Eva Wikner, 71, är influencer och modell: ”Det är min glädje”

30 apr, 2024 
”Kan en 69-åring gå ut och profilera sig som influencer?”, frågade hon sitt nätverk på LinkedIn för tre år sedan. I dag jobbar Eva Wikner, 71, som modell och har tusentals följare på Instagram där hon dagligen inspirerar om mode, stil, second hand och ålderism.
– Kvinnor i min ålder vill också ha en bh som sitter bra, säger hon.
Annons
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbetBrand logo
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbet

Eva Wikner, 71, har alltid varit intressserad av kläder, konst och mode. Hon kommer från en liten by i norra Ångermanland och när hon var liten sydde Evas mamma de mesta av hennes kläder. När hon växte upp och blev tonåring började även hon själv rita och sy kläder – något som gör att hon i dag har en garderob fylld med både minnen, kärlek och modehistoria.

– Det finns väldigt mycket i kläder och mode. Och så har jag känt hela livet. Min mamma sydde mycket åt mig när jag var barn. Det var på 50-talet och det var ju rätt så fattigt då. Det hände att hon kunde sprätta upp nånting gammalt och sy nånting nytt. För att det inte fanns pengar, säger hon.

Annons

I sitt vuxna liv har Eva jobbat i reklambranschen och för några år sedan hörde en modellagentur av sig för att de ville ha med Eva i ett internationellt modejobb – något som sådde ett frö i Eva och som senare blev starten till hennes karriär som influencer.

eva wikner modeprofil
Eva brinner för mode, design och konst. Här i en outfit från H&M som hon köpte 1977 – men som hon använder än i dag.

– Jag tänkte att jaha, jag kanske kan också. Så jag provade kläder och började fota mig själv och publicera på Facebook och sådär. Jag hade en historia om alla kläder och det blev ett jättestort intresse. Sedan la jag ut på min LinkedIn och frågade ”Kan en 69-åring gå ut och profilera sig som influencer?”, och responsen blev så bra.

Annons

Mer representation i modellbranschen

Efter det föddes ett nytt instagramkonto där Eva började posta inlägg om kläder, second hand, skönhet och livet som influencer och modell. I dag har kontot tusentals följare och Eva har nyligen frontat en bh-kampanj med modevarumärket Miss Mary. Något som kändes lite ovant till en början men som bidrar till något större – att få in mer representation i modellbranschen.

– Produkter som vänder sig till kvinnor i min ålder bör ju marknadsföra sig med modeller i motsvarande ålder. Inte 25- eller 30-åringar. Det börjar ju komma mer och mer, och det vill jag bidra med. Kvinnor i min ålder vill också ha en bh som sitter bra.

Du skriver på din Instagram att du vill ge stiltips till mogna kvinnor. Vad har du själv för stil?

– Jag vill ha en personlig stil, så jag blandar mycket. Någon dag kan jag vilja klä mig jättestrikt, som en man nästan. Och en annan dag kan jag ha en helt annan stil.

Annons
eva wikner rosa kostym
Rosa yllekostym som Evas mamma sydde 1966. Stora slag enligt senaste modet då och speciella ovala knappar inköpta på Hemslöjden. Rosa, småblommigt foder från Konsum, allt från Hoting.
eva wikmer
Kläder som bär med sig känslomässiga minnen ligger Eva varmt om hjärtat. Här i en outfit köpt 1979 till äldsta sonens dop – stylat med hatt från Myrorna och jacka från Dalarnas Auktionsbyrå.

Har du något bra stiltips att dela med dig av?

Annons

– Det handlar inte om själva kläderna så mycket, utan hur man kan klä sig. Jag tycker ett bra tips är att följa upp med färger så att det inte spretar för mycket. Lägg ut kläder och accessoarer på golvet och se hur det fungerar ihop. Börja inte med för mycket, utan träna dig fram, säger hon och fortsätter:

– Man kan ha lite samma tänk som inredning när man klär sig. Att ha vitt som en grundfärg, för då kan man ha jättemycket färg på andra saker. Sedan är det också roligt att kombinera olika kontraster, alltså färgkrockar och formkrockar.

Ett annat stilknep Eva använder sig av för att inte känna sig för uppklädd är att bära kängor till nästan allt.

– Jag trivs med den krocken. För jag känner att jag inte blir för fin. Utan jag blir lite nedklädd med kängorna. Och det kan jag gilla. Det blir en bra mix.

Eva Wikner lila manchester dress
Eva i en vacker lila manchesterdröm som hon själv designat och låtit sy för cirka 20 år sedan.

Du skriver också väldigt fint om att åldras. Hur ser du själv på att åldras?

Annons

– Jag vill göra så mycket som möjligt av den tid jag har. Jag vill försöka hålla mig frisk, pigg och ta hand om mig själv. Men det är klart, häromdagen så pratade jag och min man om: ”Om du dör först. Vad gör du då? Och om jag dör först, vad gör du då?”. Det är ju sådana tankar. De finns ju där, säger hon och fortsätter:

– Vi vet ju det. Att vi alla ska dö. Och det är därför jag kan tycka att det är så himla märkligt med denna ålderism och synen på äldre människor. Precis som att man inte har koll på sig själv bara för att man är äldre, att man nästan är lite halvt om halvt korkad. Det är man väl säkert inom vissa områden, men då har man ju en kunskap och erfarenhet inom andra områden. Olika åldrar har kanske olika kunskaper och olika fokus, säger hon.

Fokus på äldre dagar har varit att bli trygg i själv och göra det Eva mår bra av – där Instagram och mode blivit en stor del av det.

– Jag mår jättebra av det här, det är min glädje.

Annons
Eva Wikner instagram mode
Här i sidenkappa från Banana Republic, inköpt i New York för 20 år sedan. Kjol, design Laila Strid-Jansson, från Emmaus i Borlänge.

Hur blir man trygg i sig själv?

– Det är ju att prova nya saker och se att det är inte så farligt. Att vara sig själv så mycket man kan. Inte förställa dig. Och det där kommer ju med åren. Det är ju ett av plussen med att bli äldre. Det är ju att bli trygg i sig själv. Alla kanske inte blir det, men många blir det, säger hon.

Har du något tips till någon som vill utforska sociala medier?

– Jag tycker att man ska välja en plattform. Jag tycker inte att Facebook är så lätt längre, jag använder mest Instagram. Jag tycker att man kanske ska koncentrera sig på ett ställe och verkligen anstränga sig, för man måste vara där och prova sig fram för att hitta.

Annons
eva wikner influenser modetips
I en vacker bomullstopp som från början var en tärnklänning sydd av Evas mamma.
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024
Annons
Annons