Oscar Magnusson om uppväxten med Sven-Erik: ”Har sneglat”

28 jun, 2023 
Oscar Magnusson i Sven Ingvars
Sedan sex år tillbaka har Oscar Magnusson axlat sin pappa Sven-Erik Magnussons tidigare roll som sångare för Sven-Ingvars, sedan faderns bortgång.
I en intervju med Femina berättar Oscar om uppväxten med musiken – och hans viktiga insikt det ledde till.
Annons
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023Brand logo
Så laddar artisterna upp inför Allsång på Skansen 2023

För 67 år sedan gjorde pop- rock- och dansbandet Sven Ingvars sin allra första första spelning, i Värmland år 1956. Då var den forna sångaren och frontfiguren Sven-Erik Magnusson bara 14 år gammal – och giget blev starten på vad som skulle komma att bli en glänsande och lång musikresa.

Då bestod bandet av ursprungstrion Sven-Erik Magnusson, Sven Svärd och Ingvar Karlsson – vars namn också gav upphov till bandnamnet Sven-Ingvars.

Sedan dess har bandets framgång varit ett faktum och de har släppt många välkända hitlåtar såsom Sommar och sol, Säg inte nej och Jag ringer på fredag. Och fortfarande brinner deras musikaliska låga starkt, om än med en ny uppställning bandmedlemmar.

Innan sångaren Sven-Erik Magnusson tragiskt avled i cancer, år 2016, var han den sista kvarvarande originalmedlemmen i bandet. I dag har Sven-Eriks son Oscar Magnusson tagit över stafettpinnen som sångare för Sven-Ingvars, och tillsammans med Mats Billinger, Stefan Deland, Klas Anderhell och Olle Nyberg fortsätter Osccar blåsa liv i Sven Ingvars härliga dängor.

Annons

Sven Ingvars gästar Allsång på Skansen 2023

Nu stundar en sommarturné för Sven-Ingvars, med start den 29 juni. Dansbandet kommer alltså vara – åtminstone lite – varma i kläderna när de ställer sig på scenen på Allsång på Skansen, den 4 juli.

Bandet har deltagit i det populära sommarprogrammet fyra gånger tidigare, men för Femina berättar Oscar Magnusson att man inte blir mindre glad för det. När frågan kommer är det alltid lika roligt, menar sångaren – och dessutom tycker han att just Allsång på Skansen har en särskilt härlig stämning:

– Man förknippar den här scenen, den här platsen, med en trivsam sommar.

Sven Ingvars på Allsång på Skansen.

Oscar Magnusson om uppväxten med pappa Sven-Erik

För Oscar Magnusson har dansbandsmusiken varit en självklar del av barndomen, och hans uppväxt präglades av pappa Sven-Eriks stora musikaliska framgång och många turnéer. Därför är det kanske inte så märkligt att Oscar tagit efter sin far och gett sig in i musiken, eftersom han kunnat inspireras av många förebilder sedan barnsben.

Annons

– Jag har ju liksom vuxit upp i en sådan här miljö, så det är klart att man har sneglat på olika personer genom alla år.

Emellertid är det viktigt för Oscar att inte försöka vara någon annan på scen, berättar han vidare.

– Jag försöker tänka att man ska vara sig själv och låta det vara ganska okonstlat. Så fort man lägger på en massa manér och försöker vara någonting annat, så brukar det inte bli så bra. Jag vill vara naturlig och visa min egen personlighet.

Orden om Sven-Erik Magnussons sista stund i livet

Det var år 2017, efter Sven-Erik Magnussons bortgång, som Oscar Magnusson axlade pappans tidigare roll som sångare i Sven-Ingvars. Nu har det gått sex år sedan dess.

År 2010 kom beskedet att Sven-Erik hade drabbats av prostatacancer. Men trots en operation och bromsmediciner så fanns det till slut ingen räddning. Sven Ingvars gjorde sin sista spelning med Sven-Erik i augusti 2016, och bara månader senare somnade sångaren in, 74 år gammal.

Annons

När slutet närmade sig samlades familjen Magnusson kring Sven-Eriks sjukbädd. Efter ett tag lämnade familjen rummet, men Oscar stannade kvar för att vaka över sin pappa – vilket kom att bli faderns sista stund i livet.

– Jag satt och halvslumrade men vaknade till av att pappas andning blev tyngre. Då förstod jag att det sista andetaget snart skulle komma. Att sitta hos pappa när han dog är det vidrigaste jag har gjort i hela mitt liv. Samtidigt skulle jag aldrig vilja ha det ogjort. Någonstans tror jag att pappa kände sig lugn och trygg i vetskapen om att jag fanns vid hans sida, har Oscar berättat för Hemtrevligt.

Sven-Erik Magnusson och Oscar Magnusson.

Sonens fina ord efter Sven-Erik Magnussons bortgång

Men trots att Sven-Erik Magnusson somnade in för sex år sedan är han högst närvarande, både i nära och käras hjärtan och i musiken.

Annons

”Sex år.
Tiden springer.
Här nere på jorden försöker vi följa livets snirkliga väg så gott vi kan, alltid med dig i hjärtat.
Vi saknar dig.”, skrev Sven-Ingvars den 22 mars 2023 på bandets officiella Facebook-sida.

– Pappa är med mig hela tiden på alla våra spelningar och allt vi gör med Sven Ingvars. Jag känner så ofta att ”jaha, nu kommer han”, även om jag ju vet att han inte gör det. Men han lever genom musiken och genom allt som människor kommer fram och berättar, ofta varma, sköna minnen, lyder även Oscar Magnussons ord i tidningen Allas.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons