Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Växthus – stilnycklar och 15 köptips för drömkänslan

22 mar, 2019 
AvNina Nyström
Mysiga växthus
Du måste inte ha ett växthus för att njuta av orangerikänslan i sommar. Här är knepen och shoppingtipsen som skapar stilen även i uterummet, på terassen eller på balkongen.
Annons

Är du en av de lyckligt lottade som äger, eller ska bygga ett växthus att inreda i sommar? Grattis! Vi är många som suktar efter ett eget avkopplande ställe att påta och umgås i, men varken har plats för, eller pengar att lägga på ett växthus. Men det går faktiskt att skapa charmig orangerikänsla även utan ett glashus. Vi har samlat stilnycklarna, möblerna och prylarna som skapar drömmig växthusstil på din balkong eller uteplats oavsett om du gillar bohemisk, romantisk eller industriell känsla.

Skapa växthuskänsla utan växthus

Vill du dra det ännu mer till sin spets kan du komma långt med ett enkelt och prisvärt hemmabygge. Skapa en uteplats mot huset med grusbeläggning, trägolv – eller varför inte tegel? Bygg upp enkla sluttande reglar, och måla i svart för en lite ruffare känsla, eller kanske roströd, vit eller dovt grön för en mer romantisk touch. Det kommer förvisso inte att frodas bättre där än på andra ställen, men din uteplats blir mysig och inboad. Sen är det bara att ösa på med detaljerna nedan för en fulländad look!

Annons
Växthus, orangeri inspiration
Foto: Vansta Trädgård

Nycklar för orangeristilen

Möbler: Cafemöbler, rustika bord och växtbänkar, sköna sittmöbler.

Material: Rotting, zink, gjutjärn, rustika träslag, tegel och terracotta, mycket textilier.

Detaljer: Många och stora växter, blommigt (för den romantiska stilen), vackra glasdetaljer – och en brasa för det ultimata myset!

Mysigt växthus
Foto: Anders Halfwordson, Sweden Greenhouse

15 köptips för att inreda som i ett orangeri eller växthus:

1. Cafémöbler ger rätta stämningen

Cafémöbler

Har du mindre plats är ett klassiskt cafébord ett passande möblemang. Fermobs fantastiska utemöbler i klassisk caféstil finns i hela 24 färger och i olika varianter med både rakare linjer och rundare former. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

2. Rustikt bord med plats för många

Rustikt bord

Ett bord för många gäster och långa härliga kvällar. Satsa på ett bord som tål spill och bara blir charmigare med lite patina. Matbord med underrede i metall med antikfinish och bordsskiva i vaxad alm, Ellos Home. Storlek: 180 x 90 cm. Finns att köpa här (reklamlänk).

3. Växtbänkar och planteringslådor

Växtbord från Skagerak

Satsa på många växter i grupp, gärna på bänkar och bord – eller stora växter som får ta plats i planteringslådor. Planteringsbord från Skagerak i teak och galvaniserat stål ger både bra arbetsyta, förvaring och en exklusiv känsla. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

4. Medelhavskänsla i vacker kruka

Vinröd kruka

Inget orangeri utan något ätbart, helst något som andas medelhav, som klassikerna oliv, fikon eller citrus. Rostfärgad kruka i järn ger en rustik känsla och bryter av vackert mot gröna växter. Finns att köpa här (reklamlänk).

5. Gardin skyddar mot insyn och sol

Gardiner till växthus
Miljöbild: Vansta Trädgård

Skira gardiner med bohemisk upphängning i taket eller uppknutna längs väggarna, skyddar mot för mycket sol och insyn. För vacker horisontell drapering funkar de här skira gardinerna från Åhlens utmärkt. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

6. Tegel och terracotta ger värme

Terracottakruka Bergs

Färgerna och materialen ger en mjuk balans till de i övrigt ofta hårda materialen i klassiska växthus, där det lätt blir ett överslag av glas och metall. Terracottakrukor finns det nog gott om i de flesta hem vid det här laget, men den här klassiska krukan från Bergs Potter har vackra detaljer och en patinerad charm som slår det mesta. Finns i flera olika storlekar och även i gul, grönt och marinblått. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

7. Mattor boar in

Randig matta av sjögräs

En matta ger känslan av ett ”riktigt” extra rum. Här ger naturmaterial en lugn och ombonad känsla. Randig sjögräsmatta från House Doctor, finns i storlekarna 90 x 200 och 150 x 220 cm. Finns att köpa här (reklamlänk).

8. Rotting passar perfekt i växthuset

Cafébord i rotting

Rotting syns överallt i år, men på få ställen är det lika passande som här. Sidobord i rotting, Sika design, 60 cm i diameter (finns även som matbord) Finns i vit eller cappucinofärg. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

9. Ljuslyktor kan man inte ha för mycket av

Oljelampa i utomhusmiljö

Många ljuskällor skapar myskänsla. Den här vackra oljelampan kommer från Klong och finns i flera olika storlekar och färger. Finns att köpa här (reklamlänk).

10. Blommiga detaljer

Blommig kudde H&M

Matcha den blomstrande omgivningen! Kudde, H&M Home. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

11. Rätt belysning

Ljuskrona, svart

I växthuset passar det utmärkt med lampor i korg, rotting eller bambu, gärna flera olika tillsammans. Ljusslingor i taket eller en rustik ljuskrona är andra passande ljuskällor i växthuset. Svart ljuskrona i metall, Jotex. Omkrets: 60 cm. Finns att köpa här (reklamlänk).

12. Mycket textilier boar in och dämpar akustiken

Mohairfilt

Fyll sittplatserna med mysiga kuddar och fina korgar med filtar och plädar. Att blanda färger och material gör det bara extra vackert. Mohairpläd, Stackelbergs. Finns att köpa här (reklamlänk).

Annons

13. Sköna sittmöbler för lata dagar

Rottingsoffa

En skön fåtölj, eller ännu hellre soffa om du har plats, bjuder in till avkoppling. Nätta rottingsoffan Tobago från Ellos Home är bara 136 cm bred och finns i både naturfärgad, svart och brun rotting. Finns att köpa här (reklamlänk).

14. Snygga redskap för trädgårdsarbete

Trädgårdsredskap och handskar i guld

Nu ska man ju inte bara lata sig och fika i växthuset, utan förhoppningsvis driva upp vackra blommor och grönsaker sprängfyllda av smak. Gräv guld (eller silver) med de här trädgårdshandskarna (reklamlänk) och spaden (reklamlänk) från Garden Glory.

Annons

15. Vattna vackert

Vattenkanna

Unna dig en vacker vattenkanna så blir det roligare att vattna. Den här från Garden Glory ska efterlikna en diamantring. Rymmer åtta liter och finns i fem olika färger. Finns att köpa här (reklamlänk).

Läs mer:

 

Annons