Rantatalos vändpunkt efter olyckan: Då åkte vi tillbaka till Gran Canaria

12 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografRune Foss
För fyra år sedan var Elin Rantatalo och hennes familj på semester i svenskparadiset på Gran Canaria.
Men semestern fick ett abrupt slut när Elin hamnade i septisk chock och flögs hem akut till Sverige, där läkarna tvingades amputera båda hennes ben.
I en öppenhjärtig intervju med Femina berättar hon nu om beslutet att återvända till spanska ön.
– Det blev ett avslut och jag fick börja känna mig som mig själv igen. Jag ville komma tillbaka som Elin 2.0, förklarar hon.
Annons
Feminista - Lindex Award: Elin RantataloBrand logo
Feminista - Lindex Award: Elin Rantatalo

-

Det har gått drygt fyra år sedan Elin Rantatalo hamnade i septisk chock. Händelsen följdes av en tre veckor lång kamp mellan liv och död, efter vilken Elin tog sig ut på andra sidan.

I dag drivs hon av att dela med sig av sina erfarenheter och visa att det går att leva ett självständigt (och rikt) liv trots funktionsvariationer och proteser. För det tilldelas hon nu Lindex Award på Feministagalan.

– Jag har inte riktigt hunnit smälta det än, men det känns jättekul att jag får fortsätta representera och ta plats.

Annons

Vändpunkten efter olyckan: ”Ville komma tillbaka som Elin 2.0”

April månad 2019 markerar händelsen som förändrade Elins liv för alltid. Redan när hon låg på sjukhuset och återhämtade sig kände hon sig starkt motiverad att dela med sig av sin upplevelse, för att hjälpa andra.

– Egentligen tycker jag inte om att stå i centrum, men jag bestämde mig för att inte tänka på mig själv. Om jag kan göra något för andra, så måste jag synas och visa att livet inte är över. Visa att man är värd acceptans, berättar hon.

Elin berättar att hennes två barn var en stor drivkraft under sin rehabilitering, då hon såg sig själv som aktiv och lekande mamma i framtiden. Men det tog tid. Julen 2021 kom vändpunkten. Då åkte familjen tillbaka till Gran Canaria för att avsluta semestern de hade påbörjat några år innan. Semestern där Elin blev sjuk.

– Det blev ett avslut och jag fick börja känna mig som mig själv igen. Jag ville komma tillbaka som Elin 2.0. Lite vassare.

Elin Rantatalo Lindex
Elin Rantatalo fotades för Lindex i samband med att hon utsågs till pristagare för Lindex Award. Priset delas ut på Feministagalan den 12 juni 2023.

Elin Rantatalo: Livsavgörande med förebilder

När det var som allra tuffast under Elins rehabilitering sökte hon sig om efter förebilder, men fann endast ett fåtal utomlands. Att få ta del av deras berättelser och deras fungerande vardag skulle dock visa sig vara en helt livsavgörande del av hennes läkande – både fysiskt och psykiskt.

Annons

Därför bad hon så småningom sjukhuset i Linköping, där hon behandlades för fyra år sedan, att höra av sig till henne om någon patient som drabbats på samma sätt önskade stöd.

– I fjol fick jag fick faktiskt besöka en kille som var väldigt illa däran. Värre än mig egentligen. Han var 16 år och jag fick åka till sjukhuset på hans 17-årsdag och överraska honom. Då kände jag mig glad. Jag fick äntligen vara den där förebilden som jag önskade att jag hade haft när jag låg där på mitt rum... det var samma rum till och med! Jag hade inte varit där sedan dess.

I skrivande stund är Elin i sluttampen av att arbetet med hennes självbiografiska bok Livet utan ben går vidare, om vad som hände våren 2019. Hon berättar att boken också varit en viktig del i rehabiliteringen och att hon ser mycket fram emot när den släpps i butik i höst.

– Jag har upplevt det värsta tänkbara och vet att det finns sätt att ta sig vidare. Det vore så synd om någon gick miste om livet för att de inte mår bra. Det är ett sådant slöseri. Annars brukar jag säga att jag gillar gnällspikar, för de gör mig positivt provocerad.

Elin Rantatalo

Gör: Influencer och föreläsare. Debuterar som författare i höst.
Ålder:
35 år.
Familj:
Maken Olle och barnen Stella, 10, och Cornelis, 8.
Bor:
I centrala Vetlanda, Småland.
Bakgrund:
Drabbades av nekrotiserande fasciit 2019. Efter att hon hamnat i septisk chock tvingades läkarna amputera hennes två underben och nio fingrar.

Årets Feminista är en utmärkelse som delas ut av Sveriges största livsstilsmagasin Femina för att hylla kvinnor som under året visat mod, briljans och inspiration, i samarbete med:

Annons