Undvika inbrott

Ibland kan du med gott samvete lämna disken i vasken!

Till jul reser många bort till släkt och vänner och kommer inte hem på flera dagar. Det är då tjuvarna är som mest aktiva.

Jul- och nyårshelgen hör till de två helger då flest inbrott sker i hela landet. Därför går polisen ut med ett par smarta knep som kan användas för att lura tjuvarna.

1. Lämna hemmet ostädat

Visst är det skönt med ett nystädat hem, men bäst är faktiskt att låta det vara rörigt. Lämna all smutsdisk i diskhon, låt koppar stå framme på bordet, lägg fram en halvt genombläddrad tidning och ställ skorna huller om buller i hallen.

2. Sätt på timers

Se till att det är tänt i fönster och att det spelas lite musik då och då. Ljud och ljus skrämmer tjuvarna eller gör dem osäkra. Är det någon hemma eller inte? Dra även ner eventuella persienner i sovrummet så att det ser ut som om du sover där på natten.

3. Gå runt bostaden som en tjuv

Försök att tänka som en tjuv. Vad ser tjuven när den tittar in genom fönster och dörrar? Var är det lättast att ta sig in? Låt det se ut som om du nyss var där och tänk på att ställa undan dyra föremål som kan locka.

4. Ta hjälp av grannar

Be grannarna skotta snö utanför din bostad och ta din post varje dag. Har du en parkeringsplats kan du låna ut den till någon granne som har två bilar, så att parkeringen inte står tom under hela din resa.

5. Undvik ledtrådar på sociala medier

Uppdatera inte dina sociala medier med bilder och text på var du befinner dig och hur länge du är borta. Var hellre diffus eller lite kryptisk, tjuven kan följa dig via skärmen.

Källa: Polisen

Från allas.se av Margaretha Malmgren

Bild från Shutterstock

Läs även

Expertens råd – så varvar du ner inför jul

Så gör du för att sova bra borta – här är 9 knep!