Årets förändrare Amanda Ekström: ”Jag kände 'vad ni är känsliga'”

01 mar, 2022 
När Amanda Ekström fick höra unga tjejer klaga på sina valkar ville hon visa hur oretuscherade kroppar kan se ut.
I dag driver fotografen både ett framgångsrikt Instagramkonto och ett produktionsbolag – och ska starta modellagentur för alla sorters utseenden.
Annons
Årets Feminista 2022 - här är vinnarnaBrand logo
Årets Feminista 2022 - här är vinnarna

Kroppsbehåring, fettvalkar, bristningar, födelsemärken. Fullt normala beståndsdelar på de allra flesta kroppar, men ständigt bortredigerade på reklambilder och i magasin. I en samtid kantad av snäva normer och strävan efter ”perfektion” är det lätt att gå vilse och glömma bort hur de flesta kroppar egentligen ser ut. Fotografen Amanda Ekström, 25, vill komma bort från strama ideal och rikta strålkastarljuset på kroppar som ses som normbrytande – trots att de kanske egentligen ser ut som folk gör mest.

Strax efter studenten jobbade Amanda extra inom skolväsendet, och det var där hon på riktigt fick upp ögonen för hur utbrett problemet med skönhetsideal faktiskt är, när hon hörde 13-åriga tjejer klaga på sina utseenden.

Annons

– Man får perspektiv, varför är du 13 år och bryr dig om du har valkar? Att det börjar redan där och håller i sig hela livet, säger Amanda Ekström.

Amanda Ekström tilldelas utmärkelsen Årets förändrare av Femina. Motiveringen lyder:

”På instagramkontot Tuggmotstånd visar hon kvinnor som kvinnor ser ut. Med sitt mångfaldsfokus uppmuntrar Amanda Ekström till självkärlek och bryter normer i en tillrättalagd bildvärld av hetsbantning och retusch.”

20-åriga Amanda blev provocerad, och bestämde sig för att börja lägga ut avklädda bilder på Instagram, både på sig själv och sina vänner. Men bilderna hyllades inte för det ställningstagande de var, utan gjorde att Amanda hamnade i samtal med en kollega på jobbet, som konstaterade att det kommit in klagomål från föräldrar till barn på skolan. Även Amandas mamma kom med försiktiga varningar, och påminde dottern att allt man publicerar på nätet finns kvar för alltid.

Det var först två år senare, 2019, som Amanda grundade det Instagram-konto som i dag har över 50 000 följare. Hon studerade på Journalisthögskolan och hade precis kommit ur en relation med en kille som varit skeptisk mot de avklädda bilderna hon tagit tidigare. Återigen väcktes den irritation och provokation inom Amanda som hon hade känt på jobbet inom skolan tidigare.

Annons

– Jag kände ”fan vad ni är känsliga”. Så jag började plåta mina kompisar. Det känns som att jag fortfarande är där, jag fattar inte hur jag kommit hit, men då sprängdes det typ, från en dag till en annan. Det låg mer rätt i tiden.

Blivit framgångsrik fotograf

Trots att Instagramkontot växte i rekordfart och Amanda fick allt mer uppmärksamhet från kända profiler, så var hon fortfarande inställd på att hon skulle bli journalist eller bröllopsfotograf. Det var hennes pappa, som också är fotograf, som fick henne att inse att hon hittat sin nisch med bilder på normbrytande kroppar.

Under åren har hennes verksamhet utvecklats, och Amanda har gjort jobb till stora företag där hon fotat kampanjer med vanliga människor som har olika sorters utseenden.

– Nu när jag är inne i branschen triggas jag ännu mer att fortsätta, jag blir provocerad och känner fortfarande ”varför är ni så himla känsliga?” Men jag vill inte få det att låta som att det är något genidrag, jag är absolut inte först, och det är många som gör samma grej som mig.

Annons

Amanda Ekström om sin...

...kvinnliga förebild
– Jenny Strömstedt, hon är så cool. Det känns inte som att hon tar någon skit, hon säger vad hon tycker men är ändå så bra på att möta alla typer av människor. Hon känns väldigt genuin, och inte som att hon är trevlig bara för att vara trevlig.

... viktigaste jämställdhetsfråga
– Det är nog ganska basic – att oavsett vem man är så ska kvinnor och icke-binära känna sig sedda och trygga på samma sätt som många män gör. Dels ekonomisk trygghet, som att tjäna lika mycket för lika arbete, men också basal trygghet. Jag går till exempel inte ut och springer eller går själv på sena kvällar. Tryggheten borde vara vårt stora fokus som samhälle.

Varför är det viktigt med mångfald i bilder?

– Det är bara att kolla på hur vi mår – hur mår unga tjejer och killar, och hur mår våra föräldrar egentligen i sina kroppar? Hur mycket liv sätts typ på paus av den osäkerhet som skapas av ideal. Hur många tjejer undviker att gå till stranden och oroar sig för att de inte ser ut som modeller i stället för att ha kul? Det är viktigt om vi vill att folk ska må bra, annars kan man skita i det.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons