Trendiga mattor med konst

Mattor har fått allt mer utrymme i hemma hos-reportage de senaste åren. Och nu tar de för sig ännu mer i våra hem: Bland de nya kollektionerna ser vi många färgstarka och asymmetriska mattor – och mattor som är konstobjekt med egna budskap. Här är tre av vårens tecken på att den hetaste mattan 2019 är ett vävt konstverk:

1.  Ikea Art event: Limiterade mattor av konstnärer och modeskapare

Till den femte upplagan av Ikea Art event lanseras en kollektion med åtta mattor av kända konstnärer, modeskapare och formgivare från olika delar av världen. Bland dem finns Virgil Abloh, som är herrdesignchef hos Louis Vuitton.

Matta med konst av Virgil Abloh

Matta med kort lugg. Design: Virgil Abloh.

– Jag ville ge ett ironiskt svar till typen av inredning där vardagsrummet bara är ett showroom, och inte en plats att leva. Den klassiska föräldraattityden ”förstör inte möblerna” tror jag verkligen har påverkat hur unga ser på inredning i dag, säger Virgil Abloh om sin design.

De övriga mattornas motiv består av allt från ”livets virvelvind” till lurviga djur.

Matta av Chiaozza för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Chiaozza.

Matta av Craig Green för Ikea

Slätvävd matta i design av Craig Green.

Matta av Noah Lyon för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Noah Lyon.

Matta av Misaki Kawai för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Misaki Kawai.

Matta av Filip Pagowski för Ikea

Slätvävd matta i design av Filip Pagowski.

Matta av Seulgi Lee för Ikea

Slätvävd matta i design av Seulgi Lee.

Matta av Supakitch för Ikea

Matta med kort lugg. Design: Supakitch.

Mattorna är tillverkade i naturmaterial och alla utom en är handvävda. Priserna ligger på mellan 1 295 kronor och 3 495 kronor. Kollektionen släpps den 2 maj och kan köpas på varuhusen i Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered och Malmö – men inte online.

2. The secret garden collection av floristen Poppykalas för Layered

Konst i mattform från Layered och Poppykalas
Matta med asbtrakta blommor av Poppykalas
Floristen Poppykalasmatta för Layered

I slutet av maj släpper Layered en limiterad kollektion i samarbete med den danska floristen Poppykalas, känd för sina interaktiva blominstallationer. Abstrakta och färgsprakande mönster pryder två olika motiv som är inspirerade av en hemlig trädgård och vilda rosor.

– Blommor är mitt sätt att få berätta en historia, skapa en plats, framkalla känslor och prata ett språk bortom tal och skrift, säger Poppykalas grundare Thilde.

Kollektionen lanseras under Three days of design i Köpenhamn och mattorna heter Flower field och Secret garden. Båda är handvävda i tencel och återvunnen ull och finns i tre storlekar, med priser från 10 900 kronor.

3. Feminine figures av konstnären Rosie McGuinness för Jotex

Matta av Rosie Mcguinness för Jotex
Matta med modemotiv av Rosie McGuinness

Även hos Jotex förenas mode, konst och mattor i vårens designsamarbete. Feminine figures är en limiterad kollektion med mattor, kuddfodral och vepor i design av den brittiska konstnären Rosie McGuinness, som är mest känd för sina modeillustrationer.

Kollektionen är inspirerad av gamla fotografier och Rosie McGuinness eget liv.

– Jag har alltid gillat att kombinera element och material som jag har sett och beundrat vid tidigare tillfällen för att få skapa något nytt, berättade konstnären när kollektionen släpptes. Mattorna är tillverkade i viskos och kostar 8 299 kronor.

Läs mer:

11 trendiga sätt att förnya ditt hem med textilier i vår 

11 fina badrumsmattor som ger lyxig känsla

Chanel, Dior och Louis Vuitton – 25 coffee table-böcker i butik just nu