Tuva Novotny om filmen Avgrunden – och livet som trebarnsmamma

29 aug, 2023 
AvGunnar Rehlin
FotografRickard L Eriksson
Tuva Novotny gör huvudrollen i filmen Avgrunden.
Som en av Sveriges hemligaste skådespelare, som dessutom bott många år i Danmark, har hennes privatliv gått under radarn.
I en intervju med Femina, som parerar ämnen som flyktingpolitik och maktstrukturer i filmbranschen, gläntar Tuva Novotny på dörren till relationen med Alexander Skarsgård och avslöjar att hon faktiskt är mamma till tre.
Annons
5 saker om Tuva Novotny som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Tuva Novotny som du kanske inte visste

Kanske lika bra att ”rycka plåstret” direkt, eftersom de flesta säkert nyfiket vill veta.
Tuva Novotny, 43, ler åt frågan och konstaterar; att ha fått barn tillsammans med en av Sveriges internationellt mest kända skådespelare, har utåt sett inte förändrat hennes liv.

– Jag lever som jag alltid har gjort. Ett liv där jag promenerar på gatorna precis som vanligt, säger hon.

I att ”leva som vanligt” ingår att hon inte gärna talar om sitt mest privata, det är en linje hon har hållit sedan hon blev ett känt ansikte genom rollen som Nora Strandberg i TV4-såpan Skilda världar i slutet av 90-talet, och en taktik som i hög utsträckning har respekterats av media.

Relationen med Alexander Skarsgård avslöjades i podd

Det var därför det skavde i henne när Ann Söderlund och Sanna Lundell i sin podcast inte bara outade relationen Tuva Novotny – Alexander Skarsgård, utan ifrågasatte varför svenska medier var ”så schysta” mot paret.

Annons

Det var jobbigt, antyder Tuva, men vill inte utveckla saken vidare.

Det kommer inte heller bli några målande beskrivningar av hur det är att vara en del av den allt större Skarsgård-klanen, signalerar skådespelaren när Femina
möter henne under inspelningen av den kommande tv-serien Allt och Eva.

Tuva Novotny är aktuell hösten 2023 med katastroffilmen Avgrunden om stadsflytten av Kiruna.
Tuva Novotny är aktuell hösten 2023 med katastroffilmen Avgrunden om stadsflytten av Kiruna.

Det är eftermiddag i en lokal i södra Stockholm och inspelningen har försenats av en hagelstorm som oväntat dragit in över huvudstaden och ställt till det för utomhusscenerna som ska utspela sig i juli.

Tuva Novotny äter en sen lunch medan man i ett angränsande hus gör i ordning för filmning i en lånad lägenhet. Sedan många år tillbaka bor Tuva, som genom åren haft framträdande roller i såväl norska som danska tv-serier, i Köpenhamn, där hon också har sina förstfödda barn med sin tidigare partner.

Annons

Tuva om flytten till Danmark

Det är en av de delarna som gjorde att hon en gång valde att flytta till grannlandet. Tuva Novotny säger att Danmark är som ett ”mini-Frankrike” där du måste tåla att bli spottad på men där det är lättare att gå ostörd på gatorna som offentlig person.

– Den stora stjärnan i Danmark är Jante. Du ska inte komma och tro att du är någonting. Det var en av orsakerna till att jag en gång flyttade dit. Jag var ung, hade gjort många roller, men jag tyckte det var fruktansvärt jobbigt att hela tiden möta sin offentliga yrkesroll. Föreställ dig att det hela tiden är folk som stirrar och tisslar, säger Tuva som dock har börjat få nya tankar.

Tuva Novotny spelar huvudrollen i filmen Avgrunden med premiär hösten 2023.
Tuva Novotny delar sitt liv mellan Danmark och Sverige.

Under det senaste året har hon pendlat mycket till Sverige. Inte bara för den nya familjens skull, utan också för jobb. Inspelningen av dramakomedin Allt och Eva föregicks av katastroffilmen Avgrunden som filmades i Norrland och Tuva medger att hon har en längtan efter en mer permanent tillvaro i fäderneslandet.

Annons

– Drömmen är att flytta tillbaka till Sverige. Jag älskar att bo i Köpenhamn, men jag känner att jag vill vara närmare familjen. Under corona-pandemin hade ju Danmark en lands-lockdown och det kändes så synd att inte få träffa familjen.

– Det är också kul att jobba i Sverige igen. Jag har ju vuxit upp i branschen här, det är kul på produktioner och att träffa många som jag arbetat med tidigare, säger Tuva Novotny som dock blir rådvill då hon ska komma på när hon senast arbetade i ett större projekt i Sverige.

– Jag minns inte. Det var länge sedan…

Tuva Novotny lever i dag i en relation med Alexander Skarsgård.
För Femina gläntar Tuva Novotny om relationen med Alexander Skarsgård.

En titt i hennes resumé visar att hon förutom rollen i den omåttligt populära Bonusfamiljen, spelade Mariana i filmen Borg som kom 2017 och att hon hade rollen som Puck i sex Maria Lang-filmatiseringar som gjordes 2013.
Hur som helst började karriären på riktigt när hon som 15-åring var med i 223 avsnitt av tv-såpan Skilda världar.

Annons

”Jag har sett hur illa det kan gå”

Slutet av 90-talet var annorlunda tid på många sätt, konstaterar Tuva, inte minst när det gällde sexism och människosyn.

– Det var en mansdominerad bransch, ett förlegat klimat med ett systematiskt förminskande av kvinnor. Man fick vara smart och orientera sig. Jag hade tur, jag hade kvinnor med skinn på näsan vid min sida. Och jag blev hemifrån, från mina föräldrar, utrustad med att säga ”fuck off” om någon sa eller gjorde något opassande, berättar Tuva Novotny som växte upp i en stor familj med mamma, pappa, samt fem syskon i Värmland.

En bakgrund som hon tror gett henne både perspektiv och ett visst skydd i den glamouriserade kändisvärlden som film till stor del är.

– Det har varit bra att ha ett liv vid sidan om. Jag har aldrig varit någon som alltid springer på premiärer. Om man har ett vanligt liv ger det en trygghet som gör att du inte hamnar i händerna på någon idé om hur kvinnor ska vara.

Tuva Novotny slog igenom i tv-såpan Skilda Världar på 90-talet.
Fick sitt genombrott i tv-såpan Skilda världar på 90-talet.

På frågan om hon själv råkat ut för sexism och maktstrukturer syns ett allvar bakom leendet.

– Absolut. Jag har ju jobbat i branschen sedan jag var 15. Jag har sett hur illa det kan gå. De flesta har varit med om någonting som varit opassande. Sen handlar det ju om graden av det som är opassande. Det där med våldtäkt, där ord står mot ord, är ett minfält. Därför är det så bra med samtyckeslagen. Då vet man vad som gäller.

Annons

Ett av de namn i branschen som cirkulerade i rubrikerna när Metoo briserade under hösten 2017 var regissören Ulf Malmros som Tuva Novotny spelade in den hyllade långfilmen Smala Sussie tillsammans med.

En kvinna publicerade flera inlägg i olika grupper på Facebook, där hon påstod att regissören våldtagit henne på 90-talet. Malmros nämndes inte vid namn men regissören och hans advokat ansåg det ändå tydligt vem som pekades ut (något som Malmros själv utvecklade i en debattartikel i Aftonbladet) och kvinnan dömdes för grovt förtal och skadeståndskrav på 60 000 kronor.

Ord stod mot ord, filmregissören hamnade i frysboxen och har först nyligen börjat arbeta igen.

Gärna mer naket på vita duken

Tuva Novotny visar med uppriktig förvåning att hon inte var insatt i de olika turerna kring målet och betonar att hon inte tar ställning i skuldfrågan, men säger att hon själv ”älskar Ulf Malmros”.

– Jag förespråkar förlåtande. Reconciliation. Kriminella handlingar ska självfallet straffas, men jag tycker man ska främja ett samhälle där man förlåter och kan lägga det som hänt bakom sig. Jag har haft kontakt med Ulf om ett eventuellt projekt, och jag hoppas vid gud att det blir av så han får göra comeback.

Tuva Novotny är skådespelare, regissör och mamma till tre barn.
"Jag gillar inte att bli skrämd själv, men så läste jag manuset och tänkte att det ju handlar om Kiruna", säger Tuva om filmen Avgrunden.

En annan namnkunnig filmmakare som omgärdats av uppgifter om en skev kvinnosyn är Lars von Trier som Tuva Novotny spelade in Riket Exodus med förra året.

Annons

Hon framhåller att hon själv tyckte mycket om att arbeta med den danske regissören och uppger att hon har tackat nej till roller när hon känt att arbetsmiljöetiken på ett projekt har känts fel.

– Jag såg ju mycket som ung, jag kan känna av stämningen. Under de senaste åren har de flesta tv- och filminspelningar en intimitetskoordinator som i förväg inför en sex- eller kärleksscen går igenom scenerna med skådespelarna för att de inte ska känna sig obekväma. Det är bra, men också för teamet som ska handskas med de där nakna skådespelarna som går omkring i studion.

Filmen Avgrunden spelade in i Kiruna

Det kan kännas pinsamt, konstaterar den svenska filmstjärnan som dock anser att det inte får gå till överdrift.

– Det där är ju i sin linda nu och jag tycker det är fel med intimkoordinator bara för en scen där man ska kyssas. Tanken är ju att det ska bli avspänt.

– Fram för fler nakna människor på film, säger hon med ett skratt.

Annons

Filmen Avgrunden med biopremiär senare i höst har kallats för Sveriges första "katastroffilm" och är inspirerad av Kirunas dramatiska stadsomvandling. Robin Sherlock Holm har skrivit manus med regissören Richard Holm och Nicola Sinclair.

Tuva Novotny går sin egen väg.
Tuva Novotny ser fram mot fler filmprojekt i Sverige.

Tuva Novotny gör rollen som säkerhetschef i Kiirunavaaragruvan som försöker balansera familjeliv och ett stökigt ex som vägrar släppa taget, samtidigt som marken skakar och slukhålen öppnar sig.
– De har gått in för att göra filmen enligt amerikansk "blockbuster-style". Det är jätteroligt och ambitiöst, som norska Skalvet och Vågen. Det har varit uppfriskande att jobba med något som är så tydligt i sin genre, säger Tuva och fortsätter:

– Jag gillar inte att bli skrämd själv, men så läste jag manuset och tänkte att det ju handlar om Kiruna, om gruvan som orsakat sprickor så att de tvingas flytta hela stan. Och med det som bakgrund, det är en plausibel historia och jag kan leva med att man blir lite rädd.
Hon berättar att det trots mycket specialeffekter gjorts mycket analogt.
– Vi har filmat exteriört i Kiruna, i en gruva i Finland, vi har filmat på Gran Canaria där landskapet ser ut som på Island. Det är movie magic, stort för Sverige.

Annons

Hon säger att hon ser fram emot att filmen ska nå sin publik och avslöjar samtidigt att hon härnäst hoppas kunna regissera en film i Danmark som ska handla om den danska flyktingpolitiken.

– Jag vill försöka skildra de faktiska omständigheterna, allt det absurda byråkratiska. I Danmark befann man sig för tio år sedan där Sverige är i dag. Och när jag tänker på det kommer tanken ”är det nu jag ska flytta till Sverige?” där alla backar åt höger och grunden i socialdemokratin blir alltmer högerorienterad.

– Vad kan vi göra för att höja våra röster? undrar Tuva Novotny och svarar själv på den retoriska frågan.

– Jag tror att film kan förändra världen.

Tuva Novotny bor i både Sverige och Danmark.
För Tuva Novotny har det alltid varit viktigt att ha ett liv vid sidan om. "Jag har aldrig varit någon som alltid springer på premiärer", säger skådespelaren.Under det kommande året ska hon förbereda den film hon ska regissera i Danmark och umgås med sin stora familj.
Hon har också ett mål att försöka se så mycket film hon kan.

Annons

– Men jag har för många barn för att hinna, sammanfattar hon.
Och det var just det.

Fortfarande kan man på söktjänsten Wikipedia läsa att den svenska skådespelaren har ett barn i Danmark, nummer två verkar ha gått offentligheten helt spårlöst förbi.

– Ja, visst är det fascinerande. Jag har inte gjort nån grej av det, och ingen har märkt det. Så visst, jag har tre barn, säger Tuva Novotny och skrattar.
Avgrunden har premiär den 15 september.

Tuva Novotny

Gör: Skådespelare, regissör.
Ålder: 43 år.
Bor: I Köpenhamn och Stockholm.
Familj: Tre barn, pojkvännen Alexander Skarsgård.
Filmer i urval: Tic Tac (1997), Jalla! Jalla! (2000), Smala Sussie (2003) och Borg (2017).
Aktuell: Med katastroffilmen Avgrunden med premiär i september 2023, samt kommande Viaplayserien Allt och Eva.

Annons