint knep är att måla en dörr eller bara en karm för att skapa kontraster. Du kan även markera till exempel ett rör eller ett element genom att måla det i en oväntad färg.

2. Trolla bort en detalj – utan att dölja den

Trolla bort bården i badrummet genom att matcha den
Styling: Mimmi Staaf. Foto: Joakim Johansson för Fantastic frank

En bård i en färg som man inte valt själv är ingen ovanlig omständighet i ett badrum. Kanske bor du i en hyresrätt där värden har piffat på ett sätt som inte riktigt synkar med dina preferenser. Kanske har du köpt en bostad med ett badrum som inte behöver renoveras, men har en bård som viker av från din stil.

Annons
Några detaljer som matchar din badrumsbård gör susen
Styling: Mimmi Staaf. Foto: Joakim Johansson för Fantastic frank

Det enklaste knepet för att gömma en bård (eller en annan detalj i ditt hem) är att omfamna färgen på den: Addera helt enkelt några detaljer som matchar ton i ton – för att hålla ihop inredningen. Allt som behövs sedan är lite grönska och gärna några detaljer i trä och svart. Vips, så var bården bara en del av en genomtänkt badrumsinredning med lite hotellkänsla.

Samma knep kan du använda för att till exempel trolla bort en tv i vardagsrummet. Fyll bara på med detaljer i svart så att tv:ns skärm inte längre är ensam om sin färg.

Annons

3. Skapa ett harmoniskt hem med stylisternas färgknep

Netraula färger gör köket harmoniskt
Styling: Studio Cuvier. Foto: Anders Bergstedt för Alvhem
Neutrala nyanser som beige och vitt ger ett lugnt intryck – ett stylistknep
Styling: Mimmi Staaf. Foto: Joakim Johansson för Fantastic frank

Drömmer du om ett kök som inte ser stökigt ut så fort? Eller ett mer harmoniskt sovrum? De neutrala färgerna, från vitt och beige till grått, brunt och svart, ser vi en hel del av varje år – oavsett trenderna.

Annons

Och det finns goda skäl till det: Med en mix av flera neutrala toner blir känslan lugn och rogivande för ögat, men samtidigt varm och levande. Och ja, det kan innebära att köket faktiskt upplevs mindre stökigt efter matlagningen.

Även här gör de svarta detaljerna susen som kontrast.

Här är stylisternas färgknep som skapar harmoni i sovrummet
Foto: Ellos
Neutrrala färger med inslag av accenter skapar harmoni i köket
Foto: Ellos

Neutrala nyanser passar inte bara fint med varandra utan även med alla andra färger. Och med en bas i den neutrala skalan behöver du bara addera enstaka detaljer i andra kulörer för att känslan ska bli ”färgglad”. Samtidigt som intrycket fortsätter att vara vilsamt för ögat. Det gör också att du kan haka på trender, testa nya färger och förnya ditt hem ofta – med små enkla medel.

Annons
Ett smart färgknep i sovrummet är en bas av neutrala nyanser plus accenter
Styling: Hannah Heyman. Foto: Fredrik J Karlsson för Alvhem

Det här knepet fungerar förstås lika bra i hemmets alla rum. Utöver köket är sovrummet och hallen särskilt tacksamma att inreda i övervägande neutrala färger; det ena är den plats där vi vill komma mest till ro hemma och det andra det första vi ser när vi kommer hem.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Läs mer:

Annons