Darin Zanyars personliga beslut: ”Tiden var rätt”

11 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografStefan Jerrevång/TT
Darin Zanyar.
Det har gått nästan 20 år sedan hans medverkan i Idol, och i dag är Darin Zanyar en av Sveriges mest folkkära artister.
Nu släpper han sitt kanske mest personliga album någonsin, och åker ut på turné.
– Hela plattan handlar om saker som hänt mig och som jag gått igenom de senaste åren, säger Darin till Femina.
Annons
Så gick det sen för vinnarna vi minns i IdolBrand logo
Så gick det sen för vinnarna vi minns i Idol

Få artister har gjort en sådan resa i offentligeheten som Darin Zanyar, 36, har. Från att ha slagit igenom stort som flickidol med Michael Jackson-influenser i Idol 2004, till att få ett nytt genomslag i Så mycket bättre 2012 . I dag har han blivit en av Sveriges mest spelade och folkkära artister, och i höst beger han sig ut på en arenaturné i hela landet. En turné han vill ska bli en resa genom hela hans långa karriär.

– Man kan förvänta sig allt, alla känslor. Jag vill ta in gammalt och nytt och allt där emellan. Det blir en skön mix av musiken jag har släppt under alla år, jag vill skapa olika världar. Det är lite så min personlighet är tror jag, allt i ett på gott och ont, och det speglas i musiken. Det ska vara stort och intimt, känslosamt och glatt. Man ska gå därifrån och ha känt alla känslor.

Annons

Den 15 september släpps svenskspråkiga En annan jag, ett album han har skrivit under flera års tid, medan han har arbetat med sin engelska musik parallellt.

– Hela plattan handlar om saker som hänt mig och som jag gått igenom de senaste åren. Processen har sett lite annorlunda ut, jag har bara suttit själv och skrivit vart jag än har varit. Det var liksom inte planerat att bli ett album, men jag hade saker att skriva om. Tiden var rätt nu.

Darins bästa Palma-tips!

– Om man är på Mallorca tycker jag man ska till Es Trenc, det är en vit strand med turkost vatten där det känns som om man är i Karibien. Jag tycker också man ska besöka gamla stan i Palma, det är så fint med de små gatorna och mysiga butiker.

Darins tvekan kring låten: ”Speciell”

Det har minst sagt hänt mycket i artistens liv de senaste åren. I samband med Prideveckan 2020 kom artisten ut som homosexuell, något som blev en uppmärksammad nyhet i alla medier. Han har också flyttat fram och tillbaka mellan Mallorca och Sverige, haft flera stora hits både i Sverige och utomlands och gjort succé ytterligare en gång i Så mycket bättre.

Darin Zanyar.
Darin höll i årets Allsångsscenen är din.

Hur personlig är du på nya albumet?

– Det är alltid utlämnande att släppa musik och ge ifrån sig det, men nu är det också personliga texter på olika sätt, vissa mer än andra. Just nu känns det mest skönt att det är klart, men när det närmar sig släpp kommer det kännas spännande och nervöst.

Annons

Albumet har fått en bra start med låten Starkare, som blivit en av årets mest spelade låtar i Sverige. Men det var inte självklart att låten skulle bli en singel, eller ens släppas.

– Det är en speciell låt, som var en av de första låtarna jag skrev. Det är en låt som var lite känslig att släppa, vi snackade innan om hur det skulle vara att släppa ifrån sig den. Men sen är det många som har hört av sig och berättat att den har hjälpt dem, och det är ju något av det bästa man kan göra med musik.

Darin Zanyar

Ålder: 36 år

Familj: Mamma, papa, äldre syster.

Bor: Stockholm

Aktuell med: Albumet En annan jag, och stor arenaturné.

Annons