Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Vad är Toile de Jouy? Trendspaning och shoppingtips

08 apr, 2019 
AvNina Nyström
Rum med toile de jouy-tapeter
Toile de Jouy-mönster börjar synas allt mer i både inredning och mode. Trendigt och tidlös på samma gång alltså. Här hittar du en snabbguide till trenden och snygga utvalda tapeter och detaljer som skapar stilen.
Annons

Vad är Toile de Jouy?

Toile de Jouy kännetecknas av komplexa, enfärgade mönster mot en ljus bakgrund. Mönstret berättar en historia, ofta med pampiga byggnader och lantliga, blommiga inslag eller exotiska prints som elefanter, tigrar och djungellandskap. Färgskalan går ofta i blått, beige eller mörkrött, men variationer finns. 

Historierna om varifrån Toile de Jouy egentligen härstammar från går lite isär, men klart är i alla fall att den började under mitten av 1700-talet och tog fart när Christophe Philippe Oberkampf och Jean Baptiste Huet startade en liten fabrik i Jouy-en-Josas utanför Paris.

Influerade av rokokons romantiska anda började de skapa och producera de historieberättande mönster som är så typiskt för Toile de Jouy. Succén var omedelbar och trenden spreds fort. Toile de Jouy började snart användas för att fånga historiska händelser från framför allt Indien, Japan och Kina. Namnet Toile de Jouy kommer alltså från ordet toile, som betyder tyg eller duk på franska samt Jouy från just byn Jouy-en-Josas, där allt en gång började.

Annons

Trend 2019

Toile-mönster syns oftast på tapeter, textiler eller porslin och det klassiska mönstret har alltid passat i rätt sammanhang, men den uppmärksamma ser nu mer och mer Toile de Jouy-detaljer i sitt flöde, och fler lär komma, var så säker! 2019 syns Toile de Jouy  även på en hel del på modescenen och bland annat Dior har satsat stort på mönstret i år. Enligt ELLE:s trendspaning från Paris fashion week listades det som en av de trender som väckte mest uppmärksamhet i år.

Inred med tapeter och tyger i Toile de Jouy-mönster

Många stora tapetmärken har Toile de Jouy-tapeter i sitt sortiment, men exempelvis Tapetorama, Brittfurn och Engelska tapetmagasinet har ett stort samlat utbud. Många av printen finns i flera olika färgställningar och även i tygform. 

Kör all in och tapetsera ett helt rum för att skapa en inboad stil som flörtar med gammaldags charm – eller välj ut några detaljer som lyfter hemmet. Toile de Jouy syns ofta i sovrum eller vardagsrum, men våga tänk utanför boxen och tapetsera hallen, barnrummet eller varför inte badrummet? 

Annons

1. Bengale, Manuel Canovas

manuel canovas bengale

2. Bellegarde, Manuel Canovas

manuel canovas bellagarde

3. Ceylon, Carma

tapet carma ceylon

4. Villandry, Cole & son

Villandry Cole and son

5. Rangoon, Pierre Frey

rangoon pierre frey

6. Stag Toile, Little Greene

little greene stag toile

Trendiga detaljer med Toile de Jouy 

Även om trenden gror kan det fortfarande svårt att hitta Toile-detaljer utöver just tapeter och tyger. Men här har vi samlat några fina detaljer som fångar trenden.

Annons

1. Porslin, Spode

Klassiska Spode har massor att välja på för den som gillar Toile de Jouy. Tallrik finns att köpa här (reklamlänk) och kopp finns att köpa här (reklamlänk).

Spode porslin

2. Kudde och tavla, H&M home

H&M home har haft flera Toile-inspirerade detaljer den senaste säsongen. Just nu finns matchande kudde och tavla i gråskala. Tavlan finns att köpa här (reklamlänk) och kudden här (reklamlänk).

HM kudde tavla

3. Lyxig Toile de Jouy: Väska och scarf, Dior

För den som är på spenderarhumör – clutch och scarf från Dior.

Annons
Dior Toile

4. Budgetvänlig Toile de Jouy: Kavaj och shorts från Kappahl

Kappahl släpper i vår en hel kollektion med vintagemönster, varav flera delar i Toile-mönster. Kavaj finns här och shorts finns här.

Kappahl Toile

Toppbild: Little Greene, Hotell Barièrre le Normandy

Läs mer:

Annons