Det var den varma sommaren 2018. Linnéa Hansson, 29, hade pratat med en kille på en dejtingapp och bestämde sig för att möta upp honom på Hornsbergsstrand i Stockholm. Han hette Amir, var i samma ålder och hade precis landat i Sverige från Los Angeles för att hälsa på några vänner.

Mötet vid vattnet blev till en drink som gick över till middag. Efter den kvällen umgicks de hela veckan och Amir förlängde sin semester med en helg för att kunna tillbringa mer tid med Linnéa.

Sedan tog han flyget tillbaka över Atlanten.

– Jag var helt förkrossad. Det hade varit helt fantastiskt, men nu var det var slut, berättar Linnéa.

– Det var i alla fall vad jag trodde.

Under veckorna som följde fortsatte nämligen det nyförälskade paret att hålla kontakten med varandra. Snart bestämde de sig för att satsa på relationen och inledde ett förhållande på distans.

Tre månader efter deras första möte i Stockholm åkte Linnéa till Los Angeles för att hälsa på sin pojkvän.

– Allt var nytt och superspännande. Det året firade jag även jul med hans familj i två veckor, säger hon.

Amir och Linnéa träffades även i Paris två gånger under tiden de hade en distansrelation. Foto: Privat

Besökte Stockholm i ett dygn

Under året som följde träffades paret ungefär en gång i månaden – både hemma hos varandra men också i Paris vid två tillfällen. Då Amir jobbar som tv-producent i Los Angeles hade han ibland svårt att ta ledigt en längre tid.

– En gång var han och hans kompisar i Stockholm i 24 timmar. Vi gick och såg Swedish House Mafia – sedan åkte de hem, berättar Linnéa.

Amir flög till Stockholm för att kunna se Swedish House Mafia med Linnéa. Bild: Privat

Paret bestämmer sig tidigt för att Linnea så småningom skulle flytta till USA för att de skulle kunna skapa ett liv ihop.

– Men för när det skulle ske fanns det egentligen inget datum. Det hängde i luften ganska länge, säger Linnea.

I december förra året var det dags för Amir att fira jul med Linneas familj i Tanzania där föräldrarna bor sedan några år. Under flera dagar var Linnea den enda i sällskapet som inte visste vad Amir hade planerat.

En morgon åkte hela familjen på utflykt till ett naturreservat med varma källor. De åt lunch på ett berg och begav sig sedan till ett vattenfall.

Väl där gick plötsligt Amir ner på knä.

– Det var världens största chock. Jag hade verkligen ingen aning. Jag blev superlycklig och sa ja förstås, säger Linnéa.

Amir friade till Linnéa när de var på semester i Tanzania. Bild: Privat

Donald Trump stängde gränserna

När hon kom tillbaka till Stockholm efter julledigheten visste hon att det var dags. Hon sa upp sig från jobbet och började planera den stora flytten till andra sidan Atlanten.

I mitten av mars hade Linnéa precis arbetat sin sista dag och tömt lägenheten på ägodelar. Fem dagar senare, en måndag, skulle flyget gå till Amir som väntade på henne i Los Angeles.

Om bara nu inte en pandemi kom i vägen.

Mitt i natten mellan onsdagen och torsdagen ringde nämligen Amir i panik. Han hade precis fått reda på att Donald Trump planerade att hålla ett tal dagen därpå med anledning av coronaviruset.

”Kan du åka imorgon?”, frågade han Linnéa som svarade att det var helt omöjligt. Hon hade ju ännu inte hunnit fixa det sista i Stockholm.

– Allt var verkligen kaos. Vi hade panik, berättar Linnéa.

Tänk så skulle presidenten stänga gränserna innan hon hann in i landet?

Under torsdagen meddelade Donald Trump mycket väl att USA planerade att stänga gränserna mot omvärlden – men att det skulle ske först vid midnatt mot lördagen. Linnéa lyckades boka om sin flygbiljett och lyfte från Arlanda dagen efter Trumps tal, med planerad landning bara några timmar innan det skulle vara för sent.

– Jag var extremt nervös och stressad. Livrädd, säger hon.

När Linnéa landade i USA stod flygplatsen helt tom. I efterhand har hon hört om kaosliknande scener på andra flygplatser i landet, men i Los Angeles var lokalerna öde. Linnéa släpptes genom säkerhetskontrollerna utan några problem och i ankomsthallen väntade Amir som inte har kunnat sova på hela natten på grund av nervositet.

Linnea beskriver känslan som helt fantastisk.

– Vi var nog som mest i extas när jag kom fram. Det var verkligen på håret. Sedan dess har jag fått nypa mig i armen för att jag hela tiden blir påmind om att det hade kunnat bli så annorlunda, säger hon.

– Hade jag inte bokat om mitt flyg hade jag varit fast i Stockholm nu – utan lägenhet, utan jobb, och utan att veta när vi skulle ses igen.

Coronapandemin förhindrade bröllopet

Våren 2020 har varit en prövning för par världen över. För Linnéa och Amir, som aldrig hade delat vardagen tillsammans tidigare, blev månaderna under pandemins nedstängning extra intensiv.

– När vi har träffats tidigare har vi varit på semester, det var jag fullt medveten om och jag visste att det skulle bli en utmaning att bo ihop. Men det har gått väldigt bra och fört oss närmre. Vi har lärt känna varandra väldigt mycket snabbare än vad vi hade gjort annars.

Amir och Linnéa i Malibu strax efter att Linnéa flyttat till USA. Bild: Privat

Under våren stängdes även alla myndigheter ner vilket hindrade Amir och Linnéa från att gifta sig. De har planerat att anordna en större fest längre fram, efter coronapandemin, men för att Linnéa ska kunna ansöka om visum behövdes ett bröllop så snart som möjligt.

I början av juni började landet öppnas upp igen och de kunde snart boka en vigsel.

Däremot var veckan för bröllopet speciellt tung. Linnéa berättar att hon först övervägde att skjuta på ceremonin.

– Det har varit speciellt att följa Black Lives Matter-rörelsen på nära håll här i USA. Här mördas människor och ändå undrar folk varför black lives matter? Att först uppleva en pandemi och sedan matas med klipp där människor med min hudfärg mördas framför kameran… Det har varit knäckande, berättar Linnéa.

Till slut bestämde sig paret för att ändå genomföra vigseln – något ingen av dem ångrar.

– Även om det inte var mitt livs lyckligaste vecka, var bröllopet mitt livs lyckligaste dag, säger Linnéa.

Vänner från hela världen var med under bröllopet – på distans. Bild: Privat

På grund av restriktionerna fick bara ett vittne vara närvarande under vigseln: Amirs mamma. Däremot deltog 150 personer runtom i världen på bröllopet. Något pandemin har lärt oss är ju att distans inte alltid behöver vara ett hinder.

– Vi direktsände allt på Zoom. Vänner från Sverige, USA, Mexico, Tanzania, England, Frankrike – ja, överallt – kunde vara med via datorn, säger Linnéa.

– När vi skulle pussas fick vi lyfta på skyddsmaskerna.

Efter vigseln firade Amir och Linnéa i ett mindre sällskap bestånde av familj och vänner. Bild: Privat

Nu ser Linnéa fram emot att livet så småningom kan återgå till det normala. Ser fram emot att börja jobba, skaffa fler vänner och skapa sig ett liv tillsammans med Amir i Los Angeles.

– Att träffa honom har verkligen varit helt magiskt och overkligt.

Mer läsning

Femina