Julianne Moore: ”Jag behöver inte relatera till mina roller”

04 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Julianne Moore.
Hon har vunnit en Oscar, är en av sin generations största Hollywood-stjärnor och hyllas av kollegorna som ett geni.
I en intervju med Femina berättar världsstjärnan om arbetet med nya serien Mary and George och hur den anknyter till världen i dag.
– Det tror jag människor kan relatera till i dag, när man lever i en värld som är uppdelad av ekonomi eller kön, säger Julianne Moore till Femina.
Annons
Skådespelarnas bästa kärleksråd: "Stanna hemma och lägg er i sängen"Brand logo
Skådespelarnas bästa kärleksråd: "Stanna hemma och lägg er i sängen"

En historia så dramatisk att det är svårt att tro att den är sann – men nya tv-serien Mary & George är faktiskt baserad på verkliga händelser i 1600-talets England. Hollywoodstjärnan Julianne Moore spelar den manipulativa Mary Villiers, som formade sin son George Villiers att bli älskare åt kung James I i en plan för att få makt och rikedom.

Julianne Moore 2024
Julianne Moore spelar en av huvudrollerna, och är exekutiv producent.Foto: Dave Hogan/Hogan Media/Shutterstock

Som enda svenska media fick Femina en chans att intervjua Julianne Moore, som också är exekutiv producent för serien, och de andra huvudrollsinnehavarna Nicholas Galitzine och Tony Curran, om Mary & George. Den Oscarsbelönade skådespelaren konstaterar att grevinnan – som blev hovdam till den brittiska drottningen – avskydde maktlösheten som kom med att vara kvinna i början av 1600-talet.

Annons

– Det som varit underbart med karaktären är att hon var medveten om vad hon hade för status, och arg på det. Hon försökte alltid hitta vägar runt det. Jag tycker att det finns något väldigt ärligt i hur hon såg sitt liv och sin situation, och hennes begränsningar, säger Julianne Moore till Femina.

Julianne Moore: ”Jag försöker bara förstå”

I serien styr Julianne Moores rollfigur sin familj med järnhand, och har insett att hon kan utnyttja sin andra sons bisexualitet för att få makt i hovet, då kung James I har en fabless för vackra, unga män.

Skådespelarna Tony Curran, Julianne Moore och Nicholas Galitzine samt regissören Oliver Hermanus på premiären för serien i London.
Skådespelarna Tony Curran, Julianne Moore och Nicholas Galitzine samt regissören Oliver Hermanus på premiären för serien i London.Foto: Millie Turner

– Jag tror att det ledde till att hon tvingade in sin son i den här situationen, och såg det som att hon gjorde det bästa för honom. Hon ser världen som en handelsplats, där man måste göra det här för att få det där. Hon kan inte göra något utan att ge bort något av sig själv, så hon ser ”det här är vad du har, jag kan se vad du har och du har en agens som jag inte har, så jag kommer skicka dig dit”, säger Julianne Moore och fortsätter:

Annons

– Hon var så arg och kände sig så marginaliserad, att inget någonsin skulle vara nog.

Kan du relatera till henne på något sätt?

– Jag behöver inte relatera till mina roller. Jag måste inte beundra dem eller tycka om dem eller relatera till dem, jag försöker bara förstå vilka de är. Man får omständigheterna av manuset och språket, och det är så man förstår sin karaktär. Jag kan förstå henne, med tanke på när hon levde och hur lite hon hade, hur det måste ha varit. Det tror jag människor kan relatera till i dag, när man lever i en värld som är uppdelad av ekonomi eller kön eller möjligheter, och människor känner att de inte har tillgång till det, det tror jag vi alla kan förstå.

Regissören Todd Haynes, som har arbetat med Julianne Moore vid flertalet tillfället, och nu senast på filmen May december, har kallat Julianne Moore för geni – och hennes kollegor i Mary & George är inte sena att hålla med.

– Man har kollat på någons framträdanden en stor del av ens liv, och sen är man plötsligt i samma rum som dem och spelar mot dem. Jag slogs verkligen av hur instinktiv och teknisk Julianne är när hon arbetar, och det var verkligen en lärorik upplevelse för mig, säger Nicholas Galitzine, som spelar George i serien.

Mary & George har premiär på SkyShowtime 8 mars.

Skådespelarnas pinsammaste fylleminne: "Streakade på Gävle torg"Brand logo
Skådespelarnas pinsammaste fylleminne: "Streakade på Gävle torg"
Annons