Anders Hansen: Dagens krav gör att många kvinnor bränner ut sig

15 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Anders Hansen.
Utbrändhet har blivit en folksjukdom, och kvinnor är extra drabbade – allt fler kvinnor bränner ut sig av höga krav och ett ännu högre tempo.
SVT-profilen och psykiatrikern Anders Hansen menar att det inte är konstigt att allt fler går in i väggen
– Den frågan säger ju någonting om vilka extrema ideal vi har i dagens värld, säger Anders Hansen till Femina.
Annons
5 saker du inte visste om Anders HansenBrand logo
5 saker du inte visste om Anders Hansen

Utbrändhet blir allt vanligare i alla delar av samhället, men är extra vanligt bland kvinnor och kryper sig dessutom ner i åldrarna. Men vad beror det egentligen på, och kan man göra något för att undvika att bränna ut sig?

Den folkkära psykiatrikern Anders Hansen, som senast gjorde programmet Din personlighet på SVT, menar att det inte är konstigt att så många bränner ut sig – för vi är inte anpassade efter nutidens krav.

– Vi är inte utvecklade för att ha ett stressystem som står på 16 timmar om dygnet. Där vi ska hämta barn och vi ska göra karriärer, och vi ska vara perfekta i alla dimensioner. Människor är inte utvecklade för det. Den stressen är såklart inte lika intensivt som när man stod inför ett lejon på savannen, men den är kontinuerlig på ett sätt som den inte har varit historiskt. Och det tar en del stryk av, säger Anders Hansen till Femina.

Annons

SVT-profilen tycker det är bra att påminna sig själv om vad man faktiskt måste göra, och vad man kan prioritera bort – helt enkelt sänka kraven lite.

– Jag tycker man hela tiden ska fråga sig vad som är viktigt. Vad måste jag göra? Måste den här maträtten eller den här outfiten vara perfekt? Kan jag inte bara strunta i det liksom, säger han.

Höga krav på att vara social

I ett av avsnitten av Din personlighet var den omtyckta skådespelaren Marianne Mörck med, och konstaterade att hon har ett stort behov att vara ensam på fritiden – något hennes vänner har haft svårt att acceptera. Det tycker Anders Hansen är talande för kraven som finns i samtiden.

– Hon är ju den mest extroverta person man kan tänka sig, men efter jobbet stänger hon dörren. Hon är aldrig med på några kändisfester eller någonting sånt där, hon vill vara i sitt hus helt själv. Då har ju folk frågat henne om hon mår dåligt eller om något är fel. Den frågan säger någonting om vilka extrema ideal vi har i dagens värld. Att en person som har så mycket ljus på sig som hon, som är julvärd och ständigt är i centrum på jobbet– att hon har ett stort behov av att vara själv, det är inte det minsta konstigt. När folk uppfattar hennes behov av att vara själv som avvikande så säger det någonting om vilka groteska förväntningar som finns på oss att vara extroverta i dagens samhälle.

Anders Hansen: Tre bra vanor för barn och ungaBrand logo
Anders Hansen: Tre bra vanor för barn och unga
Annons