Årets Feminista 2022 - här är vinnarna
1:07

Efter reklamen: Årets Feminista 2022 - här är vinnarna

(1:07)

Slå på ljud

Få personer i medie-Sverige når ut lika brett som Hanna Hellquist, och i lika många kanaler. Hon hörs flera dagar i veckan i radioprogrammen Eftermiddag i P3 och P3 med Hanna Hellquist och hennes vänner. Hon skriver hyllade krönikor i Dagens Nyheter. Hon vinner Filip och Fredriks frågesportsprogram Alla mot alla gång på gång, och hon är den det skrivs om i tv-krönikorna när hon tävlat i På spåret och skrikit ”FRÖSÖN!” rakt ut och bankat på burglaset.

På många sätt är Hanna Hellquist en frisk fläkt i influencersamtidens välpolerade content, där till och med ångestattacker visas upp med välsminkade selfies med filter. Om de visas upp alls, det vill säga. Att Hanna Hellquist med lätthet kan svara ”piss” på frågan hur hon mår i ett radioprogram med hundratusentals lyssnare är nog en av anledningarna till att hon är en av P3:s överlägset mest populära profiler.

Hanna Hellquist tilldelas utmärkelsen Årets röst av Femina. Motiveringen lyder:

”En stark röst i radio och i spalterna som inte drar sig för att ta plats, höras och stå för sina åsikter. Men som också vågar visa sig skör och dela sina erfarenheter i mer tabubelagda ämnen som bantning, missbruk och barnlöshetskamp.”

Grattis, hur känns det att ha blivit utnämnd till Årets röst?

– Det känns väldigt hedrande, tack!

I höstas hyllades Hanna Hellquist också av Publicistklubben när hon tilldelades priset Guldpennan, och journalisten konstaterade att hennes ämnesval har förändrats allt eftersom hon åldrats, men inte hur hon skriver.

Vill vara en oväntad röst

Bara de senaste åren har Hanna i krönikor och tv-program berättat om alkoholism och vilsenhet, att vara avundsjuk på sina vänner och längtan efter det perfekta livet. På senare tid har hon även delat med sig av misslyckade ivf-försök, gett röst åt de ofrivilligt barnlösa och fått många i samma situation att inte känna sig lika ensamma i sin situation. Genom sitt eget mörker ger Hanna lite ljus hos andra.

– När jag började skriva så var det verkligen inte särskilt hippt att vara tjej, och det skrev jag mycket om. Men jag tycker faktiskt att världen ser annorlunda ut idag, och då är det viktigare att kvinnliga röster säger oväntade saker. Alla kvinnor är inte goda och duktiga feminister, och det är väl svinbra om även de får höras.

Vilka är dina kvinnliga inspirationskällor eller förebilder?

– Ina Lundström, Linda Hjerten, Caroline Pouron och Linnea Wikblad. Linda är en av Sveriges bästa krimjournalister, Linnea är min vassa och roliga radiokollega, Caroline är ansvarig för Sveriges radios poddar och har en sällsynt fingertoppskänsla för bra berättande, och Ina driver en av Sveriges största poddar, Flashback forever. Jag älskar dem allihop.

Mest läst