”Det finns så många viktigare saker än att skämmas för sina bröst”

19 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografAmanda Ekström
Emma och Labolina fick bättre relation till sina kroppar genom att fotograferas, Malin genom att amma sitt barn.
För Emma Skoglund var det självklart att inte rekonstruera brösten efter bröstcanceroperationen – hon ville visa att hon är lika mycket kvinna utan.
– Jag förstod att det skulle bli en sorg att ta bort brösten, för det är en stor del av ens kvinnlighet och sexualitet och sånt. Men jag bestämde mig på en gång, säger Emma Skoglund till Femina.
Annons
Bh-skolan med FeminaBrand logo
Bh-skolan med Femina

De flesta kvinnor har en, åtminstone periodvis, komplicerad relation till sina bröst. I tonåren undrar vi om de har fel form, storlek eller utseende, och jämför oss med klasskamraterna i omklädningsrummet. När brösten agerar restaurang för hungriga barn får de en ny roll, och i medelålderns frihet upptäcker vi dem på nytt.

Trots att bröst är något de flesta kvinnor har är det ett ämne som vi drar oss för att prata om på riktigt. Därför möter Femina nu fyra kvinnor som valt att visa upp sina vackra kroppar, och berätta om sin relation till denna ständigt omtalade men sällan på djupet berörda kroppsdel.

Trodde något var fel

När Labolina, 28, växte upp trodde hon att det var något fel på hennes bröst. Omgiven av bilder på perfekt retuscherade kroppar och silikonbröst förstod hon inte att hennes bröst var helt normala när de hängde.

Annons

– Nu har jag en acceptans för hur bröst ser ut. Men man har vuxit upp med rätt sjuka ideal kring hur bröst ska se ut. Jag växte upp med att bröst inte skulle hänga och att behåring på bröst inte finns, så jag trodde det var något fel på mig. Att det var något konstigt så fort de började hänga lite när man satte på sig vikt.

Labolina trodde det var något fel på hennes bröst när hon var yngre.

Labolina menar att det mycket är bilder i media som gjort att hon fått komplex under uppväxten, men att möjligheten att välja vilka man följer i sociala medier nu har gjort att hon ser bilder som hon mår bättre av. Hon hyllar Amanda ”Tuggmotstånd” Ekström, och tycker att hennes Instagram-bilder skapar en trygg plats på internet. Labolina lyfter sin första fotografering med Amanda som en vändpunkt.

Annons

– Första gången vi tog bilder hade jag inte gjort något sådant förut, och plötsligt står jag i underkläder i Vitabergsparken och hon undrade om jag kände mig bekväm med att ta av mig behån. Det var så befriande och coolt. Det blev som en adrenalinkick.

Labolina

Ålder: 28

Bor: Uppsala

Familj: Singel

Gör: Forskare

I dag fokuserar hon inte på sina bröst som när hon var yngre och tyckte det var jobbigt hur killarna tittade.

– Först var man rädd och nojig, men sen insåg jag att det ju bara är bröst. Brösten är inte så sexualiserade för mig längre, utan har mer blivit en mäktig grej för att visa hur vacker kvinnokroppen är.

Emma vägrar skämmas för sina bröst

Likadant är det för Emma Koivusaari, 27. Hon tänker inte på sina bröst som något annat än en kroppsdel som vilken som helst, men hade precis som Labolina en annan inställning i tonåren.

– Jag har en jättebra relation till mina bröst i dag, en mogen relation, som att man har mognat in i dem. Alla är väl osäkra någon gång, och när jag var tonåring tyckte jag inte om dem minns jag. Nu tänker jag inte på dem, det är bara en del av min kropp.

Emma Koivusaari tycker att brösten är som vilken annan kroppsdel som helst.

Att hon de senaste åren har blivit fotograferad i många olika sammanhang och fotoprojekt har hjälpt henne få en sund relation till sin kropp och sitt utseende. Emma menar att den fotade bilden gör att man kommer ur sin egen uppfattning av sin kropp mer än att stå och stirra på sin spegelbild.

Annons

Emma Koivusaari

Ålder: 27

Bor: Borås

Gör: Student

Familj: Mamma, pappa, två systrar samt syskonbarn

– Jag har blivit fotograferad mycket och hela mitt självförtroende och min självacceptans till min kropp har blivit bättre av det. Man får ett annat perspektiv än bara en spegel, och lite distans. Det jag tyckte var fult i spegeln kan jag se är fint, säger hon och fortsätter:

– Allt blir lättare om man tycker om sig själv och sin kropp. Att man bara ser det som en kropp. Man behöver inte vara som normen, det kan bara få vara en kropp i stället. Alla har ju sina osäkerheter, något jag tycker är dunderfint på någon annan är kanske det de hatar.

Malins vändning kom när hon fött barn

Många upplever en vändning i hur de tänker kring sina bröst när de får barn – plötsligt går kroppsdelen som kanske tidigare varit sexuellt laddad till att vara det som ska hålla ens bebis vid liv. Så var det för Malin Gabrielsson, 29. Sonens födelse för tre år sedan satte allt i perspektiv, och inte minst komplexen hon tidigare haft för sina bröst.

Annons

– Som yngre skämdes jag jättemycket. Det ena bröstet var större än det andra och jag tyckte mina bröstvårtor var för stora. Men i dag har jag en bättre relation till brösten än när jag var yngre, och det har mycket att göra med amningen – det var coolt att se vad bröst faktiskt kan göra. De sitter inte där de satt förut, men det gör mig inte så mycket faktiskt, säger Malin.

Malin har släppt komplexen för sina bröst sedan hon fick barn.

I hennes bekantskapskrets är bröstens förändrade utseende efter graviditet och amning ett återkommande ämne. Malin konstaterar att hon precis som många andra som fött barn också fått komplex, men att hon lärt sig tänka bort det.

– Jag har många vänner som fått barn, och hur brösten förändras är ett ämne man pratar om. Många säger att det är som tepåsar som hänger. Det finns så många viktigare saker i livet än att skämmas för sina bröst, inser jag ju äldre jag blir. Bröst är bara bröst, och det är väldigt vackert oavsett storlek.

Annons

Malin Gabrielsson

Ålder: 29

Bor: Göteborg

Gör: Influencer

Familj: Son på 3 år, sambo

För Malin var den största oron vad hennes sambo skulle tycka om hennes nya bröstform efter att hon ammat klart deras barn.

– Det var jobbigt att visa brösten för min sambo efter att jag slutat amma, för jag vill fortfarande att han ska tycka att jag är vacker. Jag struntar ju i vad andra tycker. Men när vi vågade mysa lite för första gången efter förlossningen märkte jag att han tog på dem på precis samma sätt som innan jag fick barn. Vissa kanske behöver prata om det, men jag behövde inte det, jag fick den bekräftelsen ändå.

För Malin har det varit viktigt att visa att bröst kan se ut på olika sätt och att det inte behöver vara en stor sak.

– Jag ville visa att mina bröst hänger, men det betyder inte att de är fula. De är levande. Jag kände att det är viktigt att visa att såhär kan bröst se ut. Det är ju bara bröst. Det känns viktigt att normalisera, inte bara att de ser olika ut, men att man inte behöver vara ett sexobjekt.

Annons

Ville inte rekonstruera brösten efter cancer

Vad man än tycker om sina bröst tar de flesta av oss för givet att i alla fall få behålla dem. Men för Emma Skoglund, 32, är verkligheten en annan. Hon hade alltid haft ett avslappnat förhållande till sina bröst, till den där dagen 2017.

– Jag tyckte om mina bröst, de var varken jättestora eller jättesmå, jag var ganska nöjd och tänkte inte så mycket på det. Jag har inte fått kommentarer kring min kropp, det är kanske vanligt att man får det, men det har inte varit en grej. Så jag kände mig inte osäker. Därför blev det en sorg när jag var tvungen att ta bort dem.

Emma Skoglund har mött olika reaktioner på att hon inte rekonstruerat sina bröst efter att ha drabbats av cancer.

Bara 22 år gammal drabbades Emma av en hjärntumör som inte går att operera bort helt, och i stället måste hållas i schack med operationer och regelbundna cellgifter. 2017 fick hon veta att cancern spridit sig till brösten. Läkarna menade att det räckte att operera bort cancerknölarna, men Emma tyckte inte det räckte och ville ta bort brösten helt för säkerhets skull.

Annons

– Jag förstod att det skulle bli en sorg att ta bort brösten, för det är en stor del av ens kvinnlighet och sexualitet och sånt. Men jag bestämde mig på en gång att jag inte ville göra en rekonstruktion, säger hon och fortsätter:

– Det är annorlunda att lära känna sin kropp när brösten är borta. Jag tittade ner på bröstkorgen efter operationen för att bearbeta att det är såhär jag ser ut nu. Jag fick säga till mig själv att det är cancer i brösten och jag vill leva. Det gjorde det lättare att ta bort brösten.

För Emma Skoglund har det blivit ett viktigt ställningstagande att gå emot utseendefixeringen, om inte annat för att visa ungdomar att det finns andra vägar än de snäva normerna.

– Jag har haft snaggat hår i många år, efter att jag gjort hjärnoperationer. Jag har fått höra att kvinnor ska ha långt hår, och det blev ett viktigt ställningstagande för mig. Man kan vara 100 procent kvinna även utan bröst, det var en del i att jag valde att inte göra en rekonstruktion.

Annons

Emma Skoglund

Ålder: 32

Bor: Västerås

Familj: En hund, familj i Dalarna

Gör: Sjukskriven, arbetar som föreläsare

När Emma Skoglund har dejtat efter mastektomin har hon märkt att vissa män blir provocerade av att hon inte velat göra en rekonstruktion.

– Vissa killar jag har dejtat tycker att jag borde göra en bröstrekonstruktion, och har tyckt att det varit märkligt att jag valde att inte göra det. Det blir tydligt att de tycker att man är mer kvinna om man har bröst. Det har varit ett slag i magen att få höra en sådan sak, för då räcker jag inte som person. Det sårar och känns. Jag har fått höra samma om mitt hår, att jag är vacker men vore finare i långt hår. Det har blivit så tydligt, har man inte långt hår och bröst är man inte lika sexig eller snygg.

Att Emma inte längre har några bröst har blivit ett förvånansvärt smidigt sätt att sålla agnarna från vetet på singelmarknaden.

– Det har faktiskt hjälpt mig när jag dejtar, för jag märker snabbt om någon är utseendefixerad, och då kommer jag ju ändå inte räcka till. Jag trodde det skulle ställa till det i dejtinglivet, men det har hjälpt mig att rätt effektivt se om det är rätt eller fel kille för mig.

Annons