Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Vintage och second hand-inredning online – butiker att spana in

19 maj, 2020 
AvNanna von Knorring
second hand-inredning online
Köp inredning second hand och vintage online. Från exklusiv design till detaljer till fyndpris – vi listar 14 bra butiker och sajter för begagnad inredning.
Annons

När man inte kan gå på loppis eller ta sig till fysiska vintagebutiker (eller när man bara vill unna sig något nytt en sen kväll framför datorn) är second hand-butikerna online ett bra val. Det är miljövänligt samt bidrar till en cirkulär ekonomi. Dessutom får du ofta något helt unikt till hemmet.

Oavsett om du är ute efter något specifikt eller vill fynda en ny detalj, så finns det många sajter att besöka. Vi listar 14 olika – från auktionshus och webbshoppar med inredning till närliggande second hand.

1. Vintagefabriken

Vintagefabriken säljer, precis som namnet avslöjar, utvald vintagedesign i liten skala. Allting är handplockat och säljs i webbshoppen under fliken ”vintageinredning”. Utöver det finns det även nyproducerade inredningsdetaljer, utvalda med miljön och slow living-konceptet i åtanke.

Du hittar butiken här.

2. Bukowskis

Bukowskis är ett anrikt auktionshus som grundades redan år 1870 och som i dag erbjuder kvalitetsauktioner online både på sin sajt och i sin smidiga app. Utöver klassiska kategorier som möbler, belysning och konst, hålls även olika temaauktioner. Under våren 2020 hölls bland annat en specialauktion med inredning från den prisbelönte arkitekten Andreas Martin-Löf.

Annons

Du hittar onlineauktionerna här.

3. Metropol

En annan onlineauktion är Metropol som har både möbler, belysning, glas och porslin samt konst och diverse andra objekt för olika plånböcker. Auktioner hålls varje vecka och finns alltid online, medan själva föremålen sedan måste hämtas på ett utlämningsställe i antingen Stockholm, Malmö, Göteborg eller Helsingfors. Inom Stockholmsområdet finns även hemleverans tillgängligt.

Du hittar sajten här.

4. Tradera

Tradera är en av Sveriges största marknadsplatser och därför är du säkert redan bekant med den. På sajten är den näst populäraste kategorin efter kläder just inredning och här säljs dagligen second hand-möbler och inredningsdetaljer som det går att buda på eller köpa till fast pris. Skapa en bevakning för att hitta just det du vill addera till hemmet direkt när det läggs ut!

Du hittar Tradera här.

Inredning second hand online
Fynda second hand-inredning online i år! Foto: Tradera

5. Refurn

På sajten ReFurn kan man shoppa vintage och second hand-inredning om man bor i Stockholmsområdet. Man köper varan online och hämtar sedan upp den i en av deras tre butiker, alternativt väljer hemleverans. Här finns ett stort utbud av inredning i olika prisklasser.

Annons

Här hittar du butiken online.

6. Sellpy – second hand online

Sellpy är till för alla som vill köpa och sälja second hand online. Här finns utöver kläder även en hel del second hand-inredningsdetaljer, textilier, hushållsattiraljer och lampor för en billig peng. Spana in kategorin ”Hem & Design” och dess olika underkategorier för att hitta rätt.

7. Blocket

Marknadsplatsen Blocket har fem miljoner besökare i veckan så den är knappast en nyhet för någon längre, men har en självklar plats på den här listan. På Blocket kan du både sälja och köpa second hand-inredning och design under kategorin ”För hemmet”. En fördel är att det går att skapa en bevakning om man letar något särskilt, vilket gör det enklare att vara först med tanke på att en av fyra saker som läggs upp på sajten säljs under det första dygnet.

Du hittar Blocket här.

8. Used by

Marknadsplatsen där man både kan köpa och sälja märkesvaror second hand. Under kategorin ”Home” finns möbler, belysning, textilier och dekorativa föremål. Sajten har flera kända ambassadörer som säljer från sitt hem och sin garderob, men du kan även själv lägga upp annonser.

Annons

Du hittar shoppen här.

9. Secondhand.se

Secondhand.se är Erikshjälpens webbshop där du kan fynda bland tusentals inredningsdetaljer, lampor och möbler. Allt är begagnat och utbudet fylls på dagligen, vilket gör det enkelt att fynda. Dessutom går överskottet till bistånd, vilket gör att du bidrar till något gott samtidigt som du främjar en cirkulär ekonomi genom att handla second hand. Utöver second hand-inredning finns även en kategori för vintage där det finns retro-detaljer till hemmet.

Här hittar du webbshoppen.

Second hand porslin och inredningsdetaljer online hos Tradera
Det går att fynda mycket fint till hemmet på sajter och auktioner online. Foto: Anna Malmberg/Tradera

10. Myrornas webbshop – second hand online

Populära second hand-kedjan Myrorna har butiker runtom i landet och skänker sitt överskott till Frälsningsarméns arbete i Sverige. Men de finns faktiskt även online för dig som inte kan ta dig till en fysisk butik. Under kategorin ”Hem & Prylar” finns second hand-inredningsdetaljer och design att buda hem.

Annons

Du hittar webbshoppen här.

11. Auktionsverket – auktioner online

Auktionsverket är ett anrikt auktionshus som grundades redan 1674, vilket gör det till det äldsta verksamma auktionshuset i dag. Men ett auktionshus behöver inte vara synonymt med dyrt och dammigt. I dag finns onlineauktioner där du kan shoppa snygg vintageinredning och detaljer från olika tidsperioder och även göra fynd med lite tur!

Du hittar onlineauktionerna här.

12. Etsy – inredning från hela världen

Etsy är sajten för dig som vill hitta något unikt till hemmet. Här säljer småföretag och personer världen över allt från vintage och second hand till nyproducerat och även handgjorda prylar. Det finns en separat flik för både vintage och heminredning, samt flera underkategorier som gör det enkelt att navigera bland alla skatter. Kom ihåg att räkna in eventuella fraktavgifter samt tull, eftersom sajten är global.

Du hittar Etsy här.

Annons

13. Facebook – second hand nära dig

På Facebook finns en uppsjö av olika grupper för alla som vill köpa, sälja och skänka begagnad inredning. Fördelen med grupperna på Facebook är att det ofta finns någon i ditt närområde, vilket gör det enkelt att hämta och lämna sakerna så man slipper krångla med frakt och porto. Facebook Marketplace-fliken är även gjord enbart för smidig second hand-shopping.

Tänk på att alltid mötas upp på ett säkert sätt och att inte betala för en vara innan du sett eller fått den.

14. Barnebys – auktioner online

På Barnebys samlas föremål som finns på onlineauktion från över 2 000 auktionshus, handlare och gallerier. Sajten gör det väldigt enkelt att snabbt kunna hitta om något man letar efter finns på auktion och med bara några klick kunna buda och handla inredning, design samt även konst och antikviteter.

Du hittar sajten här.

Foto: Tradera, Unsplash

Läs mer:

Annons