Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Välj rätt väggfärg – 7 tips och saker att tänka på

01 jun, 2020 
AvNanna von Knorring
hitta rätt väggfärg - tips
Vilken av alla vita, grå, beige och kulörta väggfärger ska man välja? Det är inte alltid lätt att hitta rätt väggfärg. Vi har samlat tipsen som gör det enklare att lyckas med valet!
Annons

Genom att måla om hemma kan man förnya inredningen utan att behöva möblera om eller köpa nytt. En ny väggfärg kan helt ändra känslan och stilen. Att måla om har blivit särskilt populärt den senaste tiden, när många suktar efter förnyelse i hemmet.

Det är lätt att hitta en inspirationsbild och fastna vid att det är den väggfärg man ska ha, men kulören kan se helt annorlunda ut hemma på dina väggar. Därför är förarbetet och test av väggfärger viktigt, innan du bestämmer dig för att sätta igång med att måla om. Då minimerar du risken för att du ska bli besviken för att det inte blir som du hade tänk dig.

Inspireras, prova dig runt och ta till dig av tipsen nedan för att välja rätt väggfärg för ditt hem!

1. Ta hjälp av väggfärgsappar och -program

Innan du börjar köpa provburkar eller bestämmer dig för en färg kan du experimentera med en app eller ett datorprogram. I dag finns flera program som låter dig visualisera hur en färg kan komma att se ut på väggen, bland annat Jotuns Colour Design-app och Alcros onlineverktyg Alcro Design. Perfekta redskap för dig som inte bestämt dig för en viss färg än, utan vill botanisera bland färgalternativ och få ett hum om hur det skulle kunna se ut i hemmet.

Comfort Grey från Jotun
Väggfärgen Comfort Grey från Jotun. Foto: Jotun

2. Ta ljuset i beaktning

Vilket ljusinsläpp du har påverkar valet av färg. I en liten eller mörk bostad väljer många att måla med ljusare kulörer för att ljusa upp och förstora, medan det i stora bostäder och i hem med mycket ljusinsläpp är något enklare att välja dovare färger.

Annons

Även fönstrens läge påverkar ljuset. Bostäder som vetter norr- och österut har ofta ett kallare ljus, som plockar fram blå toner i väggfärger. Ett väster- eller söderläge är varmare och förstärker å sin sida varma, gula toner i färger.

Tänk också på att ljuset kan påverkas av det som finns utanför fönstret. Ett stort, grönt träd eller en gul husvägg kan tona ljuset mer än vad man tror.

Treron No. 292 från Farrow & Ball
Färgen Treron No. 292 från Farrow & Ball. Foto: Farrow & Ball

3. Fallgropar att se upp för när du väljer väggfärg

Det finns en mängd olika saker som kan påverka hur kulören uppfattas och flera vanliga fallgropar som lätt glöms bort när man tittar på små prover.

En ljusare färg påverkas exempelvis mer av ljusskiftningar än en mörk färg, och vilken kulör som helst känns kraftigare ju större ytan den målas på är. Uppfattningen av kulören påverkas också av andra färger i rummet, som snickerier, golvet och möblerna. Tänk på att se över hur de harmoniserar ihop!

945 Lagerblad från Alcro
Väggen är målad med Pashmina i kulören 945 Lagerblad. Foto: Alcro

4. Tänk på väggfärgens effekt

Välj inte bara en vacker färg, utan tänk även på vilken effekt den ger i kombination med inredningen till helhetskänslan. En varm färg gör hemmet mer ombonat, medan en kall gör intrycket mer svalt och stramt. En neutral färg, exempelvis en grå som varken är varm eller kall i tonen, låter istället inredningen spela huvudrollen i rummet.

Jotun Lady Blushing Peach 445
Vägg målad i den vackra, varma färgen Jotun Lady Blushing Peach 445. Foto: Lasse Fløde Styling: Kråkvik & D’ Orazio för Jotun

5. Ta hjälp av färgproffsen

Vitt är inte bara vitt, grått är inte bara grått och beige är absolut inte bara beige, utan det finns mängder av nyanser som ser olika ut i olika hem.

Annons

Det kan vara svårt att skilja på olika nyanser och att veta hur det kommer se ut när ett helt rum eller en vägg är målad. Ta hjälp av proffsen i målarbutiken för att hitta rätt. Kanske är det viktigt att det inte är för mycket rött i färgen, eller kanske vill du gärna ha en tydlig grå ton i din blå väggfärg? Färgexperterna har stenkoll på NCS-koder, deras innebörd och allt annat kring färg, så våga be om hjälp!

Rauk Lime från Little Greene och Cupboards & Goods
Färgen Rauk Lime från Little Greene som tagits fram av och för Cupboards & Goods i samarbete med Engelska Tapetmagasinet. Foto: Cupboards & Goods

6. Provmåla väggfärger

Provmålningen är ett steg som många gärna hoppar över när de hittat en färg de gillar i butiken och vill sätta igång med målandet direkt. Det är dock viktigt att provmåla för att se hur färgen ser ut på väggen.

Färgen skiftar från morgon till kväll, med både dagsljus och lampor. Den kan även kännas helt annorlunda på väggen jämfört med hur den ser ut på en liten provkarta.

Annons

Tips! Ska du måla ett helt rum kan det vara smart att provmåla på olika väggar, för att se hur färgen ter sig i de olika väderstrecken.

Väggfärg 031 Säl från Alcro
Vägg målad med Pashmina i kulören 031 Säl. Foto: Alcro

7. Tänk på helheten – och låt det ta tid

Det kanske lockar att dra igång renoveringen och ommålningen så fort man fått nycklarna till den nya bostaden i handen. Men sanningen är att det inte är helt enkelt att lyckas med färg och för att hitta rätt kan det behövas flera prover och framförallt tid att tänka över färgvalet. Särskilt om man ska färgsätta ett helt hem och få en helhet som man känner sig nöjd med. Så låt det ta lite tid för att landa rätt!

Vägg målad i Kokos 502, snickerier i Vinternatt 507 från Beckers
Vägg målad i Kokos 502, snickerier i Vinternatt 507. Foto: Beckers

Källor: Alcro, Jotun, Colorama, Beckers

Läs mer:

Annons